The Matches

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Matches

Základné informácie
Pôvod USA Oakland, Kalifornia, USA
Žáner(-re) Pop punk[1][2][3][4]
alternatívny rock[4]
Pôsobenie 1997 – 2009, 2015 – súčasnosť
Vydavateľstvá Epitaph
Webstránka thematches.com
Členovia skupiny
Shawn Harris
Jon Devoto
Matt Whalen
Justin San Souci
Bývalí členovia
Dylan Rowe
Matt Esposito
Henry Dietzel

The Matches je americká pop punková hudobná skupina, ktorá vznikla v roku 1997 v meste Oakland v štáte Kalifornia v Spojených štátoch. Skupinu tvoria spevák a rytmický gitarista Shawn Harris, sólový gitarista a sprievodný vokalista Jonathan Devot, basgitarista Justin San Souci a bubeník Matt Whalen. Skupina vydala tri štúdiové albumy a skončila jej zmluva s vydavateľstvom Epitaph Records.

9. júla 2009 na svojej stránke na MySpace a na facebookovej stránke skupina The Matches oznámila, že jej členovia si spravia "prestávku v kariére" a že "prišiel čas na nové projekty".[5] 17. júna 2010 Shawn potvrdil rozhlasovej stanici Triple J, že formáciu opustil. V máji 2014 skupina oznámila jednorazové vystúpenie s pôvodnou zostavou.[6] Vystúpenie bolo vypredané, rovnako ako osem dodatočných a následné turné v Austrálii.[6]

Dokumentárny film o skupine s názvom Bleeding Audio bol predstavený na filmových festivaloch v roku 2020.[7]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky (1997–2002)[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina vznikla pod názvom "The Locals" v roku 1997 s Justinom San Soucim, Mattom Whalenom, Mattom Espositom a Shawnom Harrisom. V tom čase boli všetci štyria na Strednej škole Bishopa O'Dowda (angl. Bishop O'Dowd High School). Matt Esposito potom skupinu opustil, aby sa zapísal Americkú námornú akadémiu (angl. US Naval Academy) a na jeho miesto bol prijatý Henry Dietzel . Dietzel ostal so skupinou až do konca roku 2001 a pri odchode bol nahradený Jonom Devotom. V týchto ranných rokoch skupina hrala ska hudobné skladby ako „People on the Block“, „Studio 5866“ a ďalšie.

Postupne začali posúvať svoj štýl smerom k alternativnému rocku. Ich vormi boli partnerské punk/pop-punkové skupiny z East Bay ako Green Day a Rancid, ako aj mainstreamovejšie skupiny a hudobníci ako Elvis Costello, David Bowie, The Who a Joe Jackson. Názov "The Locals" čoskoro viedol ku komplikáciám pre porušenie autorských práv, keď Yvonne Dollová, frontmanka chicagskej indie rockovej skupiny taktiež nazvanej "The Locals" kontaktovala skupinu a požiadala ich, aby si zmenili názov.

V spojení s oaklandským (dnes zaniknutým) iMusicast skupina začala pracovať na vlastných vystúpeniach s názvom L3 (Live, Loud & Local), ktoré sa stali začiatkom pre mnoho ďalších skupín v Bay Area a prilákali headlinerov, ako napríklad skupiny Link 80, Sugarcult a Zebrahead.

E. Von Dahl Killed the Locals (2003–2005)[upraviť | upraviť zdroj]

Nakoniec pod novým názvom "The Matches" samovydali svoj debutový album s názvom E. Von Dahl Killed the Locals. Krátko potom, ako podpísali nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Bretta Gurewitza Epitaph Records ho spoločnosť znovu vydala. Táto verzia vynechala skladbu „Superman“, ale namiesto nej boli pridané skladby „Borderline Creep“ a „More Than Local Boys“. Rovnako sa urobili nepatrné zmeny v texte skladby „The Jack Slap Cheer“ a pribudla posledná skladba bez názvu (často uvádzaná ako „Track 11“, „Abraham's Song“ alebo „Scratched Out“). Skladba „Audio Blood“ sa objavila vo videohre Burnout 3: Takedown. Skupina tiež spolupracovala s raperom MC Lars pri skladbe „Hot Topic is Not Punk Rock“.

Decomposer a A Band in Hope (2006–2008)[upraviť | upraviť zdroj]

Druhý album skupiny The Matches s názvom Decomposer bol vydaný 12. septembra 2006. Okrem iných hlavných punk rockových opôr je aj výsledkom práce deviatich producentov, vrátane Tima Armstronga, Nicka Hexuma, Marka Hoppusa a Johna Feldmanna. Album má experimentálnejší alternatívno-rockový charakter, na rozdiel od pop punkového zamerania ich debutu.

Skupina The Matches podporovala album prostredníctvom turné Vans Warped Tour 2007. Odohrala celé turné AP tour 2008 s ďalšími skupinami ako napríklad All Time Low a The Rocket Summer.[8] Skupina The Matches bola tiaž jedna z mnohých skupín, ktoré hrali na festivale Soundwave v Austrálii na konci februára a začiatku marca 2008.

Skupina dokončila svoj tretí album s názvom A Band In Hope a vydala ho 18. marca 2008. Album bol opäť výsledok spolupráce s viacerými producentmi: Nickom Hexumom, Johnom Feldmannom, Timom Armstrongom, Milesom Hurwitzom, Mikeom Greenom, Johnom Paulsenom a Paulom Ruxtonom (Paulsen a Ruxton zo sanfranciského producentského kolektívu Talking House, ktorým je album venovaný v poznámkach CD).

Album unikol 11. februára 2008.

9. júla skupina zverejnila na svojej MySpace stránke oznam, že basgitarista Justin San Souci formáciu opúšťa. Požiadala ľudí o posielanie demo nahrávok, aby sa mohli zúčastniť konkurzu na nového basgitaristu.[9]

7. augusta 2008 skupina oznámila, že novým basgitaristom sa stal Dylan Rowe z Nashvillu v štáte Tennessee. Dňa 30. augusta 2008 nahradil Justina San Souciho na festivale Oakland Art and Soul.

Na soundtracku Urban Outfitters Summer 2008 sa objavili ich skladby „The Arm“ a „Wake the Sun“. Skladba „Wake the Sun“ bola tiež súčasťou kompilácie vydavateľstva SideOneDummy s názvom 2008 Warped Tour Compilation.

Skupina získala ôsmu výročnú cenu Independent Music Awards v hlasovaní Vox Pop za najlepšie hudobné video „Yankee in a Chip Shop“.

Vedľajšie projekty a prestávka (2009–2013)[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina The Matches mala oficiálnu prestávku od 9. júla 2009.[10] Dňa 23. augusta 2009 dohrali svoje posledné vystúpenie a vypredali The Fillmore.[11] Niektorí členovia sa pustili do sólových vedľajších projektov.

17. mája 2009 vystúpil Jonathan Devoto v meste Berkeley v štáte Kalifornia ako sólový umelec a hral tri cover verzie skladieb a štyri originály. Potom Devoto založil skupinu Bird by Bird, ktorá 21. augusta 2009 odohrala prvé živé vystúpenie v Blakes on Telegraph. Shawn Harris, spolu s Jakeom Griggom zo skupiny Something with Numbers, začal písať pre projekt s názvom Maniac. Skupina Maniac vydala niekoľko cover verzií, rovnomenné EP a v roku 2010 svoj prvý album plnej dĺžky s názvom Mania.[12] Dylan Rowe bol členom viacerých skupín ako basgitarista, vrátane We Shot the Moon, Backseat Goodbye a Bad Cop.

7. augusta 2009 skupina oznámila, že vydajú album digitálnych rarít s názvom The Matches Album 4, Unreleased; Graphics? Title? Or Not Needed?.[13]

Spoločné vystúpenia (2014)[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 2014 začala skupina zverejňovať staré fotografie pod hashtagom #oldschoolmatches na svojom predtým neaktívnom facebookovom účte[14] a na účte na Twitteri[15], čo viedlo k špekuláciám o zjednotení.

Dňa 12. mája 2014 vydala YouTube video a na počesť desaťročného výročia albumu E. Von Dahl Killed the Locals a oznámila jednorazové vystúpenie v Slim's, 8. novembra v San Franciscu. Po rýchlom vypredaní boli pridané dodatočné vystúpenia v Oaklande, San Franciscu, Chicagu, New Yorku a West Hollywoode. Navyše sa na vystúpenia vrátil Justin San Souci.[6]

Zjednotenie a turné (2015–súčasnosť)[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina dokončila austrálske turné na počesť desaťročného výročia albumu E. Von Dahl Killed the Locals.[16] Neskôr v tom istom roku vydali dvoj-skladbové EP s názvom „Life of a Match“/„Crucial Comeback (Mary Claire)“ a odohrali dve vystúpenia v The Fillmore v meste San Francisco.[17] 1. februára 2016 skupina oznámila štvormiestne turné počas leta a urobila cover verziu svojho druhého albumu Decomposer.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Shawn Harris – rytmická gitara, vokály
  • Matt Whalen – bicie
  • Jonathan Devoto – sólová gitara, sprievodné vokály
  • Justin San Souci – basgitara, sprievodné vokály

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dylan Rowe – basgitara, sprievodné vokály (2008–2009)
  • Matt Esposito – sólová gitara, sprievodné vokály
  • Henry Dietzel – sólová gitara, sprievodné vokály

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Detaily albumu Umiestnenia v rebríčkoch
US
[18]
US Ind.
[19]
AUS
[20]
E. Von Dahl Killed the Locals
  • Dátum vydania: 2003
  • Dátum znovu vydania: 11. máj 2004
  • Vydavateľstvo: samovydané (2003), Epitaph (2004)
  • Formáty: CD, LP, digital download
Decomposer
  • Dátum vydania: 11. september 2006
  • Vydavateľstvo: Epitaph
  • Formáty: CD, digital download
18
A Band in Hope
  • Dátum vydania: 15. marec 2008
  • Vydavateľstvo: Epitaph
  • Formáty: CD, digital download
179 24 99

Kompilácie[upraviť | upraviť zdroj]

Koncertné albumy[upraviť | upraviť zdroj]

  • 10YearsEVDKTL (2014)
  • Recomposer (2016)

DVD[upraviť | upraviť zdroj]

Kompilačné skladby[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Album Prispievajúca skladba Pôvodne z
2003 A Santa Cause: It's a Punk Rock Christmas „December Is for Cynics“ Žiadne predchádzajúce vydanie
Agent Records Presents the NorCal Compilation 2003 „Audio Blood“ E. Von Dahl Killed the Locals
2004 Warped Tour 2004 Tour Compilation
Punk Rock is Your Friend: Kung Fu Records Sampler No. 5 „Chain Me Free“ (live) Žiadne predchádzajúce vydanie
2005 2004 Smartpunk: Music on the Brain „Got the Time“
Warped Tour 2005 Tour Compilation „Dog-Eared Page“ E. Von Dahl Killed the Locals
Dead Bands Party: A Tribute to Oingo Boingo „Violent Love“ (Featuring Zebrahead) Žiadne predchádzajúce vydanie
Takeover Records 3-Way Issue#2 „A Girl I Know“, „Sick Little Suicide“ (acoustic), „Shoot Me in the Smile“ (acoustic)
2006 Greetings from Norcal - The Northern California Compilation „Didi“
Punk-O-Rama Vol. 9 „Sick Little Suicide“ E. Von Dahl Killed the Locals
Warped Tour 2006 Tour Compilation „My Soft and Deep“ Decomposer
Punk-O-Rama Vol. 10 „Shoot Me in the Smile“
Unsound Compilation „Little Maggots“
2007 Warped Tour 2007 Tour Compilation
Punk The Clock Volume 3: Property of a Gentleman „Their City“ A Band in Hope
2008 Warped Tour 2008 Tour Compilation „Wake the Sun“
A Foggy Holiday - Carols From the SF Scene, Vol. 2 „Happy New Year“ Žiadne predchádzajúce vydanie

Single[upraviť | upraviť zdroj]

Rok Názov Umiestnenia v rebríčkoch Album
US Hot 100 US Modern Rock US Mainstream Rock
2006 „Chain Me Free“ E. Von Dahl Killed the Locals
„Papercut Skin“ Decomposer
2007 „Salty Eyes“
2008 „Wake the Sun“ A Band in Hope
„Yankee in a Chip Shop“
2015 „Life of a Match“/„Crucial Comeback (Mary Claire)“

Hudobné videá[upraviť | upraviť zdroj]

  • „Chain Me Free“ (2006)
  • „Papercut Skin“ (2006)
  • „Salty Eyes“ (2007)
  • „Wake the Sun“ (2008)
  • „Yankee in a Chip Shop“ (2008)
  • „Life of a Match“ (2015)
  • „Little Maggots“ (2016)

Audio a video[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. [1] Archivovaná 17. júna 2011
  2. The Matches - E. Von Dahl Killed the Locals [online]. [Cit. 2017-08-01]. Dostupné online.
  3. Archived copy [online]. [Cit. 2009-08-05]. Dostupné online. Archivované 2008-06-21 z originálu.
  4. a b A Svengali tends the red-hot Matches' flame [online]. [Cit. 2017-08-01]. Dostupné online.
  5. Featured Content on Myspace [online]. [Cit. 2017-08-01]. Dostupné online. Archivované 2009-02-07 z originálu.
  6. a b c Exclusive: the Matches announce ‘E. Von Dahl Killed The Locals’ 10-year anniversary show - News - Alternative Press [online]. [Cit. 2017-08-01]. Dostupné online.
  7. PINGITORE, Silvia. Bleeding Audio & The Matches: interview with director Chelsea Christer [online]. 2021-11-10, [cit. 2022-01-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  8. Fallen Angel | Photos Pictures Images | Cash Advance | Debt Consolidation at Killerbandphotos.com [online]. web.archive.org, 2011-07-13, [cit. 2020-02-11]. Dostupné online. Archivované 2011-07-13 z originálu.
  9. Archived copy [online]. [Cit. 2008-07-09]. Dostupné online. Archivované 2012-07-21 z originálu.
  10. Archived copy [online]. [Cit. 2009-07-09]. Dostupné online. Archivované 2012-07-16 z originálu.
  11. Guest Blog: Looking Back at The Locals [online]. 21 August 2009, [cit. 2017-08-01]. Dostupné online. Archivované 2019-01-28 z originálu.
  12. Maniac Mania [online]. [Cit. 2017-08-01]. Dostupné online. Archivované 2011-12-16 z originálu.
  13. Archived copy [online]. [Cit. 2010-02-08]. Dostupné online. Archivované 2012-08-04 z originálu.
  14. Security Check Required [online]. [Cit. 2017-08-01]. Dostupné online.
  15. The Matches (@thematchesband) [online]. [Cit. 2017-08-01]. Dostupné online.
  16. THE MATCHES - E VON DAHL KILLED THE LOCALS 10 YEAR ANNIVERSARY TOUR- MELBOURNE TONIGHT [online]. [Cit. 2017-08-01]. Dostupné online.
  17. HEISEL, Scott. PREMIERE: Hear the Matches' first song in six years, "Life Of A Match" [online]. 30 September 2015, [cit. 2017-08-01]. Dostupné online. Archivované 2019-01-29 z originálu.
  18. The Matches – Chart history: Billboard 200 [online]. Prometheus Global Media, [cit. 2016-02-24]. Dostupné online.
  19. The Matches – Chart history: Independent Albums [online]. Prometheus Global Media, [cit. 2016-02-24]. Dostupné online.
  20. ARIA Report: Week Commencing 24 March 2008 [online]. Australian Recording Industry Association. Pandora Archive, March 24, 2008, [cit. 2016-02-24]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Matches na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).