Čchen Tung (kozmonaut)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Čchen Tung
kozmonaut PLAAC
Stavaktívny
Narodenie12. december 1978 (45 rokov)
Luo-jang, Čína
Predchádzajúce zamestnaniestíhací pilot
Hodnosťplukovník Vzdušných síl Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády
Čas vo vesmíre32 dní, 6 hodín, 29 minút
Kozmonaut odmarca 2010
MisieŠen-čou 11/Tchien-kung 2

Čchen Tung (čín. 陈冬pchin-jin: Chén Dōng; * 12. december 1978, Luo-jang, Čína) je čínsky stíhací pilot a kozmonaut vybraný do účasti na programe Šen-čou. Pôvodne stíhací pilot Vzdušných síl Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády bol v roku 2010 zaradený do oddielu kozmonautov Číny. Bol nominovaný do funkcie operátora na let Šen-čou 11, ktorý sa na obežnej dráhe úspešne spojil s druhou čínskou vesmírnou stanicou Tchien-kung 2.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Luo-jangu v provincii Che-nan v strednej Číne v robotníckej rodine.[1] Od roku 1997 slúžil vo Vzdušných silách Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády ako stíhací pilot. Od roku 2009 prechádzal výberom medzi čínskych kozmonautov. Po úspešnom absolvovaní všetkých testov bol v marci 2010 zaradený do oddielu kozmonautov Číny.

Do vesmíru po prvýkrát vzlietol 16. októbra 2016 v lodi Šen-čou 11 s veliteľom Ťing Chaj-pchengom. Po dvoch dňoch letu sa loď spojila so stanicou Tchien-kung 2. Čchen Tung potom s kolegom strávili na stanici 30 dní.

Čchen Tung má dvoch synov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Chen Dong (astronaut) na anglickej Wikipédii a Čchen Tung na českej Wikipédii.