Zoznam detí Márie Terézie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Zoznam detí Márie Terézie obsahuje informácie o deťoch Márie Terézie a jej manžela, Františka I. Lotrinského, o čase ich života a o ich manželoch a manželkách.

Portrét Narodenie Úmrtie Manželstvo Potomstvo Ďalšie informácie
Mária Alžbeta
5. február 1737 7. jún 1740 - - -
Mária Anna
Archduchess Maria Anne of Austria.jpg 6. október 1738 19. november 1789 Nikdy sa nevydala. - Angažovala sa v dobročinných a sociálnych oblastiach. Je považovaná za druhú zakladateľku Alžbetínského kláštora v Klagenfurte, kde neskôr aj žila.
Mária Karolína
12. január 1740 25. január 1741 - - -
Jozef II.
Joseph II by Tröndle.jpg 13. marec 1741 20. február 1790 Izabela Bourbónska z Parmy
(1741 – 1763)
• Mária Terézia
Zomrela na zápaľ pľúc.
• Mária Kristína
Zomrela po narodení
Neskorší cisár a kráľ Jozef II.
Mária Jozefína Bavorská
(1739 – 1767)
-
Mária Kristína
Meister der Erzherzoginnenportraits 001.jpg 13. máj 1742 24. jún 1798 Albert Kazimír Sasko-Tešinský
(1738 – 1822)
• Kristína
• Karol Ľudovít
Adoptovaný synovec
Bola najobľúbenejšou dcérou a jedinou, ktorej Mária Terézia dovolila vydať sa z lásky.
Mária Alžbeta
Maria Elisabeth of Austria 1762 by Liotard.jpg 13. august 1743 22. september 1808 - - Po matkinej smrti sa stala opátkou v Innsbrucku
Karol Jozef
Martin van Meytens 003.jpg 1. február 1745 18. január 1761 - - Zomrel na kiahne. V čase smrti už mal snúbenicu – Máriu Ľudovíku Španielsku, ktorú si nakoniec vzal jeho mladší brat.
Mária Amália
Maria Amalia of Habsburg Lorraina Parma.jpg 26. február 1746 18. jún 1804 Ferdinand Parmský
(1751 – 1802)
• Karolína
• Ľudovít
• Mária Antónia
• Šarlota
a ďalšie deti, ktoré neprežili detstvo.
Matka jej nedovola vydať sa za Karola Zweibrückera, ktorý dokonca požiadal o jej ruku a, tak ako ďalšie sestry, sa stala obeťou sobášnej politiky.
Peter Leopold
Leopold II.jpg 5. máj 1747 1. marec 1792 Mária Ludovika Španielska
(1745 – 1792)
• Mária Terézia
František II.
• Ferdinand
• Karol Ľudovít
• Alexander Leopold
• Jozef Anton
• Mária Klementína
• Anton Viktor
• Ján
• Rainer Jozef
• Ľudovít Jozef
• Rudolf Ján
a ďalšie deti, ktoré neprežili detstvo
Toskánsky veľkovojvoda a neskorší cisár rímsky, kráľ uhorský a český ako Leopold II.
Mária Karolína
17. september 1748 17. september 1748 - - Mŕtvo narodené dieťa.
Mária Johana
Johanna Gabrielle of Austria 1762 by Liotard.jpg 4. február 1750 23. december 1762 - - Zasnúbená so sicílskym kráľom Ferdinandom I. Zomrela na kiahne.
Mária Jozefa
Martin van Meytens 002.jpg 19. marec 1751 15. október 1767 - - Zasnúbená so sicílskym kráľom Ferdinandom I. Zomrela na kiahne.
Mária Karolína
Meister der Erzherzoginnenportraits 002.jpg 13. august 1752 8. september 1814 Ferdinandom I. Mária Terézia
• Lujza Mária
František I.
• Mária Kristína
• Mária Amália
• Mária Antónia
• Leopold Giovanni
a ďalšie deti, ktoré neprežili detstvo
Bola v podstate skutočnou vládkyňou neapolsko-sicílskeho kráľovstva. Do dejín vstúpila aj ako úhlavná odporkyňa francúzskeho cisára Napoleona I. Bonaparta.
Ferdinand Karol
Archduke Ferdinand Karl of Austria-Este 1762 by Liotard.jpg 1. jún 1754 24. december 1806 Mária Beatrix d'Este
(1750 – 1829)
• Mária Tereza
• Mária Leopolda
• František IV.
• Ferdinand Karol Jozef
• Maximilián Jozef
• Karol Ambrož
• Mária Ludovika
• a ďalšie deti, ktoré neprežili detstvo
Je zakladateľom vedľajšej línie Habsbursko-Lotrinského rodu a to rodu d´Este
Mária Antoinetta
MarieAntoinetterose1783.jpg 2. november 1755 16. október 1793 Ľudovít XVI.
(1754 – 1793)
• Mária-Terézia Šarlota
• Ľudovít Jozef Xaver František
• Karol Ľudovít
• Sofia Helena Beatrix
Bola popravená počas Veľkej francúzskej revolúcie.
Maximilián František
Maximilian Franz Austria 1756 1801 portrait.jpg 8. december 1756 27. jún 1801 - - Bol veľmajstrom Rádu nemeckých rytierov v rokoch 1780 – 1801 a münsterským biskupom v rokoch 1784 – 1801.
Portrét Narodenie Úmrtie Manželstvo Potomstvo Ďalšie informácie

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]