Zoznam chránených území v okrese Třebíč

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je zoznam chránených území v okrese Třebíč aktuálny k januáru roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Třebíč.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
2201 Popis obrazku Blatná hráz Prírodná rezervácia
Kategória Blatná hráz na Wikimedia Commons
Údolná niva okolo prirodzene meandrujúceho Šebkovického potoka 49°07′40″S 15°44′07″V / 49,1276833°S 15,7353333°V / 49.1276833; 15.7353333 (Blatná hráz)
1413 PP Černá blata Černá blata Prírodná pamiatka Prirodzený bukový porast 48°58′13″S 15°44′15″V / 48,9702983°S 15,7374114°V / 48.9702983; 15.7374114 (Černá blata)
869 Dukovanský mlyn Dukovanský mlýn Prírodná rezervácia
Kategória Dukovanský mlýn na Wikimedia Commons
Hadcové skalky s charakteristickými spoločenstvami 49°04′52″S 16°11′33″V / 49,0811722°S 16,1924083°V / 49.0811722; 16.1924083 (Dukovanský mlýn)
1304 PR Habrová seč Habrová seč Prírodná rezervácia Prestarnutý zmiešaný porast buka a hrabu s bohatým bylinným poschodím 49°01′05″S 15°46′28″V / 49,0181167°S 15,7743611°V / 49.0181167; 15.7743611 (Habrová seč)
102 Habří, celkový pohľad na priestory PP Habří Prírodná pamiatka
Kategória Habří (Horní Smrčné) na Wikimedia Commons
Veľmi zachovaný, najvyššie položený hrabový les 49°19′51″S 15°45′04″V / 49,3308936°S 15,7510411°V / 49.3308936; 15.7510411 (Habří)
6031 Havran Prírodná rezervácia Komplex prudkých svahov nad riekou Jihlavou s biotopmi skalnej vegetácie 49°06′31″S 16°14′11″V / 49,1085778°S 16,2364206°V / 49.1085778; 16.2364206
870 PP Hájky Hájky Prírodná pamiatka Súvislý Lipový háj s bohatým podrastom 49°06′46″S 15°48′36″V / 49,1127706°S 15,8100644°V / 49.1127706; 15.8100644 (Hájky)
871 Overview of Hluboček, Třebíč District.JPG Hluboček Prírodná pamiatka Lokalita scily dvojlistej 49°12′45″S 15°57′01″V / 49,2124147°S 15,9503711°V / 49.2124147; 15.9503711 (Hluboček)
1820 porasty v prírodnej rezervácii Hošťanka Hošťanka Prírodná rezervácia
Kategória Hošťanka na Wikimedia Commons
Zmiešaný porast s prevahou autochtónnej jedle, nálezisko cyklámenu purpurového 49°09′56″S 15°52′19″V / 49,1655028°S 15,8718306°V / 49.1655028; 15.8718306 (Hošťanka)
1420 Prírodná pamiatka Jalovec Jalovec Prírodná pamiatka
Kategória Jalovec (Číchov) na Wikimedia Commons
Podhorská pastvina s borievkou a výskytom niekoľkých druhov horčeka 49°16′48″S 15°45′43″V / 49,2800306°S 15,7620167°V / 49.2800306; 15.7620167 (Jalovec)
1418 PR Jedlový les a údolí Rokytné Jedlový les a údolí Rokytné Prírodná rezervácia Lesy so spoločenstvami hercynských dubohrabin, suťových lesov, lesných okrajov, čistín a lesných lemov s výskytom významných druhov rastlín a živočíchov; typy prírodných stanovíšť (dubohrabiny asociacie Galio-Carpinetum a extenzívne kosené lúky nížin až podhoria) a druhy, pre ktoré bola iným právnym predpisom vyhlásená európsky významná lokalita Jedľový les a údolie Rokytnej a ktoré sa nachádzajú na území prírodnej rezervácie 49°03′40″S 15°57′46″V / 49,0610792°S 15,9626494°V / 49.0610792; 15.9626494 (Jedľový les a údolí Rokytné)
958 Prírodná pamiatka Kamenný Vrch Kamenný vrch Prírodná pamiatka
Kategória Kamenný vrch (Třebíč District) na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita horčeka českého 49°13′48″S 15°43′50″V / 49,2300694°S 15,7305139°V / 49.2300694; 15.7305139 (Kamenný vrch)
872 Detail of Klučovský kopec, Třebíč District.JPG Klučovský kopec Prírodná pamiatka
Kategória Klučovský kopec na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita ponikleca lúčneho 49°09′55″S 15°55′36″V / 49,1653264°S 15,9267531°V / 49.1653264; 15.9267531 (Klučovský kopec)
873 Prírodná pamiatka Kobylinec Kobylinec Prírodná pamiatka
Kategória Kobylinec na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita ponikleca veľkokvetého 49°14′59″S 15°56′13″V / 49,2497297°S 15,9369064°V / 49.2497297; 15.9369064 (Kobylinec (prírodná pamiatka))
1419 Kozének Kozének Prírodná pamiatka
Kategória Kozének na Wikimedia Commons
Pastviny s prirodzenými rastlinnými spoločenstvami 49°06′35″S 16°13′11″V / 49,1098417°S 16,2196361°V / 49.1098417; 16.2196361 (Kozének)
6092 Maršovec a Čepička Maršovec a Čepička Prírodná pamiatka
Kategória Maršovec a Čepička na Wikimedia Commons
Biotop dvoch rybníkov a naň nadväzujúce mokraďové biotopy a podmáčané jelšiny s výskytom významných druhů rastlín a živočíchov. 49°14′02″S 16°03′44″V / 49,2340119°S 16,0621008°V / 49.2340119; 16.0621008
249 Mohelenská hadcová step Mohelenská hadcová step Národná prírodná rezervácia
Kategória Mohelenská hadcová step na Wikimedia Commons
Skalnatý amfiteáter s významnou kvetenou a faunou viazanou na hadcový podklad 49°06′27″S 16°10′42″V / 49,1074036°S 16,1783342°V / 49.1074036; 16.1783342 (Mohelenská hadcová step)
1817 PR Mohelnička Mohelnička Prírodná rezervácia Kaňonovité údolie s inverznými podmienkami, významná flóra (cyklámen purpurový) 49°06′35″S 16°13′11″V / 49,1098417°S 16,2196361°V / 49.1098417; 16.2196361 (Mohelnička)
957 Na Kopaninách Na Kopaninách Prírodná pamiatka
Kategória Na Kopaninách na Wikimedia Commons
Lokalita horčeka českého 49°16′48″S 15°43′26″V / 49,2798639°S 15,7239583°V / 49.2798639; 15.7239583 (Na Kopaninách)
874 Prírodná rezervácia Na podlesích Na podlesích Prírodná rezervácia
Kategória Na podlesích na Wikimedia Commons
Prirodzený lúčny porast s bohatou kvetenou 49°15′18″S 15°40′51″V / 49,2550056°S 15,68085°V / 49.2550056; 15.68085 (Na podlesích)
1414 Svah, na kterém se nachází PP Na skaličce Prírodná pamiatka
Kategória Na skaličce na Wikimedia Commons
Lokalita horčeka horkého 49°16′48″S 15°45′43″V / 49,2800306°S 15,7620167°V / 49.2800306; 15.7620167 (Na skaličce)
875 Náměšťská obora Náměšťská obora Prírodná pamiatka
Kategória Náměšťská obora na Wikimedia Commons
Obora pri náměštskom zámku s pestrou mozajkou lesov prirodzenej skladby 49°12′27″S 16°11′14″V / 49,2075°S 16,1872222°V / 49.2075; 16.1872222 (Náměšťská obora)
1415 PR Opatovské zákopy Opatovské zákopy Prírodná rezervácia Rašelinové lúky a pramenisko s významnou kvetenou 49°13′26″S 15°39′37″V / 49,2240111°S 15,6602194°V / 49.2240111; 15.6602194 (Opatovské zákopy)
956 Pazderna Pazderna Prírodná pamiatka
Kategória Pazderna (natural monument, Třebíč District) na Wikimedia Commons
Mokrá lúka s bohatým výskytom vstavačovca májového 49°16′34″S 15°54′59″V / 49,2760417°S 15,9164472°V / 49.2760417; 15.9164472 (Pazderna)
Prírodná pamiatka Ptáčovské rybníky Prírodná pamiatka
Kategória Ptáčovské rybníky na Wikimedia Commons
Rybníky s bohatými litorálnymi spoločenstvami a nadväzujúcimi mokraďovými biotopami, ktoré predstavujú významné hniezdisko, zimovisko a ťahovú zastávku pre vtákov. Suchomilné trávniky a kroviny na slnečných remízkach. Vzácene a ohrozené druhy rastlín a živočíchov slamiha piesočná, čerešňa krovitá, kunka červenobruchá, hrabavka škvrnitá, mlok hrebenatý, chriašteľ vodný, hus divá, trsteniarik škriekavý. 49°13′52″S 15°55′00″V / 49,2310908°S 15,9167742°V / 49.2310908; 15.9167742 (Ptáčovské rybníky)
347 Prírodná pamiatka Ptáčovský kopeček Prírodná pamiatka
Kategória Ptáčovský kopeček na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita ponikleca veľkokvetého 49°12′57″S 15°52′48″V / 49,2158472°S 15,8799194°V / 49.2158472; 15.8799194 (Ptáčovský kopeček)
1819 PR Suchá hora Suchá hora Prírodná rezervácia Dubová bučina s veľmi bohatým podrastom 48°59′07″S 15°42′05″V / 48,9854139°S 15,7012972°V / 48.9854139; 15.7012972 (Suchá hora)
1818 PR Suché skály Suché skály Prírodná rezervácia Skalnaté rulové svahy s reliktným bôrom a vzácnou kvetenou (klinček moravský) 48°58′33″S 15°38′10″V / 48,9759722°S 15,6362111°V / 48.9759722; 15.6362111 (Suché skály)
431 Syenitové skaly u Pocoucova Syenitové skály u Pocoucova Prírodná pamiatka
Kategória Syenitové skály u Pocoucova na Wikimedia Commons
Ukážka rozpadu syenitu 49°14′44″S 15°53′24″V / 49,245675°S 15,8901139°V / 49.245675; 15.8901139 (Syenitové skály u Pocoucova)
876 Celkový pohľad na PP Špilberk Špilberk Prírodná pamiatka
Kategória Špilberk (natural monument) na Wikimedia Commons
Lokalita ponikleca veľkokvetého 49°14′01″S 16°07′28″V / 49,2335667°S 16,1244667°V / 49.2335667; 16.1244667 (Špilberk)
Typical scene from Natural park Třebíčsko in Třebíč, Třebíč District.jpg Třebíčsko Prírodný park
Kategória Nature park Třebíčsko na Wikimedia Commons
49°15′49″S 15°53′01″V / 49,2637417°S 15,883625°V / 49.2637417; 15.883625 (Třebíčsko)
1416 PR U Hájenky U hájenky Prírodná rezervácia Vlhká lúka s prirodzeným bylinným pokryvom 49°09′06″S 15°46′25″V / 49,1516667°S 15,7737°V / 49.1516667; 15.7737 (U hájenky)
6024 PR U Jezera U Jezera Prírodná rezervácia Komplex prudkých svahov nad riekou Jihlavou s biotopmi skalnej vegetácie 49°06′15″S 16°09′15″V / 49,1041175°S 16,1540953°V / 49.1041175; 16.1540953
1417 PR U Lusthausu U Lusthausu Prírodná pamiatka Lokalita bledule jarnej 49°01′05″S 15°46′28″V / 49,0181167°S 15,7743611°V / 49.0181167; 15.7743611 (U Lusthausu)
2008 PR U Římské studánky U Římské studánky Prírodná rezervácia
Kategória U Římské studánky na Wikimedia Commons
Starý bukový porast na stanovišti sviežich jedľových bučín 49°16′14″S 15°40′21″V / 49,2706611°S 15,6723972°V / 49.2706611; 15.6723972 (U Římské studánky)
2007 Prírodná rezervácia U Trojáku U Trojáku Prírodná rezervácia
Kategória U Trojáku na Wikimedia Commons
Starý bukový porast na stanovišti sviežich jedľových bučín 49°16′14″S 15°40′21″V / 49,2706611°S 15,6723972°V / 49.2706611; 15.6723972 (U Trojáku)
624 Údolie Oslavy a Chvojnice Údolí Oslavy a Chvojnice Prírodná rezervácia
Kategória Údolí Oslavy a Chvojnice na Wikimedia Commons
Kaňonovité údolia dvoch tokov so skalnatými svahmi a teplomilnými porastami 49°08′12″S 16°14′00″V / 49,1366944°S 16,2333333°V / 49.1366944; 16.2333333 (Údolí Oslavy a Chvojnice)
1421 PP Urbánkův palouk.jpg Urbánkův palouk Prírodná pamiatka 49°16′46″S 15°42′10″V / 49,27958°S 15,702865°V / 49.27958; 15.702865 (Urbánkův palouk)
2134 PR Velká skála06278.JPG Velká skála Prírodná rezervácia Zachovanie a ochrana reliktných bôrov, teplomilných dúbrav a sprievodných xerotermných spoločenstiev 49°05′51″S 16°16′52″V / 49,0975889°S 16,2811333°V / 49.0975889; 16.2811333 (Velká skála)

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy AOPK ČR.