Zdroj (obchodná sieť)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zdroj, štátny podnik alebo Zdroj, národný podnik, skrátene Zdroj, bol názov siete samoobslužných predajní na Slovensku. Išlo o ekvivalent českej siete Pramen.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Základom podniku sa stalo 28 predajní firiem Julius Meinl, Lahôdky Lamplota a Jedlo Bratislava, nad ktorými štát v roku 1948 získal kontrolu. Neskôr sa k ním pridali všetky tradičné koloniály, zelovoce, mäsiarstva a zmiešané tovary súkromných vlastníkov. Jeho prvým riaditeľom sa stal František Sloboda a centrála sídlila v Bratislave.

Dňa 30. novembra 1957 Zdroj otvoril dve samoobslužné predajne v Bratislave. Prvá sa nachádzala na vtedajšiom Stalinovom námestí a druhá na Vajnorskej ulici číslo 15.

Po páde socialistického režimu sa sieť rozbila na niekoľko krajských častí, ktoré sa neskôr sprivatizovali. V 90. rokoch 20. storočia tieto časti fungovali buď samostatne, v rôznych alianciách, s vlastnými sieťami, ako napríklad Verex, Mavop, Prima Zdroj či Sama, alebo postupne zanikli.

Väčšina reťazcov z 90. rokov sa stala súčasťou siete CBA.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • AUGUSTÍN, Radoslav. CBA je pohrobkom komunistickej siete Zdroj, ktorý poskladali z vyvlastnených predajní [online]. 2011-09-19, [cit. 2022-05-16]. Dostupné online.
  • AIKALAJKA. Interiéry a exteriéry ČSSR: PRAMEN-ZDROJ:SIEŤ SAMOOBSLÚH V ČSSR [online]. utorok 3. mája 2011, [cit. 2022-05-16]. Dostupné online.
  • Rok 1957: Zdroj otvára nové samoobslužné potraviny - fotografie - Vtedy [online]. Vtedy.sk, [cit. 2022-05-16]. Dostupné online.