Trolejbusová doprava v Tbilisi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trolejbusová doprava v Tbilisi
Trolejbus Škoda 14Tr v Tbilisi
Trolejbus Škoda 14Tr v Tbilisi
Základné údaje
ŠtátGruzínsko Gruzínsko
MestoTbilisi
Zahájenie prevádzky21. apríla 1937
Ukončenie prevádzky4. decembra 2006
Prevádzka
Počet liniek4
Dĺžka liniek215 km
Počet vozov225
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Gruzínske hlavné mesto Tbilisi prevádzkovalo medzi rokmi 1937 a 2006 trolejbusy.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prevádzka na tbiliskej trolejbusovej sieti sa začala 21. apríla 1937 sovietskymi trolejbusmi typu JaTB-1. Išlo o prvú trolejbusovú sieť vo vtedajšej Gruzínskej SSR a až do svojho zrušenia sa jednalo o najväčšiu prevádzku elektrickej nekoľajovej trakcie v krajine. Do Tbilisi boli dodávané najmodernejšie sovietske vozy, staré vozy boli odovzdávané ostatným miestnym trolejbusovým systémom.

V polovici 50. rokov 20. storočia sa tu objavili aj prvé trolejbusy česko-slovenskej výroby. Išlo o vozy typu Škoda 8Tr, ktorých bolo do roku 1961 dodaných celkovo 20. Potom už boli kupované iba trolejbusy 9Tr, Škoda ich do Tbilisi dodala celkovo 280. Od roka 1981 nasledovali legendárne vozy Škoda 14Tr, počas 9 rokov ich tu jazdilo už 226. Do polovice 90. rokov boli všetky trolejbusy 9Tr vyradené, takže prevádzku na 19 miestnych linkách obstarávali iba „štrnástky“.

V rokoch 2002 a 2003 bol vozový park modernizovaný staršími vozidlami ruskej výroby typu ZiU-682, ktoré boli pôvodne v prevádzke v Aténach. Pretože tieto trolejbusy neboli po príchode do Tbilisi prelakované, jazdili až do zastavenia prevádzku v aténskej žltej farbe. Naopak 14Tr (v gruzínskom hlavnom meste prevádzkované v žltej farbe s červeným pruhom) boli často natreté po vzore ZiU-682.

Trolejbusová prevádzka v Tbilisi bola rozdelená na dve časti. V južnej časti (s vozovne č. 1 spoločnú s električkami), kde boli v prevádzke štyri linky, boli nasadzované výhradne vozy ZiU. Severná časť (od tej južnej v jednom mieste vzdialená iba 200 m) obsluhovala trolejbusy Škoda a ZiU z vozovne č. 2. Linky v severnej časti, ktoré obsluhovali aj univerzitnú oblasť na severozápade mesta, neboli ale navzájom nijako prepojené. Lúčovito sa rozbiehali od významných prestupových uzlov (z námestia Tavisuplebis a železničnej stanice)

V roku 2004 sa v Tbilisi nachádzalo približne 80 trolejbusov, z ktorých iba polovica bola schopná pravidelnej prevádzky (prevažne vozy ZiU). Na začiatku roka 2006 rozhodlo mesto o zastavení prevádzky ako trolejbusovej dopravy (aj električkovej dopravy) a jej nahradenie autobusmi. Električky aj trolejbusy tak v Tbilisi boli zrušené 4. decembra 2006.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]