Zoe Kazanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zoe Kazanová
Celé menoZoe Swicord Kazan
Narodenie 9. september 1983 (40 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka, scenáristka a dramatička
Roky pôsobenia2003 – súčasnosť
ManželPaul Dano (od 2007)
Deti1
RodičiaNicholas Kazan, Robin Swicordová

Zoe Kazanová (angl. Zoe Kazan; * 9. september 1983, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americká herečka, scenáristka a dramatička. Je vnučkou režiséra, herca, scenáristu a spisovateľa Eliu Kazana.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Kazanová sa narodila v Los Angeles, v Kalifornii. Je dcérou Nicholasa Kazana (syna Elia Kazana) a Robin Swicordovej. Má mladšiu sestru, Mayu Kazanovú. Jej rodina z otcovej strany, je gréckeho pôvodu. Navštevovala Yale University, kde ukončila bakalárskym titulom divadelné umenie.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Jej prvý filmový debut pred kamerami, bol vo filme Swordswallowers and Thin Men. Od roku 2006 sa objavovala tiež aj v divadlách Off-Broadway. O rok neskôr mala menšiu úlohu vo filme The Savages, po boku Laury Linney a Philipa Seymoura Hoffmana. V roku 2009 stvárnila dcéru Meryl Streep, vo filme Nejako sa to komplikuje. V roku 2012 sa objavila v hlavnej úlohe vo filme Ruby Sparks, ku ktorému napísala aj scenár. Jej hereckými kolegami bol Paul Dano, Annette Bening či Antonio Banderas. V roku 2014 stvárnila menšiu rolu v štvordielnom televíznom seriáli Olive Kitteridge, kde za svoj herecký výkon získala nomináciu na Emmy Award.

V roku 2018 sa objavila po boku Carey Mulligan vo filme Wildlife. V roku 2020 stvárnila jednu z úloh v televíznom seriáli The Plot Against America.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2007 je jej manželom herec Paul Dano, s ktorým má dcéru Almu Bay, narodenú v auguste 2018.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zoe Kazan na anglickej Wikipédii.