Tom Selleck

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tom Selleck
v roku 1992
Celé menoThomas William Selleck
Narodenie 29. január 1945 (79 rokov)
Detroit, Michigan, USA
Povolanieherec
Roky pôsobenia1965 – súčasnosť
ManželkaJacqueline Ray (1971 - r.1982)
Jill Mack (od 1987)
Deti2

Tom Selleck (* 29. január 1945, Detroit, Michigan, USA) je americký herec, scenárista a producent. Je známy z televíznych seriálov ako Magnum (1980 – 1988), Priatelia (1994 – 2004) a Spravodlivosť v krvi (2010 – 2023). Je tiež známy vďaka hlavnej postave vo filmovej sérii Jesse Stone, natáčanej v rokoch 20062015.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Selleck sa narodil v Detroite, v štáte Michigan, v roku 1945. Jeho matka bola ženou v domácnosti a otec bol výkonným a realitným investorom. Má staršieho brata Roberta (nar. 1944), mladšiu sestru Marthu (nar. 1954) a mladšieho brata Daniela (nar. 1956).

Selleck má anglický a nemecký pôvod. Po úplne otcovskej línii je Selleck priamym potomkom anglického kolonistu Davida Sellecka, ktorý sa presťahoval do Massachusetts zo Somersetu v Anglicku v roku 1633. Od roku 1948 Selleck vyrastal v Sherman Oaks v Kalifornii, nakoľko sa tam jeho rodina presťahovala.

V roku 1962 vyštudoval Grant High School a zapísal sa na Los Angeles Valley College. Neskôr prestúpil na University of Southern California počas svojho juniorského ročníka, aby hral za mužský basketbalový tím USC Trojans. Bol tiež nadhadzovačom bejzbalového tímu USC. Je členom bratstva Sigma Chi a členom Trójskych rytierov. Počas toho, ako Selleck študoval obchodnú administratívu, bolo mu navrhnuté, aby skúsil herectvo. Selleck potom študoval herectvo v Beverly Hills Playhouse pod vedením Miltona Katselasa.

Selleck v roku 2014.

Po prijatí oznámenia o odvode počas vojny vo Vietname sa Selleck pripojil ku Kalifornskej národnej garde. V rokoch 19671973 slúžil v 160. pešom pluku Národnej gardy Kalifornskej armády.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju kariéru začal malými rolami v menších filmoch. Objavil sa v množstve televíznych seriálov, mini-seriálov a televíznych filmov. Bol tiež tvárou cigariet Salem a kolínskej vody Chaz od Revlon.

Selleckov veľký zlom nastal, keď ho obsadili do hlavnej úlohy Thomasa Magnuma v televíznom seriály Magnum. Kvôli záväzkom k televíznemu seriálu, nebol Selleck uvoľnený na iné projekty, čím sa musel vzdať úlohy Indiana Jonesa vo filme Dobyvatelia stratenej archy, čo znamenalo, že túto rolu dostal herec Harrison Ford. Selleck hral úlohu Thomasa Magnuma od roku 1980 do záverečnej epizódy, v roku 1988. Za svoj herecký výkon obdržal ceny Zlatý glóbus a Emmy Award.

Selleckovi ponúkli hlavnú úlohu Mitcha Buchannona v televíznom seriály Baywatch, ale túto úlohu odmietol, pretože nechcel byť vnímaný ako sexsymbol. Rola nakoniec pripadla Davidovi Hasselhoffovi.

V roku 1987 si zahral v komédii Traja muži a nemluvňa, ktorá bola natočená na motív francúzskej verzie. Natočená bola aj druhá časť s názvom Traja muži a malá dáma z roku 1990. V roku 1990 si zahral v austrálskom westerne Quigley u protinožcov.

V roku 1996 sa pripojil k hereckému obsadeniu úspešného televízneho seriálu Priatelia, kde stvárnil postavu Richarda Burkeho. Po boku Faye Dunaway, Laury Linney, Teri Hatcher a Nancy Travis, si zahral v televíznom filme Milenky v akcii z roku 2000.

V roku 2001 hral Selleck v Broadwayskej komediálnej hre Tisíc klaunov.

Od roku 2005 hral muža zákona Jesseho Stonea, vo filmovej sérii vyrobenej pre televíziu podľa románov Roberta B. Parkera. Séria obsahuje deväť filmov, pričom posledný bol vydaný v októbri 2015. Okrem stvárnenia hlavnej postavy sa Selleck podieľaj aj ako producent seriálu.

Selleck v roku 1988 s manželkou Jill Mack.

Od roku 2010 bol jednou z hlavných postáv televízneho seriálu Spravodlivosť v krvi. Televízny seriál má 13 sérii, z čoho 13 séria bola natočená v roku 2023.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 19711982 bol Selleck ženatý s modelkou Jacqueline Ray. V tom čase adoptoval jej syna Kevina Sheparda (nar. 1966), bývalého bubeníka americkej rockovej skupiny Tonic. 7. augusta 1987 sa Selleck oženil s Jillie Joan Mack, s ktorou má jednu dcéru, narodenú v roku 1988.

Vo februári 2009 sa Selleck pripojil k Vietnamskému pamätnému fondu veteránov ako národný hovorca pre nové vzdelávacie centrum, ktoré sa stavia na National Mall.

Larry Manetti, Selleckov herecký kolega z televízneho seriálu Magnum vo svojich memoároch Aloha Magnum z roku 1996 okázalo chválil Sellecka. Manetti ho pochválil za jeho mimoriadnu pracovnú morálku v televíznom seriály, rovnako ako aj Selleckovu prácu s havajskými charitatívnymi organizáciami a jeho ochotu podporiť herecké obsadenie a členov štábu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Tom Selleck

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Tom Selleck na anglickej Wikipédii.