Zoznam najvyšších budov v San Franciscu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Skyline San Francisca

Toto je zoznam najvyšších budov v San Franciscu. Od roku 1972 je najvyššou budovou Transamerica Pyramid s výškou 260 m.

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Obrázok Názov Výška Počet poschodí Rok dokončenia
Sutro Tower from Grandview.jpg Sutro Tower[1] 297,8 m - 1973
1. SF Transamerica full CA.jpg Transamerica Pyramid 260 m 48 1972
2. Bank of America Tower San Francisco.jpg 555 California Street 237 m 52 1969
3. 345 California Street.JPG 345 California Center 212 m 48 1986
4. San Francisco Millennium Tower July 2008.JPG Millennium Tower 197 m 58 2009
5. One Rincon Hill.JPG One Rincon Hill South Tower 195 m 60 2008
6. 50 Fremont.jpg 50 Fremont Center 183 m 43 1985
7. 101 California Street from street level 1.JPG 101 California Street 183 m 48 1982
8. 555-575 Market Street.jpg Chevron Tower 175 m 40 1975
9. Embarcadero 4.jpg Four Embarcadero Center 174 m 45 1982
10. San Francisco-California4000.JPG One Embarcadero Center 173 m 45 1971
11. 44 Montgomery Street San Francisco.jpg 44 Montgomery Street 172 m 43 1967
12. One Market Plaza.jpg Spear Tower 172 m 43 1976
13. One Sansome Street, San Francisco.jpg One Sansome Street 168 m 41 1984
14. One Rincon Hill, North Tower, under construction.jpg One Rincon Hill North Tower 165 m 49 2014
15. Shaklee Terraces.jpg One Front Street 164 m 38 1979
16. San Francisco Financial District.jpg First Market Tower 161 m 39 1973
17. McKesson HQ.jpg McKesson Plaza 161 m 38 1969
18. 425 Market Street, San Francisco.jpg 425 Market Street 160 m 38 1973
19. Pacific Telesis Center.jpg Montgomery Tower 152 m 38 1982
20. 333 Bush St., SF front from street level 2.JPG 333 Bush Street 151 m 43 1986
21. Hilton San Francisco and Towers.jpg Hilton San Francisco Tower I 150 m 46 1971
22. 77 Beale Street, San Francisco.jpg Pacific Gas & Electric Building 150 m 34 1971

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

Od - do Obrázok Názov Výška Počet poschodí
1853 - 1875 Montgomery Block, 1862.jpg Montgomery Block ~15 m 4
1875 - 1890 LLOYD(1876) PALACE HOTEL pg059.jpg Palace Hotel 37 m 7
1890 - 1898 Chronicle Building, San Francisco, 1901.jpg Chronicle Building 66 m 10
1898 - 1922 Detroit Photographic Company (0041).jpg Call Building 96 m 15
1922 - 1925 Eastern side of 225 Bush Street.jpg 225 Bush Street 100 m 22
1925 - 1965 Yerba-Buena-Gardens-MOMA.jpg Pacific Telephone Building 133 m 26
1927 - 1965 Russ Building San Francisco May 2014.jpg Russ Building 133 m 31
1965 - 1967 650 California.jpg Hartford Building 142 m 33
1967 - 1969 44 Montgomery Street San Francisco.jpg 44 Montgomery Street 172 m 43
1969 - 1972 Bank of America Tower San Francisco.jpg 555 California Street 237 m 52
1972 - dnes SF Transamerica full CA.jpg Transamerica Pyramid 260 m 48

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Nezaraďuje sa medzi budovy, v zozname je uvedená len pre porovnanie výšky.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of tallest buildings in San Francisco na anglickej Wikipédii.