Linkin Park: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
gramatika
FoxBot (diskusia | príspevky)
d r2.6.5) (robot Pridal: ga:Linkin Park
Riadok 207: Riadok 207:
[[fi:Linkin Park]]
[[fi:Linkin Park]]
[[fr:Linkin Park]]
[[fr:Linkin Park]]
[[ga:Linkin Park]]
[[gl:Linkin Park]]
[[gl:Linkin Park]]
[[he:לינקין פארק]]
[[he:לינקין פארק]]

Verzia z 17:32, 4. február 2012

Linkin Park  

Základné informácie
Pôvod USA Agoura Hills, Kalifornia, USA
Žáner(-re) rap metal, Alternatívny metal, Nu metal, Rapcore, Rap rock
Pôsobenie 1996-súčasnosť
Vydavateľstvá Warner Bros.
Machine Shop
Členovia skupiny
Chester Bennington
Robert Gregory Bourdon
Brad Delson
David "Phoenix" Farrell
Joseph Hahn
Michael Kenji Shinoda
Bývalí členovia
Kyle Christener
Scott Koziol
Mark Wakefield

Linkin Park je americká rocková skupina z Agoura Hills, Kalifornie hrajúca prevažne nu metal. Linkin Park má 6 členov. Najväčšími hitmi skupiny sú piesne „Numb“, „Somewhere I Belong“, „In the End“, „Crawling“, „Faint“, „New Divide“. Tieto piesne boli veľkými hitmi aj na Slovensku, keď vyhrávali v rôznych televíznych a rádiových hitparádach. Skupina Linkin Park predala celosvetvo viac ako 50 miliónov albumov a získala dve ceny Grammy.[1][2][3]

História skupiny

Počiatky (1996-2000)

Prví zakladatelia tejto skupiny boli Michael Kenji Shinoda a Bradford Philip Delson a Rob Bourdon.[4] Bývali pomerne blízko seba v Agoura Hills, chodili spolu na strednú školu, ale pokiaľ išlo o obľúbené hudobné štýly, kráčali každý iným smerom. Mike žil hip hopom a Brad preferoval metal. Raz sa obaja zišli na spoločnom koncerte dvoch skupín, ich tvorba sa zakladala na kombinácii rôznych hudobných štýlov (išlo o spoločný koncert kapiel Anthrax a Public Enemy), čo sa im veľmi zapáčilo. Vtedy sa datoval rok 1996. Mike s Bradom sa dali dohromady s ďalšími budúcimi členmi Joeom Hahnom a Robom Bourdonom. Postupne sa k nim pridali aj David "Phoenix" Farrell a Mark Wakefield. Vtedy sa ešte skupina volala Xero a podarilo sa im nahrať prvú demo nahrávku obsahujúcu 4 piesne. Táto nahrávka dnes patrí medzi najcennejšie zberateľské predmety.

Mike sa cez známych dozvedel o Chesterovi Benningtonovi spevákovi skupiny Grey Daze, ktorá bola v tej dobe dosť populárna vo Phoenixe v štáte Arizona. Mike poslal Chesterovi niekoľko inštrumentálnych piesní, do ktorých Chester nahral svoj spev. Kvôli tomuto nahrávaniu zmeškal Chester aj oslavu svojich narodenín. Keď potom pustil nahrávky Mikovi rovno do telefónu, z Mikea úžasom vypadlo: „Chlape, ak si len z polovice tak dobrý, ako tvoj hlas, máš prácu “. Chester nasledujúci deň vyrazil z Phoenixu do L.A., kde sa stretol aj s zvyškom skupiny.

Po odchode Marka Wakefielda a jeho nahradením Chesterom sa skupina premenovala na „Hybrid Theory". Bohužiaľ sa už jedna skupina takto volala a im nezostávalo, než prejsť na iný názov. Vtedy prišli s nápadom vypožičiať si meno Lincoln Park - čo je meno, ktoré má v každom americkom meste aspoň jeden park. Neskôr ale zistili, že si na toto meno nemôžu založiť internetové stránky, pretože doména už bola s týmto menom obsadená. Vtedy sa rozhodli mierne pozmeniť aj názov, z ktorého sa stalo „Linkin Park." Výslovnosť oboch je totiž v hovorovej angličtine pomerne podobná. Po natočení klipu k prvému singlu, „One Step Closer", vyšla 24. októbra 2000 aj debutová doska, ktorá sa rýchlo vyhúpla na popredné priečky predajnosti a zaistila tak Linkin Park obrovský úspech.

Celosvetový úspech (2000-2002)

Súbežne s vydaním debutového albumu Hybrid Theory, ktorý bol vydaný dňa 24. októbra 2000,[5][6] sa Linkin Park vydali na turné, keď behom jedného roka odohrali 324 koncertov, ktoré sa medzi fanúšikmi skupiny stali notoricky známymi a obľúbenými, zvlášť pre ich jedinečnú atmosféru. Okrem vlastných koncertov sa tiež zúčastnili niekoľkých väčších festivalov, aby v roku 2001 nakoniec zorganizovali svoj vlastný, nazvaný Projekt Revolution. Ten mal, a stále má za cieľ, priviesť na jedno pódium skupiny a umelcov, reprezentujúcich čo najširšie spektrum hudobných žánrov. Rok 2001 tiež pre Linkin Park znamenal prvú nomináciu na hudobné ocenenie, a to od stanice MTV, časopisov Kerrang! a Rolling Stone a dokonca aj od americkej akadémie populárnej hudby, udeľujúca ceny Grammy. Album Hybrid Theory sa predal po celom svete viac ako 29 miliónov kusov, čím sa stalo najpredávanejšou nahrávkou od kapely a jedno z najúspešnejších CD nového milénia.

V atmosfére skorého a všeobecného očakávania nové dosky pokračovali Linkin Park v koncertovaní a súčasne pracovali na materiáli pre novú dosku. V decembri 2002 sa skupina presunula do štúdia, kde skompletovala všetky natočené dema a začala s nahrávaním. Konečný produkt, album menom Meteora, bol vydaný 25. marca 2003.[7]

Upevnenie pozícií (2003-2004)

Album Meteora sa okamžite vyhúpol na popredné priečky predajnosti, a v Spojených štátoch sa stal tretím najpredávanejším albumom roka, hoci nedosiahol úspechov svojho predchodca. Súbežne s vydaním novej dosky sa Linkin Park opäť vydali na celosvetové turné, po ňom nasledoval ďalší ročník Projektu Revolution. V nezmiernenom tempe koncertov pokračovala skupina aj v roku 2004, s jedným z ich najznámejších a najlepšie hodnotených vystúpení, konkrétne na festivale Rock Am Ring 2004. Aj v týchto rokoch sa Linkin Parku podarilo s doskou Meteora zvíťaziť v mnoho hudobných anketách a súťažiach, a to napríklad za najlepší videoklip na MTV European Music Awards 2004 a Umelec roka a Skladba roka na Radio Music Awards 2004. Miesto príprav na ďalšiu dosku sa Linkin Park na konci roka 2004 rozhodli odložiť na chvíľu hudobné projekty stranou a užiť si voľný čas s rodinou a priateľmi. Do toho ale prišla ponuka MTV zúčastniť sa spoločného projektu s americkým rapperom Jay-Z. Tomuto štýlu sa prisudzuje označenie mash-up, jeho princípom je spájanie rôznych skladieb štýlovo odlišných interpretov do jednej.

Album Collision Course, výsledok tejto spolupráce, vyšiel v novembri 2004. K albumu bolo priložené aj DVD so záznamom živého prevedenia skladieb v Losangeleskom Roxy Theatre. Po tomto projekte sa Linkin Park začali naplno venovať charitatívnemu projektu Music for Relief, ktorý mal za ciel pomoc juhovýchodnej Ázii postihnutou ničivou vlnou tsunami v decembri 2004. Na podporu tohoto projektu bol tiež usporiadaný benefičný koncert, na ktorom okrem Linkin Park vystúpili aj No Doubt, Jay-Z a ďalší.

Ostatné projekty a práca na novej doske (2004-2006)

Spevák Chester Bennington na odovzdávaní cien MTV

Po tomto období oddychu Linkin Park síce začali s prípravami na nahrávanie ďalšej dosky, ale všetok postup zbrzdilo zrušenie zmluvy s nahrávacou spoločnosťou Warner Bros. Oficiálnym stanoviskom skupiny bolo, že koncern nezaisťuje umelcom dostatočnú finančnú podporu. Tento spor sa podaril urovnať až na jeseň v roku 2006.

V tejto dobe sa Mike Shinoda rozhodol skúsiť šťastie aj s ďaleko viac hiphopovej orientovanou tvorbou, sústredenou do jeho vedlajšieho projektu s názvom Fort Minor. Vydal s ním jeden album, pomenovaný The Rising Tied, po ňom nasledovalo aj koncertné turné. Na tomto projekte sa hudobne podieľal aj Joe Hahn a pozíciu neoficiálneho poradcu prevzal Brad Delson.

Minutes To Midnight a návrat (2006-súčasnosť)

Koncert Linkin Park v Prahe (2007)

V polovici roka 2006 už skupina začala naplno pracovať na materiáli pre novú dosku. Ako producenta si vybrali Ricka Rubina, ktorý skôr pracoval napríklad s Beastie Boys, Metallicou a Red Hot Chili Peppers. Podľa skupiny bolo hlavným impulzom práve k tomuto výberu „snaha vymaniť sa z nu-metalovej škatuľky, do ktorej nás dosadili hudobný kritici.“ Výsledkom práce, ktorá trvala bezmála štrnásť mesiacov, sa stala doska Minutes to Midnight, ktorá vyšla 15. mája 2007.[8]

Okamžite po jej vydaní sa Linkin Park vydali na celosvetové turné, jeho súčasťou bol aj koncert v pražskej Sazka Aréne, 12. júna 2007. Ako turné, tak aj samotná doska zožali po svete veľký úspech, predovšetkým čo sa týka záujmu fanúšikov. Medzi kritikmi vyvolala ale doska veľký rozkol. Podľa jednej časti sa Linkin Park podarilo opustiť nudné klišé nu-metalu a posunúť sa vo svojej tvorbe na novú a netušenú úroveň, podľa druhej zase skupina prišla o časť svojej jedinečnosti a zapadla tak medzi masu nevýrazných rockových skupín. Záujem fanúšikov a podpora skupiny sa odrazili aj v oceneniach, ktoré skupina získala, keď v novembri 2007 obdržala skupina pri predávaní cien MTV European Music Awards 2007 cenu za Najlepšiu skupinu roka. V marci 2008 oznámila skupina nové európske turné.

V júli, po ukončení druhého európskeho turné sa Linkin Park vydali na štvrtý ročník Projektu Revolution v Spojených štátoch. Turné v Číne, plánované na október 2008 muselo byť kvôli chorobe Chestera Benningtona zrušené a Linkin Park sa tak rovno pustili do nahrávania nového albumu, na ňom začali pracovať už v marci 2008. Mike Shinoda 12. júna 2010 oznámil, že skupina má už hotové nové piesne, obal a vymyslené meno nadchádzajúcej dosky.

Členovia skupiny

Súčasní členovia
  • Chester Bennington – spev (od 1999)
  • Robert Gregory Bourdon – bicie (od 1996)
  • Brad Delson – sólová gitara, sprievodný spev (od 1996)
  • David "Phoenix" Farrell – basová gitara, sprievodný spev (1996–1998, 1999, od 2001)
  • Joe Hahn – turntable, klávesy, sample, sprievodný spev (od 1996)
  • Mike Shinoda – spev, rytmická gitara, klávesy, produkcia (od 1996)

Bývalí členovia
  • Mark Wakefield - spev (1996–1998)

Časová os

Diskografia

Bližšie informácie v hlavnom článku: Diskografia skupiny Linkin Park
Štúdiové albumy

Ocenenia

  • 2001 Kerrang! Award - najlepší medzinárodný nováčik
  • 2001 Rollingstone Award - najlepšia hardrock / metalová kapela
  • 2001 Rockbjörnen (Švédsko) - najlepší album
  • 2001 Rockbjörnen (Švédsko) - najlepšia kapela
  • 2001 BLITZ Award (Portugalsko) - najlepší medzinárodný nováčik
  • 2002 Hit Music Award (Švédsko) - najlepší hardrock
  • 2002 Grammy - najlepšie hardrockové predstavenie
  • 2002 MTV Asia Award - objav roka
  • 2002 Emma (Fínsko) - najlepší zahraničný interpret roka
  • 2002 ECHO (Nemecko) - najlepší medzinárodný nu-metalový interpret
  • 2002 TMF Award (Holandsko) - najlepšia medzinárodná rocková skupina
  • 2002 World Music Award - najpredávanejší rockový interpret
  • 2002 Billboard Music Award - moderný rockový interpret roka
  • 2002 Clear Top 10 Award (Indonézia) - vynikajúci medzinárodný hit-maker
  • 2002 MTV Video Music Award - najlepšie rockové video („In The End“)
  • 2002 MTV Brazil Award - najlepšie medzinárodné video („In the End“)
  • 2002 MTV Euro Music Award - najlepšia skupina
  • 2002 MTV Euro Music Award - najlepší hardrock
  • 2003 MTV Asia Award - rockové predstavenie
  • 2003 MTV Asia Award - najlepšie video („Points of Authority“)
  • 2003 Kerrang! Award - najlepší medzinárodný akt
  • 2003 MTV Video Music Award - najlepšie rockové video („Somewhere I Belong“)
  • 2003 K-Rock's Artist Of The Year - najlepšia pieseň
  • 2003 K-Rock's Artist Of The Year - najlepší koncert
  • 2003 Muchmusic's Favorite Videos - najobľúbenejšie video („Numb“)
  • 2004 MTV Asia Award - rockové predstavenie
  • 2004 MTV Asia Award - najlepšie video („Somewhere I Belong“)
  • 2011 MTV Music Award Best Rock - Najlepší rock

Referencie

  1. VERRICO, Lisa. Linkin Park. The Times, 30. január 2008. Dostupné online [cit. 2009-02-20].
  2. Rock On The Net, Grammy Awards: Best Rap/Sung Collaboration, Retrieved on June 9, 2007
  3. Rock On The Net Grammy Awards: Best Hard Rock Performance, Retrieved on June 14, 2006
  4. AskMen.com, Linkin Park – Biography Retrieved on March 20, 2007
  5. Linkin Park – Hybrid Theory released October 24, 2000. [online]. [Cit. 2007-12-23]. Dostupné online.
  6. Linkin Park fansite — Album release date [online]. [Cit. 2007-12-23]. Dostupné online.
  7. Warner Bros. Records, "The Making of Meteora" (2003) DVD, Released on March 25, 2003.
  8. Warner Bros. Records, Fans Counting the 'Minutes' as Linkin Park Reveal Album Name and Release Date, Retrieved on June 9, 2007

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Linkin Park

Externé odkazy

Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA