Zoznam najvyšších budov v Chicagu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jump to navigation Jump to search
Najvyššie budovy v Chicagu
Pohľad na Chicago z John Hancock Tower
Pohľad na budovy pozdĺž Chicagskej rieky

Toto je zoznam najvyšších budov mesta Chicago, USA. Od roku 1974 je najvyššou budovou Willis Tower.

Chicago je známe ako rodisko mrakodrapov. Prvý mrakodrap bol Home Insurance Building.

Poradie Obrázok Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia
1. Sears Tower1.JPG Willis Tower 442 m 108 1974
2. 20090518 Trump International Hotel and Tower, Chicago.jpg Trump International Hotel & Tower 423 m 96 2009
3. 2006-06-07 840x1500 chicago aon building.jpg Aon Center 346 m 83 1973
4. Hancock from Navy Pier.jpg John Hancock Center 344 m 100 1969
5. 2010-07-12 1240x1860 chicago at&t corporate center.jpg Franklin Center, severná veža 307 m 61 1989
6. 2006-04-26 1220x2160 chicago prudentials.jpg Two Prudential Plaza 303 m 64 1990
7. 311SouthWackerDr.JPG 311 South Wacker Drive 293 m 65 1990
8. 2005-09-20 1080x1920 chicago 900 north michigan.jpg 900 North Michigan 266 m 66 1889
9. Water Tower Place 060527.jpg Water Tower Place 262 m 74 1976
10. Chicago Aqua 2.jpg Aqua 262 m 86 2009
11. Chase Tower in Chicago.jpg Chase Tower 259 m 60 1969
12. Park Tower June 8 08 1.jpg Park Tower 257 m 67 2000
13. LegacyTowerChicago 071109.JPG The Legacy at Millennium Park 251 m 73 2010
14. 300 North LaSalle in 2011.JPG 300 North LaSalle 239 m 60 2009
15. Three First National Plaza 234 m 57 1981
16. 2004-08-31 1600x2840 chicago chicago title and trust building.jpg Chicago Title and Trust Center 230 m 50 1992
17. BlueCrossBlueShield7 11 10 edit.jpg Blue Cross Blue Shield Tower 226 m 57 2010
18. OneMuseumPark 05 25 08 edit4.jpg One Museum Park 224 m 62 2009
19. Olympia Centre 060527.jpg Olympia Centre 223 m 63 1986
20. 2004-09-02 1580x2800 chicago IBM building.jpg 330 North Wabash 212 m 52 1973
21. Hotel Elysian.jpg Waldorf Astoria Chicago 209 m 60 2010
22. 111 south wacker chicago.jpg 111 South Wacker Drive 208 m 51 2005
23. 181 West Madison Street 207 m 50 1990
24. Hyatt Center.jpg Hyatt Center 207 m 48 2005
25. One Magnificent Mile, Chicago.jpg One Magnificent Mile 205 m 57 1983
26. 340OnThePark 06 03 07.jpg 340 on the Park 205 m 64 2007
27. Chicago United Continental Building 07.jpg 77 West Wacker Drive 204 m 49 1992

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1882 - 1883 Montauk Block[1] 39 m 10
1883 - 1884 Calumet Block[1] 44 m ?
1884 - 1885 Pullman Building[1] 49 m 10
1885 - 1895 Chicago Board of Trade 1885.jpg Board of Trade Building 98 m 10
1895 - 1899 Chicago Masonic Temple Building.jpg Masonic Temple Building 92 m 21
1899 - 1922 Downtown Chicago Illinois Nov05 img 2533 cropped.jpg Montgomery Ward Building 120 m 22
1922 - 1924 Wrigley Building - Chicago, Illinois.JPG Wrigley Building 134 m 30
1924 - 1930 Chicago Temple Building5.jpg Chicago Temple Building 173 m 23
1930 - 1965 Chicago Board Of Trade Building.jpg Chicago Board of Trade Building 184 m 44
1965 - 1969 Daley Center Chicago.jpg Richard J. Daley Center 198 m 32
1969 - 1973 Hancock from Navy Pier.jpg John Hancock Center 344 m 100
1973 - 1974 2006-06-07 840x1500 chicago aon building.jpg Aon Center 346 m 83
1974 - Sears Tower1.JPG Willis Tower 442 m 108

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of tallest buildings in Chicago na anglickej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c The Origin of the Skyscraper [online]. CTBUH. Dostupné online. (anglicky)