Juraj Jakubisko: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Juraj Jakubisko
d Verzia používateľa 87.197.12.97 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Defender
Riadok 1: Riadok 1:
{{bez zdroja}}
{{Infobox Osobnosť
{{Infobox Osobnosť
|Meno = Juraj Jakubisko
|Meno = Juraj Jakubisko
Riadok 9: Riadok 10:
|Miesto úmrtia =
|Miesto úmrtia =
}}
}}
'''Juraj Jakubisko''' (* [[30. apríl]] [[1938]], [[Kojšov]]) je [[Slovensko|slovenský]] [[film]]ový [[režisér]], scenárista i kameraman. Jeho filmy sa vyznačujú osobitou poetikou, bizarnosťou a hravosťou.
<!-- do ročníka Václava Wasermana -->

Jakubisko, [[Dušan Hanák|Hanák]] i [[Elo Havetta|Havetta]] sú predstaviteľmi autorského filmového experimentu svojej generácie. Často sú spolutvorcami [[scenár]]a, zasahujú do výtvarnej podoby filmu, dôsledne presadzujú svoju víziu filmu vo väčšine jeho komponentov.

== Štúdium ==
Na začiatku mal Juraj Jakubisko viacero záujmov - fotografiu, grafiku, bábkové divadlo, kameru, figurálnu maľbu, réžiu. Napokon sa všetko vtesnalo do filmovej tvorby. Po štúdiu fotografického odboru na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave (1953-1957) ho prijali v roku 1959 na katedru réžie<!-- do ročníka Václava Wasermana -->. Vysokú školu absolvoval v roku 1966. Vtedy už patril k autorom, od ktorých sa očakávalo, že obohatia národnú kinematografiu. Roky 1967-1970 v plnej miere potvrdili toto očakávanie a Jakubisko sa stal fenoménom presahujúcim hranice bývalého Česko-Slovenska.

V prvej polovici 60.rokov Jakubisko nakrútil v škole niekoľko krátkych filmov (''Každý deň má svoje meno'', ''Mlčení'', ''Čekají na Godota'') a v pražskom Studiu dokumentárního filmu snímku ''Déšť'' (1965). Spolupracoval s [[Laterna Magika|Laternou Magikou]] i s bratislavským televíznym štúdiom. Tituly ''Každý deň má svoje meno'' a ''Déšť'' boli experimentálne. Na skromnú príbehovú niť Jakubisko ukladal v duchu surrealistického automatizmu písania obrazy vyvolané rozkrútením kamery, ktorá sa naraz zastaví na detaile očí, vložením negatívu namiesto pozitívu, deformovaním zvuku, modrým [[vitráž]]ovaním čiernobieleho materiálu a pod.

== Filmografia ==
29-ročný Jakubisko debutoval filmom ''[[Kristove roky (film)|Kristove roky]]'' (1967), kde na osude dvoch veľmi rozdielnych charakterov ukazuje životné pocity postáv v kritickom období po tridsiatke.

Filmy ''[[Zbehovia a pútnici]]'' (1968), ''[[Vtáčikovia, siroty a blázni]]'' (1969) a tragikomédia ''[[Dovidenia v pekle, priatelia]]'' (1970, dokončená 1990) boli v 70. rokoch normalizačnou cenzúrou zakázané a Jakubisko sa mohol venovať len [[dokumentárny film|dokumentárnej]] tvorbe. Až v roku [[1979]] nakrútil hraný film ''[[Postav dom, zasaď strom]]'' a v roku 1980 trojdielny televízny film ''[[Nevera po slovensky]]''. Vrcholom jeho tvorby 80. rokov je historická sága ''[[Tisícročná včela]]'' (1983), ktorá získala množstvo ocenení podobne ako filmová rozprávka ''[[Perinbaba]]'' (1985). Vo filmoch ''[[Sedím na konári a je mi dobre]]'' (1989) a ''[[Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý]]'' (1992) sa témou ľúbostného trojuholníka vrátil k svojej tvorbe 60. rokov.

Od roku [[1993]] žije v [[Praha|Prahe]], kde nakrútil filmy ''[[Nejasná správa o konci světa]]'' (1997) a ''[[Post coitum]]'' (2004). Je členom [[Európska filmová akadémia|Európskej filmovej akadémie]], od roku [[2001]] [[docent]]om na [[Filmová a televízna fakulta Akadémie múzických umení|FAMU]].

== Charakteristika tvorby ==
Pre Jakubiskove filmy bolo najdôležitejšie, že do nich vtiahol svet čudáckych bizarných existencií a rozprávanie podriadil poetike nespútanej obraznosti ľudových rozprávok či surrealistických feérií. Tak sa v jeho filmoch stretávame s naturalizmom jedenia múch priamo z mucholapky v ''Dovidenia v pekle, priatelia'' (1970), či postavou Smrti v poviedkach filmu ''Zbehovia a pútnici'' (1970). V jeho príbehoch sa stáva nemožné možným; bez metafory a alegórie nie je ani jeden z jeho dôležitých titulov. Vzhľadom na aktuálnu paralelu sa dá hovoriť o magickom realizme v slovenskom filme.

Po ére viery v presah umenia do života sa Jakubisko a jeho generácia uzavreli do sveta umenia, nechceli poučovať, byť svedkami, kritikmi, filmovými filozofmi či spasiteľmi. Väčšmi chceli tlmočiť radosť, atmosféru a zážitok. Ich hra však nebola celkom bez spodných tónov zúfalstva, ich groteskne bizarné príbehy niesli v sebe často skrytú tragiku.

== Filmografia ==
* 1960: ''Posledný nálet''
* 1960: ''Každý den má svoje jméno'' (''Each Day Has Its Name'')
* 1961: ''Strieborný vietor'' (''Silvery Wind'')
* 1962: ''Prvá trieda'' (''The First Form'')
* 1963: ''Mlčení'' (''Silence'')
* 1965: ''Déšť'' (''Rain'')
* 1965: ''Čekají na Godota'' (''Waiting for Godot'')
* 1967: ''Kristove roky'' (''Crucial Years'')
* 1968: ''[[Zbehovia a pútnici]]''
* 1969: ''[[Vtáčkovia, siroty a blázni]]''
* 1970/1990: ''[[Dovidenia v pekle, priatelia!]]''
* 1972: ''Stavba storočia'' (medzinárodný anglický názov: ''The Construction of the Century'')
* 1975: ''Slovensko - krajina pod Tatrami'' (TV)
* 1977: ''Bubeník Červeného kríža''
* 1978: ''Tri vrecia cementu a živý kohút''
* 1979: ''[[Postav dom, zasaď strom]]''
* 1981: ''[[Nevera po slovensky I., II.]]''
* 1983: ''[[Tisícročná včela (film)|Tisícročná včela]]''
* 1985: ''[[Perinbaba]]''
* 1987: ''Pehavý Max a strašidlá'' (medzinárodný anglický názov: Freckled Max and the Spooks)
* 1987: ''[[Frankensteinova Teta]]'' (mini) TV serál (taktiež Frankenstein's Aunt / Frankensteins Tante (Západné Nemecko) / Monstruos de Transilvania, Los (Španielsko: alternatívny názov) / Tante de Frankenstein, La (Francúzsko) / Tia de Frankenstein, La (Španielsko)
* 1989: ''[[Sedím na konári a je mi dobre]]''
* 1990: ''Takmer ružový príbeh'' (TV)
* 1992: ''[[Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý]]''
* 1997: ''[[Nejasná zpráva o konci světa]]''
* 2004: ''[[Post coitum]]''
* 2008: ''[[Bathory (film)|Bathory]]''

== Ocenenia ==
* 1988: titul [[Zaslúžilý umelec]]
* 1989: Čestné uznanie a plaketa RAI II za doterajšiu filmovú tvorbu (46. MMF [[Benátky]])
* 1998: Cena Maverick za celoživotné dielo (Taos Talking Picture Festival [[Santa Fé]])
** Uznanie za vynikajúci výkon vo filmovom umení (21. medzinárodný filmový festival, [[Denver]])
** [[Cena Mateja Hrebendu]] za prínos k rozvoju česko-slovenských vzťahov
* 2000: Zlatá pečať za významný prínos v rozvoji umenia a filmu (udelená Juhoslovanskou filmotékou na Prehliadke filmov Juraja Jakubiska v [[Belehrad]]e)
** Prvé miesto v kategórii Najlepší slovenský režisér (Anketa 2000 – anketa slovenských filmových novinárov a kritikov)
* 2001: Cena za celoživotnú umeleckú činnosť (Masarykova akadémia umenia, [[Praha]])
** [[Cena Českej filmovej a televíznej akadémie]] za najlepší filmový plagát k filmu Kytice – J. Jakubisko (udelená pri vyhlásení nominácií cien [[Český lev]] 2000)
* 2002: Zlatá kamera za celoživotný prínos slovenskej kinematografii (cena udelená počas otváracieho ceremoniálu 10. MFF Art Film [[Trenčianske Teplice]] 2002)
* 2003: Český lev 2002 za dlhoročný umelecký prínos českému filmu (udelený Českou filmovou a televíznou akadémiou)
** [[Pribinov kríž II. triedy]]
* 2008: Krištáľový glóbus za dlhodobý umelecký prínos svetovej kinematografii (43. ročník MFF Karlove Vary)

== Externé odkazy ==
* [http://www.osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&ID=231 Osobnosti.sk - Juraj Jakubisko]
* {{Imdb meno|id=0416036|meno=Juraj Jakubisko}}
* {{csfd meno|id=2949|meno=Juraj Jakubisko}}


{{Český lev - dlhodobý umelecký prínos českému filmu}}

{{DEFAULTSORT:Jakubisko, Juraj}}
{{DEFAULTSORT:Jakubisko, Juraj}}
[[Kategória:Slovenskí filmoví režiséri]]
[[Kategória:Slovenskí filmoví režiséri]]

Verzia z 08:04, 1. apríl 2014

Juraj Jakubisko
slovenský filmový režisér a scenárista
slovenský filmový režisér a scenárista
Narodenie30. apríl 1938 (85 rokov)
Kojšov, Slovensko
Odkazy
Webstránkajakubiskofilm.com
CommonsSpolupracuj na Commons Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko (* 30. apríl 1938, Kojšov) je slovenský filmový režisér, scenárista i kameraman. Jeho filmy sa vyznačujú osobitou poetikou, bizarnosťou a hravosťou.

Jakubisko, Hanák i Havetta sú predstaviteľmi autorského filmového experimentu svojej generácie. Často sú spolutvorcami scenára, zasahujú do výtvarnej podoby filmu, dôsledne presadzujú svoju víziu filmu vo väčšine jeho komponentov.

Štúdium

Na začiatku mal Juraj Jakubisko viacero záujmov - fotografiu, grafiku, bábkové divadlo, kameru, figurálnu maľbu, réžiu. Napokon sa všetko vtesnalo do filmovej tvorby. Po štúdiu fotografického odboru na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave (1953-1957) ho prijali v roku 1959 na katedru réžie. Vysokú školu absolvoval v roku 1966. Vtedy už patril k autorom, od ktorých sa očakávalo, že obohatia národnú kinematografiu. Roky 1967-1970 v plnej miere potvrdili toto očakávanie a Jakubisko sa stal fenoménom presahujúcim hranice bývalého Česko-Slovenska.

V prvej polovici 60.rokov Jakubisko nakrútil v škole niekoľko krátkych filmov (Každý deň má svoje meno, Mlčení, Čekají na Godota) a v pražskom Studiu dokumentárního filmu snímku Déšť (1965). Spolupracoval s Laternou Magikou i s bratislavským televíznym štúdiom. Tituly Každý deň má svoje meno a Déšť boli experimentálne. Na skromnú príbehovú niť Jakubisko ukladal v duchu surrealistického automatizmu písania obrazy vyvolané rozkrútením kamery, ktorá sa naraz zastaví na detaile očí, vložením negatívu namiesto pozitívu, deformovaním zvuku, modrým vitrážovaním čiernobieleho materiálu a pod.

Filmografia

29-ročný Jakubisko debutoval filmom Kristove roky (1967), kde na osude dvoch veľmi rozdielnych charakterov ukazuje životné pocity postáv v kritickom období po tridsiatke.

Filmy Zbehovia a pútnici (1968), Vtáčikovia, siroty a blázni (1969) a tragikomédia Dovidenia v pekle, priatelia (1970, dokončená 1990) boli v 70. rokoch normalizačnou cenzúrou zakázané a Jakubisko sa mohol venovať len dokumentárnej tvorbe. Až v roku 1979 nakrútil hraný film Postav dom, zasaď strom a v roku 1980 trojdielny televízny film Nevera po slovensky. Vrcholom jeho tvorby 80. rokov je historická sága Tisícročná včela (1983), ktorá získala množstvo ocenení podobne ako filmová rozprávka Perinbaba (1985). Vo filmoch Sedím na konári a je mi dobre (1989) a Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992) sa témou ľúbostného trojuholníka vrátil k svojej tvorbe 60. rokov.

Od roku 1993 žije v Prahe, kde nakrútil filmy Nejasná správa o konci světa (1997) a Post coitum (2004). Je členom Európskej filmovej akadémie, od roku 2001 docentom na FAMU.

Charakteristika tvorby

Pre Jakubiskove filmy bolo najdôležitejšie, že do nich vtiahol svet čudáckych bizarných existencií a rozprávanie podriadil poetike nespútanej obraznosti ľudových rozprávok či surrealistických feérií. Tak sa v jeho filmoch stretávame s naturalizmom jedenia múch priamo z mucholapky v Dovidenia v pekle, priatelia (1970), či postavou Smrti v poviedkach filmu Zbehovia a pútnici (1970). V jeho príbehoch sa stáva nemožné možným; bez metafory a alegórie nie je ani jeden z jeho dôležitých titulov. Vzhľadom na aktuálnu paralelu sa dá hovoriť o magickom realizme v slovenskom filme.

Po ére viery v presah umenia do života sa Jakubisko a jeho generácia uzavreli do sveta umenia, nechceli poučovať, byť svedkami, kritikmi, filmovými filozofmi či spasiteľmi. Väčšmi chceli tlmočiť radosť, atmosféru a zážitok. Ich hra však nebola celkom bez spodných tónov zúfalstva, ich groteskne bizarné príbehy niesli v sebe často skrytú tragiku.

Filmografia

Ocenenia

  • 1988: titul Zaslúžilý umelec
  • 1989: Čestné uznanie a plaketa RAI II za doterajšiu filmovú tvorbu (46. MMF Benátky)
  • 1998: Cena Maverick za celoživotné dielo (Taos Talking Picture Festival Santa Fé)
    • Uznanie za vynikajúci výkon vo filmovom umení (21. medzinárodný filmový festival, Denver)
    • Cena Mateja Hrebendu za prínos k rozvoju česko-slovenských vzťahov
  • 2000: Zlatá pečať za významný prínos v rozvoji umenia a filmu (udelená Juhoslovanskou filmotékou na Prehliadke filmov Juraja Jakubiska v Belehrade)
    • Prvé miesto v kategórii Najlepší slovenský režisér (Anketa 2000 – anketa slovenských filmových novinárov a kritikov)
  • 2001: Cena za celoživotnú umeleckú činnosť (Masarykova akadémia umenia, Praha)
  • 2002: Zlatá kamera za celoživotný prínos slovenskej kinematografii (cena udelená počas otváracieho ceremoniálu 10. MFF Art Film Trenčianske Teplice 2002)
  • 2003: Český lev 2002 za dlhoročný umelecký prínos českému filmu (udelený Českou filmovou a televíznou akadémiou)
  • 2008: Krištáľový glóbus za dlhodobý umelecký prínos svetovej kinematografii (43. ročník MFF Karlove Vary)

Externé odkazy