Zoznam minerálov O

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Slovenský názov Anglický názov Chemický vzorec Trieda Sústava
O'
O'Danielit Odanielite Na(Zn,Mg)3H2(AsO4)3 VII/A.07-20 Monoklinická sústava
Ob
Obertiit Obertiite NaNa2(Mg3Fe3+Ti)Si8O22(O,F,OH)2 VIII/F.08-89 Monoklinická sústava
Oboyerit Oboyerite Pb6H6(Te4+O3)3(Te6+O6)2·2H2O IV/K.19-20 Triklinická sústava
Obradovicit Obradovicite H4(K,Na)Cu2+Fe3+2(AsO4)(MoO4)5·12H2O VII/C.33-40 Rombická sústava
Od
Odincovit Odintsovite K2Na4Ca3Ti2Be4Si12O38 VIII/E.20-05 Rombická sústava
Odinit Odinite (Fe3+,Mg,Al,Fe2+,Ti,Mn)2,5(Si,Al)2O5(OH)4 VIII/H.26-40 Monoklinická sústava
Oe
Oenit Oenite CoSbAs II/D.23-70 Rombická sústava
Of
Offrétit Offretite (K2,Ca,Mg)2,5Al5Si13O36·15H2O VIII/J.26-70 Hexagonálna sústava
Og
Ogdensburgit Ogdensburgite Ca2(Zn,Mn)Fe3+4(AsO4)4(OH)6·6H2O VII/D.49-10 Rombická sústava
Oh
Ohmilit Ohmilite Sr3(Ti,Fe3+)(Si2O6)2(O,OH)·2-3H2O VIII/F.25-50 Monoklinická sústava
Och
Ochotskit Okhotskite-(Mn2+) Ca2(Mn2+,Mg)(Mn3+,Al,Fe3+)Si3O10(OH)4 VIII/C.24-80* Monoklinická sústava
Oj
Ojuelait Ojuelaite ZnFe2(AsO4)2(OH)2·4H2O VII/D.08-50 Monoklinická sústava
Ok
Okanoganit-(Y) Okanoganite-(Y) (Na,Ca)3(Y,Ce)12Si6B2O27F14 VIII/B.33-20 Trigonálna sústava
Okayamalit Okayamalite Ca2B2SiO7 VIII/C.02-14 Tetragonálna sústava
Okenit Okenite Ca3Si6O15·6H2O VIII/G.01-10 Triklinická sústava
Ol
Oldhamit Oldhamite (Ca,Mg,Fe)S II/C.15-20 Kubická sústava
Olekminskit Olekminskite Sr(Sr,Ca,Ba)(CO3)2 V/B.04-65 Trigonálna sústava
Olenit Olenite NaAl3Al6(BO3)3(Si6O18)(O,OH)4 VIII/E.19-60 Trigonálna sústava
Olchonskit Olkhonskite (Cr3+,V3+)2Ti3O9 IV/C.26-15 Monoklinická sústava
Olivenit Olivenite Cu2AsO4OH VII/B.06-20 Monoklinická sústava
Olmsteadit Olmsteadite KFe2+2(Nb,Ta)(PO4)2O2·2H2O VII/D.39-10 Rombická sústava
Olovo Lead Pb I/A.05-20 Kubická sústava
Olsacherit Olsacherite Pb2SeO4SO4 VI/B.13-20 Rombická sústava
Olšanskyit Olshanskyite Ca2[B3O3(OH)6]OH·3H2O V/G.10-10 Triklinická sústava
Olympit Olympite LiNa5(PO4)2 VII/A.03-20 Rombická sústava
Oľgit Olgite Na(Sr,Ba)PO4 VII/A.12-60 Trigonálna sústava
Om
Omeiit Omeiite (Os,Ru)As2 II/D.20-80 Rombická sústava
Omfacit Omphacite (Ca,Na)(Mg,Fe2+,Al)Si2O6 VIII/F.01-100 Monoklinická sústava
Ominelit Ominelite (Fe2+,Mg)Al3BSiO9 VIII/B.31-42 Rombická sústava
On
Oneillit Oneillite Na15Ca3Mn3Fe2+3Zr3Nb(Si25O73)(O,OH,H2O)3(OH,Cl)2 VIII/E.25-40 Trigonálna sústava
Onoratoit Onoratoite Sb8O11Cl2 III/D.11-120 Monoklinická sústava
Oo
Oosterboschit Oosterboschite (Pd,Cu)7Se3 II/A.06-10 Rombická sústava
Op
Opál Opal SiO2·nH2O IV/D.01-80 Amorfný
Or
Orcelit Orcelite Ni5-xAs2, kde x=0,23 II/A.04-20 Hexagonálna sústava
Ordoñezit Ordonezite ZnSb2O6 IV/D.04-60 Tetragonálna sústava
Oregonit Oregonite Ni2FeAs2 II/B.12-50 Hexagonálna sústava
Orfeit Orpheite PbAl3(PO4,SO4)2(OH)6 VII/B.35-65 Trigonálna sústava
Organovait-Mn Organovaite-Mn K2Mn(Nb,Ti)4(Si4O12)2(O,OH)4·6H2O VIII/E.07-190 Monoklinická sústava
Organovait-Zn Organovaite-Zn K2Zn(Nb,Ti)4(Si4O12)2(O,OH)4·6H2O VIII/E.07-180 Monoklinická sústava
Orickit Orickite CuFeS2·H2O II/C.04-60 Hexagonálna sústava
Orientit Orientite Ca2Mn2+Mn3+2Si3O10(OH)4 VIII/C.34-20 Rombická sústava
Orlandiit Orlandiite Pb3(Cl,OH)4(SeO3)·H2O IV/J.01-30 Triklinická sústava
Orlymanit Orlymanite Ca4Mn2+3Si8O20(OH)6·2H2O VIII/H.34-25 Trigonálna sústava
Orschallit Orschallite Ca3(SO3)2SO4·12H2O IV/K.05-15 Trigonálna sústava
Ortobrannerit Orthobrannerite U4+U6+Ti4O12(OH)2 IV/D.22-30 Rombická sústava
Ortoericssonit Orthoericssonite BaMn2(Fe3+O)Si2O7(OH) VIII/C.13-50 Rombická sústava
Ortochamosit Orthochamosite (Fe2+,Mg,Fe3+)5Al(Si3Al)O10(OH,O)8 VIII/H.23-40 Rombická sústava
Ortochrysotil Orthochrysotile Mg3Si2O5(OH)4 VIII/H.27-40 Rombická sústava
Ortojoaquinit-(Ce) Orthojoaquinite-(Ce) NaFe2+Ba2Ce2Ti2[Si4O12]2O2(OH)·H2O VIII/E.08-90 Rombická sústava
Ortojoaquinit-(La) Orthojoaquinite-(La) Ba2Na(La,Ce)2Fe2+Ti2Si8O26(OH,O,F)·H2O VIII/E.08-89 Rombická sústava
Ortoklas Orthoclase KAlSi3O8 VIII/J.06-40 Monoklinická sústava
Ortominasragrit Orthominasragrite VO(SO4)·5H2O VI/D.05-05 Rombická sústava
Ortopinakiolit Orthopinakiolite (Mg,Mn2+)2Mn3+BO5 V/G.04-80 Rombická sústava
Ortoserpierit Orthoserpierite Ca(Cu,Zn)4(SO4)2(OH)6·3H2O VI/D.19-30 Rombická sústava
Ortowalpurgit Orthowalpurgite (UO2)Bi4O4(AsO4)2·2H2O VII/E.10-15 Rombická sústava
Ortuť Mercury Hg I/A.02-10 Trigonálna sústava
Os
Osarizawait Osarizawaite PbCuAl2(SO4)2(OH)6 VI/B.11-110 Trigonálna sústava
Osarsit Osarsite (Os,Ru)AsS II/D.22-50 Monoklinická sústava
Osbornit Osbornite TiN I/A.10-10 Kubická sústava
Osmium Osmium (Os,Ir,Ru) I/A.13-20 Hexagonálna sústava
Osumilit-(Fe) Osumilite-(Fe) (K,Na)(Fe2+,Mg)2(Al,Fe3+)3(Si,Al)12O30 VIII/E.22-90 Hexagonálna sústava
Osumilit-(Mg) Osumilite-(Mg) (K,Na)(Mg,Fe2+)2(Al,Fe3+)3(Si,Al)12O30 VIII/E.22-80 Hexagonálna sústava
Oswaldpeetersit Oswaldpeetersite (UO2)2CO3(OH)2·4H2O V/F.01-30 Monoklinická sústava
Ot
Otavit Otavite CdCO3 V/B.02-90 Trigonálna sústava
Otjisumeit Otjisumeite PbGe4O9 IV/C.08-70 Triklinická sústava
Ottemannit Ottemannite Sn2S3 II/D.08-60 Rombická sústava
Ottrelit Ottrelite (Mn,Fe,Mg)2Al4Si2O10(OH)4 VIII/B.24-30 Monoklinická sústava
Otwayit Otwayite Ni2CO3(OH)2·H2O V/E.05-10 Rombická sústava
Ox
Oxycalcioroméit Oxycalcioroméite Ca2Sb2O7 IV/C.11-30 Kubická sústava
Ou
Oulankait Oulankaite (Pd,Pt)5(Cu,Fe)4SnTe2S2 II/A.07-35 Tetragonálna sústava
Ourayit Ourayite Pb4Ag3Bi5S13 II/E.31-40 Rombická sústava
Oursinit Oursinite (Co,Mg)(H3O+)2[(UO2)SiO4]2·3H2O VIII/B.34-30 Rombická sústava
Ov
Ovamboit Ovamboite Cu20(Fe,Cu,Zn)6W2Ge6S32 II/C.10-55 Kubická sústava
Overit Overite CaMgAl(PO4)2(OH)·4H2O VII/D.28-10 Rombická sústava
Ow
Owensit Owensite (Ba,Pb)6(Cu,Fe,Ni)25S27 II/F.06-30 Kubická sústava
Owyheeit Owyheeite Pb7Ag2(Sb,Bi)8S20 II/E.17-50 Rombická sústava
Ox
Oxamit Oxamite (NH4)2C2O4·H2O IX/A.01-30 Rombická sústava
Oy
Oyelit Oyelite Ca10B2Si8O29·12H2O VIII/D.19-10 Rombická sústava
Ör
Örebroit-III Orebroite-III Mn2+6(Fe3+,Sb5+)2Si2(O,OH)14 VIII/B.09-12* Trigonálna sústava
Örebroit-VIII Orebroite-VIII Mn2+3(Sb5+,Fe3+)Si4(O,OH)3 VIII/B.09-12 Trigonálna sústava

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]