Waris Dirieová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Waris Dirie
Waris Dirie na autogramiáde v Bratislave (2010).
Waris Dirie na autogramiáde v Bratislave (2010).
Narodenie1965
Gaalkacye, Somálsko
Známy vďakamodelka, herečka, spisovateľka, bojovníčka za ľudské práva
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Waris Dirieová

Waris Dirie ( * 1965; som. Waris Diiriye, arab. واريس ديري;‎) je modelka, spisovateľka, herečka a bojovníčka za ľudské práva pochádzajúca zo Somálska. Po ukončení modelingovej kariéry sa stala veľvyslankyňou OSN, svoju činnosť zameriava najmä na boj proti ženskej obriezke.[1] Momentálne žije v Rakúsku. V roku 2010 navštívila aj Slovensko.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Waris Dirie sa narodila v meste Gaalkacyo v Somálsku neďaleko hraníc s Etiópiou v rodine kočovníkov.[2] Keď mala 13 rokov rozhodla sa utiecť od rodiny, aby sa vyhla sobášu so starým mužom. Istý čas bývala so svojou sestrou v Mogadiše, hlavnom meste Somálska. Potom odišla do Londýna, kde bývala a pracovala u svojich príbuzných, manžel matkinej sestry v tom čase pôsobil ako veľvyslanec vo Veľkej Británii. Po ich odchode z britských ostrovov sa Waris zamestnala v miestnom podniku McDonald’s, kde ju objavil fotograf Terence Donovan, ktorý jej ponúkol možnosť fotiť pre Pirelliho kalendár na rok 1987. To bol začiatok jej modelingovej kariéry, po tejto príležitosti pracovala pre svetoznáme značky ako Chanel, Levi Strauss & Co., L'Oréal alebo Revlon.

V roku 1987 dostala vedľajšiu úlohu v bondovom filme Dych života. Postupne sa začala objavovať na prehliadkových mólach v Londýne, Miláne, Paríži a New Yorku, pózovala pre módne časopisy Elle, Glamour a Vogue.

V roku 1995 natočila spoločnosť BBC o jej modelingovej kariére dokumentárny film A Nomad in New York (v doslovnom preklade Nomádka v New Yorku). V roku 1998 napísala svoju prvú knihu – autobiografický román s názvom Púštny kvet, ktorý sa stal svetovým bestsellerom.[2] Neskôr napísala aj ďalšie knihy – Svitanie nad púšťou, Letter To My Mother (List mojej matke[3]) a Deti púšte. V roku 2009 bol na námet knihy Púštny kvet nakrútený rovnomenný film, v hlavnej úlohe sa v ňom predstavila etiópska supermodelka Liya Kebede, ktorá stvárnila Waris Dirie.

V roku 1997 sa Waris rozhodla ukončiť svoju modelingovú kariéru a začala sa plne venovať boji proti ženskému pohlavnému zmrzačeniu. V tom istom roku sa tiež stala mimoriadnou veľvyslankyňou OSN zameranou najmä na boj proti ženskej obriezke. [1][4]

Humanitárna činnosť a ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Waris Dirie založila dve nadácie – v roku 2002 vo Viedni nadáciu Waris Dirie Foundation, ktorej cieľom je informovať verejnosť o ženskej obriezke a tiež nadáciu Desert Dawn, ktorá zbiera finančné prostriedky na stavbu škôl a nemocníc v jej rodnom Somálsku.

Za svoju humanitárnu prácu a knihy získala niekoľko ocenení:

Knihy a filmografia[upraviť | upraviť zdroj]

Knihy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Púštny kvet (v origináli Desert Flower)
  • Svitanie nad púšťou (v origináli Desert Dawn)
  • Deti púšte (v origináli Desert Children)
  • Letter To My Mother
  • Čierna žena, biela krajina (v origináli "Schwarze Frau, weißes Land")

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Who’s Who: Biographical Notes [online]. OSN, [cit. 2010-11-06]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. a b Waris Dirie Foundation - About Waris Dirie [online]. Waris Dirie Foundation, [cit. 2010-11-05]. Dostupné online. Archivované 2010-08-15 z originálu. (po anglicky)
  3. Somálčanka Waris Dirie je už v Bratislave [online]. www.webnoviny.sk, 4. november 2010, [cit. 2010-11-05]. Dostupné online.
  4. Verím v strážnych anjelov, tvrdí Waris Dirie [online]. www.webnoviny.sk, 5. november 2010, [cit. 2010-11-05]. Dostupné online.
  5. Speeches and Writings for 1998 - Fighting the Culture of Discrimination - Archives [online]. www.uneca.org, [cit. 2010-11-06]. Dostupné online. Archivované 2012-02-22 z originálu. (po anglicky)
  6. Waris Dirie - Nomadentochter [online]. www.corine.de, [cit. 2010-11-06]. Dostupné online. Archivované 2019-04-25 z originálu. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Waris Dirie na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]