Ďumbier (korenie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čerstvý ďumbier

Ďumbier alebo zázvor je čerstvý alebo sušený podzemok ďumbiera lekárskeho.

Používa sa ako korenina v ázijskej a menej v stredomorskej kuchyni už viac ako 3 000 rokov na dochucovanie jedál, na prípravu čajov a piva. Do Európy sa dostal v období antiky. Chuť ďumbieru je veľmi výrazná, aromatická a sladko pikantná. Používa sa ako prísada do sladkých a slaných pokrmov.

Liečivé vlastnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Liečivo pôsobí na celý organizmus. Podporuje trávenie a zvyšuje produkciu slín a žalúdočnej šťavy, stimuluje srdcovú činnosť a mierne znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu. Používa sa ako prevencia proti chrípke a na povzbudenie imunity. No má aj mnohé nežiaduce vedľajšie účinky, o ktorých je dobré byť oboznámený, pri používaní ďumbieru ako liečiva.

Ďumbier obsahuje celý rad látok. Z hľadiska liečivých účinkov sú ale najzaujímavejšie rôzne druhy vitamínov (A, B1, B2, B6, C alebo E), rovnako ako draslík, horčík, sodík, fosfor, vápnik, železo a pod. Všetky tieto látky totiž majú priaznivé účinky pri rôznych ťažkostiach.[1] Ďumbier ich však obsahuje dokonca v menšom množstve než tradičná zelenina, ktorá je súčasťou jedálnička.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HERBACEA. Herbacea.sk [online]. 2016-09-26, [cit. 2016-11-05]. Dostupné online. Archivované 2016-11-06 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]