Worcestrová omáčka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Worcesterová omáčka)
Worcestrová omáčka, česká fľaštička od českého výrobcu Vitana

Worcestrová omáčka (iné názvy: worcesterová omáčka, worcesterská omáčka, worčestrová omáčka, worcester) je tekuté korenie tmavej hnedej farby s dlhšou trvanlivosťou a jemnou pikantnosťou. Omáčka má charakteristickú arómu. Do Česko-Slovenska sa dovážalo okolo roku 1925 ako anglické omáčkové korenie Worcester-Shire-sauce.[1] Omáčku s názvom Worcestershire sauce, niekedy skracovanú na Worcester sauce vyrábala spoločnosť Lea & Perrins od 28. augusta 1837[2] vo Worcesteri. Od roku 2005 už nie je firma Lea & Perrins nezávislou spoločnosťou, ale ide o obchodnú známku americkej spoločnosti Kraft Heinz. Worcestershiresauce nie je právne chránenou značkou, takže ju po celom svete vyrába a pod názvom Worcestersauce ponúka množstvo výrobcov.

Použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Používa sa k dochuťovaniu duseného mäsa, diviny, biftekov, rýb, šalátov alebo majonézy. Býva aj súčasťou miešaných alkoholických nápojov ako napríklad známy koktail Bloody Mary. Vďaka intenzívnej chuti je worcestrová omáčka výborná na marinovanie mäsa.

Zloženie[upraviť | upraviť zdroj]

Originálna zmes obsahuje fermentovanú sóju, ocot, melasu, cesnak, ďumbier, sardely a ďalšie prísady. Omáčka neobsahuje konzervačné látky, umelé farbivá alebo pridaný glutaman. Je bez lepku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KEJŘOVÁ, Anuše. Úsporná kuchařka. Praha: Paseka, 1990, 8. vydanie. Kapitola Saláty, s. 290. ISBN 80-85192-03-9.
  2. WDR – „Stichtag“ 28. augusta 2007

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Worcestrová omáčka na českej Wikipédii.