Vrbica-Nábrežie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vrbica-Nábrežie je mestská časť Liptovského Mikuláša.

Evanjelický kostol

Polohopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vytvára južnú časť intravilánu mesta a jej súčasťou sú sídliská Nábrežie a Vrbica-Sever, vo Vrbici sa nachádza zástavba rodinných domov. K 30. júlu 2009 tu žilo 8 535 obyvateľov.

Mestskú časť z juhu obteká rieka Váh, na východe hraničí s mestskou časťou Okoličné a na severe so Starým Mestom. Má prevažne obytnú funkciu, vo východnej časti sa nachádza priemyselný areál (Kožiarske závody, bývalý Maytex). Severným okrajom mestskej časti prechádza cesta I. triedy č. 18. Osami mestskej časti sú Ulica 1. mája, Priemyselná ulica, Alexyho ulica, Borbisova ulica, Ulica J. Janošku, Vrbická ulica a Kollárova ulica.

Kultúra a zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • Evanjelický kostol, jednoloďová tolerančná stavba s pravouhlo ukončeným presbytériom a vežou tvoriacou súčasť jej hmoty z roku 1785. Kostol bol nazývaný Zbierka, vznikol zo zbierky miestnych obyvateľov a okrem bohoslužobných účelov slúžil aj ako obecný priestor. Zásadnou prestavbou a rozšírením v duchu klasicizmu s prvkami baroka prešiel v rokoch 1839-1841. V interiéri sa nachádza kazateľnica a oltár z roku 1806 s obrazom Juraja Martinku Ukrižovanie Spasiteľa. V druhej svetovej vojne bol kostol poškodený, následne prešiel v rokoch 1947-1951 opravami vedenými architektom M. M. Harmincom.[1] Fasáde kostola dominuje priečelie s vysokým rádom polostĺpov, termálnym oknom nad vstupom a trojuholníkovým štítom s tympanónom. Fasády kostola sú členené pilastrami. Veža má korunnú rímsu s terčíkom a hodinami, ukončená je barokovou helmicou s laternou.

Občianska vybavenosť[upraviť | upraviť zdroj]

Je tu lokalizovaný centrálny cintorín Vrbica. Z významných inštitúcií tu sídlia napr. Úrad životného prostredia, Stredné odborné učilište (bývalé SOU kožiarske a textilné), Evanjelická spojená škola, dve základné školy, Rímskokatolícky farský úrad Vrbica a iné.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vrbica (Liptovský Mikuláš) - Evanjelický kostol [online]. Pamiatky na Slovensku. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 49°04′32″S 19°37′34″V / 49,075453°S 19,626131°V / 49.075453; 19.626131