Zoznam šachových otvorení

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam šachových otvorení obsahuje najznámejšie tradičné názvy otvorení a priraďuje im špecifický ECO kód, ktorý je odvodený od anglických slov Encyclopaedia of Chess Openings (Encyklopédia šachových otvorení). Otvorenia boli zozbierané zo stoviek tisícov partii na vysokej úrovni a usporiadané v zozname významnými svetovými šachistami ako napr. Aleksandar Matanović a mnohými ďalšími. Z tohoto dôvodu niektoré otvorenia, ako napr. Lotyšský gambit spočiatku nemali priradený ECO kód, pretože neboli videné na najvyššej úrovni, neskôr sa však priradil ECO kód všetkým známym otvoreniam, dokonca aj nekorektným ako je napr. Anderssenova hra alebo Grobov útok. ECO klasifikácia je svetovo uznávaná a jej výhodou je fakt, že odstraňuje problém rozličného pomenovania šachových otvorení v jednotlivých jazykoch (napr. Španielska hra sa v anglickej šachovej literatúre nazýva Game of Ruy-Lopez, Talianska hra sa nazýva Giuoco Piano a pod.) ECO kód je rozdelený do piatich hlavných častí od „A“ až po „E“, z ktorých každá sa delí na sto podkategórií. Kategória A obsahuje otvorenia, ktoré začínajú inak ako ťahom 1. e4, okrem iného sem patria aj nekorektné, málo hrané otvorenia, ktoré sú uvedené pod kódom A00 hneď na začiatku zoznamu. Kategória B obsahuje polootvorené hry, teda otvorenia, ktoré začínajú ťahom 1. e4 ale čierny na ne odpovedá inak ako ťahom 1. ... e5. Kategória C obsahuje prevažne otvorené hry, teda hry ktoré začínajú ťahom 1. e4 e5, ale patrí sem napr. aj Francúzska hra, ktorá patrí medzi polootvorené hry. Kategórie D a E obsahujú zatvorené hry. Kategória D obsahuje Dámsky gambit a Grünfeldovú indickú obranu. Kategória E obsahuje všetky ostatné indické obrany a Katalánsky systém.

A[upraviť | upraviť kód]

  • A00 Sokolského hra
  • A00 Grobov útok
  • A00 Kotrčova hra
  • A00 Anderssenova hra
  • A00 Barnesovo zahájenie
  • A00 Van 't Kruijsove zahájenie
  • A00 Zaragozská hra
  • A01 Larsen-Simaginova hra
  • A02 Birdova hra
  • A03 Birdova hra
  • A04 Rétiho hra
  • A05 Rétiho hra s 2.Jf6
  • A06 Rétiho hra s 2.d5
  • A07 Rétiho hra
  • A08 Rétiho hra
  • A09 Rétiho hra s 2.d5 3.c4
  • A10 Anglická hra
  • A11 Anglická hra
  • A12 Anglická hra
  • A13 Anglická hra
  • A14 Anglická hra
  • A15 Anglická hra
  • A16 Anglická hra
  • A17 Anglická hra
  • A18 Anglická hra
  • A19 Anglická hra
  • A20 Anglická hra
  • A21 Anglická hra
  • A22 Anglická hra
  • A23 Anglická hra
  • A24 Anglická hra
  • A25 Anglická hra
  • A26 Anglická hra
  • A27 Anglická hra
  • A28 Anglická hra
  • A29 Anglická hra
  • A30 Anglická hra
  • A31 Anglická hra
  • A32 Anglická hra
  • A33 Anglická hra
  • A34 Anglická hra
  • A35 Anglická hra
  • A36 Anglická hra
  • A37 Anglická hra
  • A38 Anglická hra
  • A39 Anglická hra
  • A40 1. d4
  • A41 1. d4
  • A42 1. d4 c5
  • A43 Stará Obrana Benoni
  • A44 Stará Obrana Benoni
  • A45 Hry dámskym pešiakom – Trompowského útok
  • A46 Hry dámskym pešiakom – Torreho útok
  • A47 Hry dámskym pešiakom
  • A48 Hry dámskym pešiakom
  • A49 Hry dámskym pešiakom
  • A50 Hry dámskym pešiakom, Slovanská indická obrana, Kudischewitsch gambit, Mexická obrana
  • A51 Budapeštiansky gambit
  • A52 Budapeštiansky gambit
  • A53 Staroindická obrana
  • A54 Staroindická obrana
  • A55 Staroindická obrana
  • A56 Obrana Benoni
  • A57 Volžský gambit
  • A58 Volžský gambit
  • A59 Volžský gambit s 7.e4
  • A60 Obrana Benoni
  • A61 Obrana Benoni
  • A62 Obrana Benoni
  • A63 Obrana Benoni
  • A64 Obrana Benoni
  • A65 Obrana Benoni s 6.e4
  • A66 Obrana Benoni s 6.e4
  • A67 Obrana Benoni s 6.e4
  • A68 Obrana Benoni s 6.e4
  • A69 Obrana Benoni s 6.e4
  • A70 Obrana Benoni s 6.e4
  • A71 Obrana Benoni s 6.e4
  • A72 Obrana Benoni s 6.e4
  • A73 Obrana Benoni s 6.e4
  • A74 Obrana Benoni s 6.e4
  • A75 Obrana Benoni s 6.e4
  • A76 Obrana Benoni s 6.e4
  • A77 Obrana Benoni s 6.e4
  • A78 Obrana Benoni s 6.e4
  • A79 Obrana Benoni s 6.e4
  • A80 Holandská obrana
  • A81 Holandská obrana
  • A82 Stauntonov gambit
  • A83 Stauntonov gambit
  • A84 Holandská obrana
  • A85 Holandská obrana
  • A86 Leningradský systém Holandskej obrany
  • A87 Leningradský systém Holandskej obrany
  • A88 Leningradský systém Holandskej obrany
  • A89 Leningradský systém Holandskej obrany
  • A90 Holandská obrana
  • A91 Holandská obrana
  • A92 Holandská obrana – Stonewall
  • A93 Holandská obrana – Stonewall
  • A94 Holandská obrana – Stonewall
  • A95 Holandská obrana – Stonewall
  • A96 Holandská obrana – Systém Iljina-Ženevského
  • A97 Holandská obrana – Systém Iljina-Ženevského
  • A98 Holandská obrana – Systém Iljina-Ženevského
  • A99 Holandská obrana – Systém Iljina-Ženevského

B[upraviť | upraviť kód]

  • B00 1. e4, okrem iného Nimcovičova obrana
  • B01 Škandinávska obrana
  • B02 Aljechinova obrana
  • B03 Aljechinova obrana
  • B04 Moderný variant Aljechinovej obrany
  • B05 Moderný variant Aljechinovej obrany s Sg4
  • B06 Pircova obrana
  • B07 Pirc-Ufimcevova obrana
  • B08 Pirc-Ufimcevova obrana
  • B09 Pirc-Ufimcevova obrana
  • B10 Caro-Kann
  • B11 Caro-Kann
  • B12 Caro-Kann
  • B13 Caro-Kann
  • B14 Caro-Kann
  • B15 Caro-Kann
  • B16 Caro-Kann
  • B17 Caro-Kann
  • B18 Caro-Kann
  • B19 Caro-Kann
  • B20 Sicílska obrana
  • B21 Sicílska obrana Grand Prix útok, Morra gambit
  • B22 Alapinov variant sicílskej obrany
  • B23 Uzavretý variant sicílskej
  • B24 Uzavretý variant sicílskej
  • B25 Uzavretý variant sicílskej
  • B26 Uzavretý variant sicílskej
  • B27 Sicílska obrana
  • B28 Sicílska obrana
  • B29 Sicílska obrana
  • B30 Sicílska obrana
  • B31 Sicílska obrana
  • B32 Loewenthalov variant Sicílskej obrany
  • B33 Svešnikovov variant
  • B34 Simaginov variant sicilskej
  • B35 Simaginov variant Sicílskej obrany
  • B36 Maróczyho výstavba v Sicílskej obrane
  • B37 Maróczyho výstavba v Sicílskej obrane
  • B38 Maróczyho výstavba v Sicílskej obrane
  • B39 Maróczyho výstavba v Sicílskej obrane
  • B40 Sicilská obrana
  • B41 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B42 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B43 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B44 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B45 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B46 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B47 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B48 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B49 Paulsenov variant Sicílskej obrany
  • B50 Sicílska obrana
  • B51 Sicílska obrana
  • B52 Sicílska obrana
  • B53 Čechoverov variant Sicílskej obrany
  • B54 Sicílska obrana
  • B55 Sicílska obrana
  • B56 Sicílska obrana
  • B57 Sozinov útok v Sicílskej obrane
  • B58 Boleslavského variant Sicílskej obrany
  • B59 Boleslavského variant Sicílskej obrany
  • B60 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B61 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B62 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B63 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B64 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B65 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B66 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B67 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B68 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B69 Richter-Rauzerov útok v Sicílskej obrane
  • B70 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B71 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B72 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B73 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B74 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B75 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B76 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B77 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B78 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B79 Dračí variant Sicílskej obrany
  • B80 Scheveningsko variant Sicílskej obrany
  • B81 Scheveningsko variant Sicílskej obrany
  • B82 Scheveningsko variant Sicílskej obrany
  • B83 Scheveningsko variant Sicílskej obrany
  • B84 Scheveningsko variant Sicílskej obrany
  • B85 Scheveningsko variant Sicílskej obrany
  • B86 Scheveningsko variant Sicílskej obrany – Sozinov útok
  • B87 Scheveningsko variant Sicílskej obrany – Sozinov útok
  • B88 Scheveningsko variant Sicílskej obrany – Sozinov útok
  • B89 Scheveningsko variant Sicílskej obrany – Sozinov útok
  • B90 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B91 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B92 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B93 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B94 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B95 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B96 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B97 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B98 Najdorfov variant Sicílskej obrany
  • B99 Najdorfov variant Sicílskej obrany

C[upraviť | upraviť kód]

  • C00 Francúzska obrana
  • C01 Francúzska obrana
  • C02 Francúzska obrana
  • C03 French, Tarrasch
  • C04 Tarraschov variant francúzskej obrany
  • C05 Tarraschov variant francúzskej obrany
  • C06 Tarraschov variant francúzskej obrany
  • C07 Tarraschov variant francúzskej obrany
  • C08 Tarraschov variant francúzskej obrany
  • C09 Tarraschov variant francúzskej obrany
  • C10 Francúzska obrana
  • C11 Klasická variant francúzskej obrany
  • C12 Klasická variant francúzskej obrany
  • C13 Klasická variant francúzskej obrany
  • C14 Klasická variant francúzskej obrany
  • C15 Winawerov variant francúzskej obrany
  • C16 Winawerov variant francúzskej obrany
  • C17 Winawerov variant francúzskej obrany
  • C18 Winawerov variant francúzskej obrany
  • C19 Winawerov variant francúzskej obrany
  • C20 Kráľovským pešiakom
  • C21 Stredný gambit
  • C22 Stredná hra
  • C23 Strelcova hra
  • C24 Strelcova hra
  • C25 Viedenská hra
  • C26 Viedenská hra
  • C27 Viedenská hra
  • C28 Viedenská hra
  • C29 Viedenská hra
  • C30 Odmietnutý Kráľovský gambit
  • C31 Odmietnutý kráľovský gambit
  • C32 Odmietnutý kráľovský gambit
  • C33 Prijatý kráľovský gambit, okrem iného aj strelcov gambit
  • C34 Prijatý kráľovský gambit s 3. Jf3
  • C35 Prijatý kráľovský gambit s 3. Jf3
  • C36 Prijatý kráľovský gambit s 3. Jf3
  • C37 Prijatý kráľovský gambit 3. Jf3
  • C38 Prijatý kráľovský gambit s 3. Jf3
  • C39 Prijatý kráľovský gambit s 3. Jf3
  • C40 1. e4 e5, 2. Jf3, okrem iného aj Lotyšský gambit či Damianova hra
  • C41 Philidorova obrana
  • C42 Ruská hra
  • C43 Ruská hra
  • C44 Škótsky gambit a Ponzianiho hra
  • C45 Škótska hra
  • C46 Hra troch jazdcov
  • C47 Hra štyroch jazdcov
  • C48 Hra štyroch jazdcov
  • C49 Hra štyroch jazdcov
  • C50 Uhorská obrana a Talianska hra
  • C51 Evansov gambit
  • C52 Evansov gambit s 4. … Sxb4 5. c3 Sa5
  • C53 Talianska hra
  • C54 Talianska hra
  • C55 Hra dvoch jazdcov v obrane
  • C56 Hra dvoch jazdcov v obrane
  • C57 Hra dvoch jazdcov v obrane (okrem iného aj Traxlerov protiútok, Fritzov protiútok)
  • C58 Hra dvoch jazdcov v obrane
  • C59 Hra dvoch jazdcov v obrane
  • C60 Španielska hra
  • C61 Birdova obrana v Španielskej hre
  • C62 Steinitzova obrana v Španielskej hre
  • C63 Jänischov gambit v Španielskej hre
  • C64 Klasický variant Španielskej hry
  • C65 Berlínska obrana Španielskej hry
  • C66 Berlínska obrana Španielskej hry
  • C67 Berlínska obrana Španielskej hry
  • C68 Výmenný variant Španielskej hry
  • C69 Výmenný variant Španielskej hry
  • C70 Španielska hra
  • C71 Odložená Steinitzova obrana Španielskej hry
  • C72 Odložená Steinitzova obrana Španielskej hry
  • C73 Odložená Steinitzova obrana Španielskej hry
  • C74 Odložená Steinitzova obrana Španielskej hry
  • C75 Odložená Steinitzova obrana Španielskej hry
  • C76 Odložená Steinitzova obrana Španielskej hry
  • C77 Španielska hra
  • C78 Španielska hra
  • C79 Španielska hra
  • C80 Otvorený variant Španielskej hry
  • C81 Otvorený variant Španielskej hry
  • C82 Otvorený variant Španielskej hry
  • C83 Otvorený variant Španielskej hry
  • C84 Španielska hra
  • C85 Španielska hra
  • C86 Španielska hra
  • C87 Španielska hra
  • C88 Španielska hra
  • C89 Marshallov útok
  • C90 Španielska hra
  • C91 Španielska hra
  • C92 Zajcevov variant Španielskej hry
  • C93 Smyslovov variant Španielskej hry
  • C94 Breyerov variant Španielskej hry
  • C95 Breyerov variant Španielskej hry
  • C96 Čigorinova obrana v Španielskej hre
  • C97 Čigorinova obrana v Španielskej hre
  • C98 Čigorinova obrana v Španielskej hre
  • C99 Čigorinova obrana v Španielskej hre

D[upraviť | upraviť kód]

  • D00 Dámskym pešiakom Blackmar-Diemerov gambit
  • D01 Dámskym pešiakom Richter-Veresovov útok
  • D02 Dámskym pešiakom s 2. Jf3
  • D03 Dámskym pešiakom
  • D04 Dámskym pešiakom
  • D05 Dámskym pešiakom
  • D06 Dámsky gambit
  • D07 Čigorinova obrana dámskeho gambitu
  • D08 Albinov protigambit dámskeho gambitu
  • D09 Albinov protigambit dámskeho gambitu
  • D10 Slovanská obrana dámskeho gambitu
  • D11 Slovanská obrana dámskeho gambitu
  • D12 Slovanská obrana dámskeho gambitu
  • D13 Slovanská obrana dámskeho gambitu
  • D14 Slovanská obrana dámskeho gambitu
  • D15 Slovanská obrana dámskeho gambitu
  • D16 Slovanská obrana dámskeho gambitu
  • D17 Český variant slovanskej obrany dámskeho gambitu
  • D18 Slovanská obrana dámskemu gambitu
  • D19 Slovanská obrana dámskemu gambitu
  • D20 Prijatý dámsky gambit
  • D21 Prijatý dámsky gambit
  • D22 Prijatý dámsky gambit
  • D23 Prijatý dámsky gambit
  • D24 Prijatý dámsky gambit
  • D25 Prijatý dámsky gambit
  • D26 Prijatý dámsky gambit
  • D27 Prijatý dámsky gambit
  • D28 Prijatý dámsky gambit
  • D29 Prijatý dámsky gambit
  • D30 Dámsky gambit
  • D31 Dámsky gambit
  • D32 Tarraschova obrana dámskeho gambitu
  • D33 Tarraschova obrana dámskeho gambitu
  • D34 Tarraschova obrana dámskeho gambitu
  • D35 Výmenný variant dámskeho gambitu
  • D36 Tarraschova obrana dámskeho gambitu
  • D37 Odmietnutý dámsky gambit, varianty s 5. Sf4
  • D38 Ragozinov systém v dámskom gambite
  • D39 Ragozinov systém v dámskom gambite
  • D40 Odmietnutý dámsky gambit
  • D41 Moderná Tarraschova obrana dámskeho gambitu
  • D42 Moderná Tarraschova obrana dámskeho gambitu
  • D43 Poloslovanská obrana dámskeho gambitu
  • D44 Poloslovanská obrana dámskeho gambitu
  • D45 Poloslovanská obrana dámskeho gambitu
  • D46 Poloslovanská obrana dámskeho gambitu
  • D47 Poloslovanská obrana dámskeho gambitu
  • D48 Poloslovanská obrana dámskeho gambitu
  • D49 Poloslovanská obrana dámskeho gambitu
  • D50 Odmietnutý dámsky gambit
  • D51 Odmietnutý dámsky gambit
  • D52 Variant Cambridge-Springs odmietnutého dámskeho gambitu
  • D53 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D54 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D55 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D56 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu – Laskerov variant
  • D57 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu – Laskerov variant
  • D58 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu – Tartakowerov variant
  • D59 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu – Tartakowerov variant
  • D60 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D61 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D62 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D63 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D64 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D65 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D66 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D67 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D68 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D69 Ortodoxná obrana dámskeho gambitu
  • D70 Grünfeldova indická obrana
  • D71 Grünfeldova indická obrana
  • D72 Grünfeldova indická obrana
  • D73 Grünfeldova indická obrana
  • D74 Grünfeldova indická obrana
  • D75 Grünfeldova indická obrana
  • D76 Grünfeldova indická obrana
  • D77 Grünfeldova indická obrana
  • D78 Grünfeldova indická obrana
  • D79 Grünfeldova indická obrana
  • D80 Grünfeldova indická obrana
  • D81 Grünfeldova indická obrana
  • D82 Grünfeldova indická obrana
  • D83 Grünfeldova indická obrana
  • D84 Grünfeldova indická obrana
  • D85 Grünfeldova indická obrana
  • D86 Grünfeldova indická obrana
  • D87 Grünfeldova indická obrana
  • D88 Grünfeldova indická obrana
  • D89 Grünfeldova indická obrana
  • D90 Grünfeldova indická obrana
  • D91 Grünfeldova indická obrana
  • D92 Grünfeldova indická obrana
  • D93 Grünfeldova indická obrana
  • D94 Grünfeldova indická obrana
  • D95 Grünfeldova indická obrana
  • D96 Grünfeldova indická obrana
  • D97 Grünfeldova indická obrana
  • D98 Grünfeldova indická obrana
  • D99 Grünfeldova indická obrana

E[upraviť | upraviť kód]

  • E00 Katalánsky systém
  • E01 Katalánsky systém
  • E02 Katalánsky systém
  • E03 Katalánsky systém
  • E04 Katalánsky systém
  • E05 Katalánsky systém
  • E06 Katalánsky systém
  • E07 Katalánsky systém
  • E08 Katalánsky systém
  • E09 Katalánsky systém
  • E10 Blumenfeldov protigambit
  • E11 Bogoljubova indická obrana
  • E12 Dámska indická obrana
  • E13 Dámska indická obrana
  • E14 Dámska indická obrana
  • E15 Dámska indická obrana
  • E16 Dámska indická obrana
  • E17 Dámska indická obrana
  • E18 Dámska indická obrana
  • E19 Dámska indická obrana
  • E20 Nimcovičova indická obrana
  • E21 Nimcovičova indická obrana
  • E22 Nimcovičova indická obrana
  • E23 Nimcovičova indická obrana
  • E24 Sämischov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E25 Sämischov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E26 Sämischov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E27 Sämischov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E28 Sämischov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E29 Sämischov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E30 Leningradský variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E31 Leningradský variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E32 Nimcovičova indická obrana
  • E33 Nimcovičova indická obrana
  • E34 Nimcovičova indická obrana
  • E35 Nimcovičova indická obrana
  • E36 Nimcovičova indická obrana
  • E37 Nimcovičova indická obrana
  • E38 Nimcovičova indická obrana
  • E39 Nimcovičova indická obrana
  • E40 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E41 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E42 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E43 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E44 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E45 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E46 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E47 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E48 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E49 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E50 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E51 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E52 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E53 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E54 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E55 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E56 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E57 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E58 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E59 Rubinsteinov variant Nimcovičovej indickej obrany
  • E60 Kráľovská indická obrana
  • E61 Kráľovská indická obrana
  • E62 Kráľovská indická obrana s g3
  • E63 Kráľovská indická obrana s g3
  • E64 Kráľovská indická obrana s g3
  • E65 Kráľovská indická obrana s g3
  • E66 Kráľovská indická obrana s g3
  • E67 Kráľovská indická obrana s g3
  • E68 Kráľovská indická obrana s g3
  • E69 Kráľovská indická obrana s g3
  • E70 Kráľovská indická obrana
  • E71 Kráľovská indická obrana
  • E72 Kráľovská indická obrana
  • E73 Kráľovská indická obrana
  • E74 Kráľovská indická obrana
  • E75 Kráľovská indická obrana
  • E76 Kráľovská indická obrana – Útok štyroch pešiakov
  • E77 Kráľovská indická obrana – Útok štyroch pešiakov
  • E78 Kráľovská indická obrana – Útok štyroch pešiakov
  • E79 Kráľovská indická obrana – Útok štyroch pešiakov
  • E80 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E81 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E82 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E83 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E84 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E85 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E86 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E87 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E88 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E89 Sämischov variant kráľovskej indickej
  • E90 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E91 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E92 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E93 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E94 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E95 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E96 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E97 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E98 Klasický variant kráľovskej indickej obrany
  • E99 Klasický variant kráľovskej indickej obrany[1]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. ECO Opening codes: list with variation names [online]. https://exeterchessclub.org.uk, [cit. 2019-07-29]. Dostupné online. (english)

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]