Zoznam manželiek panovníkov Aragónska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam manželiek panovníkov Aragónska zahŕňa manželky panovníkov Aragónska, ktorým patril titul kráľovná alebo, počas prvých rokoch existencie Aragónska, titul grófka. Tieto ženy samy nevládli, maximálne boli regentkami za svoje neplnoleté deti. Počas celej histórie Aragónska sa vyskytla len jedna kráľovná, Petronila Aragónska, ktorej manžel, Ramon Berenguer IV., vystupoval ako „kráľovský manžel.

Pre prehľadnosť sú kráľovné radené podľa vládnucích dynastií, ku ktorým patrili ich manželia.

Aragónsko vzniklo začiatkom 9. storočia ako Aragónske grófstvo, ktoré bolo súčasťou franskej Hispánskej marky. V rokoch 9251035 bolo súčasťou Navarrského kráľovstva, od roku 1035 samostatné kráľovstvo. Roku 1162 bolo k nemu pripojené Katalánsko (presnejšie Barcelonské grófstvo), odvtedy sa niekedy rozlišujú Krajiny aragónskej koruny (vrátane Katalánska a pod.) a Aragónske kráľovstvo (vlastné Aragónsko). Od roku 1516, nástupom Karola I. po Ferdinandovi Aragónskom (1506 – 1516), bolo oficiálne spojené s Kastíliou (de facto vznik Španielska).

Aragónske grófstvo[upraviť | upraviť kód]

Kráľovské manželky Aragónskych grófov
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Blason Royaume d'Aragon ancien.svg Eneca Garcés Baskicko – Gaskónska dynastia 809
manželov nástup na trón
820
manželova smrť
Aznar Galíndez I.
BlasonGASCOGNE.PNG Matrona Aznárez Gaskónska dynastia 820 García Galíndez
Escudo del reino de Navarra.png Nunila Iñiguez z Pamplony Íñiguezska dynastia 803 820 833
manželova smrť
Blason Royaume d'Aragon ancien.svg Guldreguda 844
manželov nástup na trón
867
manželova smrť
Galindo Aznárez I.
Escudo del reino de Navarra.png Oneca Garcés z Pamplony Íñiguezska dynastia 860 867
manželov nástup na trón
893
manželova smrť
Aznar Galíndez II.
BlasonGASCOGNE.PNG Acibella Garcés z Gaskónska Gaskónska dynastia 893
manželov nástup na trón
Galindo Aznárez II.
Escudo del reino de Navarra.png Sancha Garcés of Pamplona Jiménezska dynastia po roku 905 922
manželova smrť
García Sánchezová Navarrská 922
manželov nástup na trón
Andregota Galíndez
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Aragónske kráľovstvo[upraviť | upraviť kód]

Aragónska dynastia[upraviť | upraviť kód]

Kráľovské manželky kráľov Aragónska, Navarry, Barcelony a Valencie
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka
Armoiries Couserans.png Ermesinda of Bigorre Foixská dynastia 22. august 1036 1. december 1049 Ramiro I.
Urgell.png Izabela Urgelská Barcelonská dynastia 1065 1071 Sancho I. Ramírez
Felícia z Roucy Roucyská dynastia 1050 1076 1094
Blason Rouergue.svg Filipa z Toulouse Rouergueská dynastia 1073 28. november 1118
Blason de l'Aquitaine et de la Guyenne.svg Agnesa Akvitánska Ramnulfidovci 1086 4. jún 1094
manželov nástup na trón
1097 Peter I.
Bertha Talianska 1097 28. september 1104
manželova smrť
UrracaCastile.jpg Urraca Kastílska Jiménezska dynastia 1078 október 1109 1114
anulovanie manželstva
8. marec 1126 Alfonz I.
Blason de l'Aquitaine et de la Guyenne.svg Agnesa Akvitánska Ramnulfidovci 13. november 1135 13. november 1137
manželovo odstúpenie
1159 Ramiro II.
Ramon Berenguer IV.
barcelonský gróf
Barcelonská dynastia 1113 1150 6. august 1162 Petronila Aragónska
Escudo Corona de Castilla.png Sancha Kastílska Anscaridovci september 1154/1155 18. január 1174 25. apríl 1196
manželova smrť
9. november 1208 Alfonz II.
Mária Montpellierska Guilhemská dynastia 1182 15. jún 1204 18. apríl 1213 Peter II. Katolícky
Escudo Corona de Castilla.png Eleonóra Kastílska Anscaridovci 1202 6. január 1221 1230
manželstvo anulované
1244 Jakub I.
Violant Maďarská Arpádovci 1216 1235 október 1251
Tereza Gil de Vidaureová 1237 (?) 1252 (?)
Arms of Swabia-Sicily.svg Konstantia Sicílska Hohenstaufovci 1249 13. jún 1262 27. júl 1276
manželov nástup na trón
2. november 1285
manželova smrť
9. apríl 1302 Peter III. Veľký
Escudo Corona de Castilla.png Isabella Kastílska Anscaridovci 1283 1. december 1291 25. apríl 1295
manželstvo anulované
1328 Jakub II. Spravodlivý
Coa Hungary Country History Charles I 2 (1310-1342).svg Blanka z Anjou Kapetovsko-anjouovská dynastia 1280 29. október/1. november 1295 14. október 1310
Armoiries Chypre.svg Mária z Lusignanu Lusignanská dynastia 1273 27. november 1315 september 1322
Elisenda z Montcady Montcadaovci 1273 25. december 1322 november 1327
manželova smrť
19. jún 1364
Urgell.png Tereza z Entença Cabreraská dynastia 10. september 1314 november 1327
manželov nástup na trón
1327 Alfonz IV.
Escudo Corona de Castilla.png Eleonóra Kastílska Anscaridovci 1307 február 1329 24. január 1336
manželova smrť
1359
Armoiries Evreux Navarre.png Mária Navarrská Évreuxovci 1329 1338 1347 Peter IV.
PortugueseFlag1185.svg Eleonóra Portugalská Burgundská dynastia 3. február 1328 19. november 1347 29. október 1348
Aragon-Sicily Arms.svg Eleonóra Sicílska Barcelonská dynastia 1325 27. august 1349 1375
Sibilla de Fortia DarocaSMiguel.jpg Sibyla z Fortie Dynastia Fortia 1350 1377 6. január 1387
manželova smrť
1406
Bar Arms.svg Violanta Barová Montbelliardovci 1365 1380 6. január 1387
manželov nástup na trón
19. máj 1396
manželova smrť
3. júl 1431 Ján I.
Mária z Luny Dynastia Luna 1358 13. jún 1373 19. máj 1396
manželov nástup na trón
20. december 1406 Martin I.
Armes Margarida de Prades.jpg Margaréta z Prades Barcelonská dynastia 1395 17. september 1409 31. máj 1410
manželova smrť
1422
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dokedy bola kráľovnou (bol kráľom) Dátum úmrtia Manžel / Manželka

Trastamárovská dynastia[upraviť | upraviť kód]

Kráľovské manželky kráľov Aragónska a Valencie a grófov barcelonských
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Eleonóra z Alburquerque Anscaridovci 1374 1393/1394 28. jún 1412
manželov nástup na trón
2. apríl 1416
manželova smrť
1435 Ferdinand I.
Escudo Corona de Castilla.png Mária Kastílska Trastamárovská dynastia 1. september 1401 12. október 1415 4. október 1458 Alfonz V.
Jana Enríquezová Enríquezovci 1425 apríl 1444 4. október 1458
manželov nástup na trón
13. február 1468 Ján II.
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Obdobie občianskej vojny proti Jánovi II. (roky 1462 – 1472)[upraviť | upraviť kód]

Počas katalánskej občianskej vojny vedenej proti Jánovi II. (ktorý vládol v rokoch 1458 až 1479, hoci tieto roky vlády sú sporné) si na trón nárokovali tri skupiny ľudí (Vojna nezahŕňala kráľovstvo Valencie), ktorí obsadili trón počas tejto vojny (žiaden z nich nevládol vo Valencii, ktorá ostala pod vládou Jána II.). Jedným z nich bol Peter V. Aragónsky (vláda 1463 – 1466), ktorý zostal slobodný. Ďalší dvaja, Henrich IV. Kastílsky (vláda 1462 – 1463) a René z Anjou (1466 – 1472) mali manželky počas svojej vlády. Manželkou Henricha IV. bola Jana Portugalská, portugalská infantka, dcéra Eduarda Portugalského a jeho manželky, Eleonóry Aragónskej. Prvá manželka Reného zomrela ešte pred rokom 1462 a jeho druhou manželkou sa stala Jana de Lavalová, francúzska šľachtičná a dcéra Guya XIV. de Laval a Izabely Bretónskej.

Kráľovské manželky kráľov Aragónska a Valencie a grófov barcelonských
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Isabel la Católica-2.jpg Izabela I. Kastílska Trastamárovská dynastia 22. apríl 1451 19. október 1469 20. január 1479
manželov nástup na trón
26. november 1504 Ferdinand II.
Germaine de Foix1.jpg Germaine z Foixu Foixská dynastia 1488 19. október 1505 23. január 1516
manželova smrť
18. oktéober 1538
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Dynastia Habsburgovcov[upraviť | upraviť kód]

Kráľovské manželky kráľov Aragónska a Valencie a grófov barcelonských
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel
Tizian 057.jpg Izabela Portugalská Avizovci 24. október 1503 11. marec 1526 1. máj 1539 Karol V.
Portrét Meno Dynastia Dátum narodenia Dátum svadby Odkedy bola kráľovnou Dokedy bola kráľovnou Dátum úmrtia Manžel

Obdobie po zjednotení kráľovstiev na území Španielska[upraviť | upraviť kód]

V roku 1556 nastalo spojenie všetkých kráľovstiev, ktoré boli na území dnešného Španielska, a odvtedy sa vyskytovali pod jedným názvom ako Španielsko. Anglická kráľovná Mária I., druhá manželka Filipa II., sa stala prvou španielskou kráľovskou manželkou.

Teda všetci ďalší králi boli už králi zjednoteného Španielska, ale až do roku 1700 mali vo svojom titule (Kráľ Aragónska, Kastílie a Valencie, barcelonský gróf) časť „kráľ Aragónska“, ktorú – spolu s ostatnými titulmi – roku 1700 nahradil titul „kráľ Španielska“.

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Zdroj a externé odkazy[upraviť | upraviť kód]