Zámok Vizovice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zámok Vizovice
zámok
Zámok Vizovice
Štát Česko Česko
Región Zlínsky kraj
Okres Zlín
Mesto Vizovice
Súradnice 49°13′11″S 17°51′02″V / 49,219694°S 17,8505°V / 49.219694; 17.8505
Štýl barok
Vznik 18. storočie
Pre verejnosť verejnosti prístupný
Wikimedia Commons: Vizovice Castle
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Zámok Vizovice sa nachádza uprostred mesta Vizovice, asi 15 km od mesta Zlín. V roku 2001 bol zámok vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Zámok vo Vizoviciach vznikol v polovici 18. storočia na mieste bývalého cisterciánskeho kláštora. Dal ho postaviť Heřman Hannibal z Blümengenu podľa návrhov architekta Františka Antonína Grimma. Je to dvojposchodová budova s tromi krídlami v tvare písmena U postavená vo vtedy modernom francúzskom barokovom štýle. V druhej polovici 18. storočia bola dokončená zámocká záhrada – anglický a francúzsky park so sochárskou výzdobou. Z tejto doby pochádza aj vybavenie zámku a rozsiahla zbierka obrazov.

Bohaté zámocké interiéry sú zariadené nábytkom v štýle baroka, rokoka, empíru i biedermeieru, s množstvom porcelánu, rozsiahlou obrazovou zbierkou so vzácnym súborom diel holandského maliarstva a sadou iných hodnotných predmetov. Interiér kaplnky v ľavom krídle zámku je dielom majstra moravského sochárstva Ondřeja Schweigla, ktorého skulptúry zdobia aj celoročne prístupný zámocký park.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vizovice (zámek) na českej Wikipédii.