Christian Mayer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Christian Mayer
česko-nemecký astronóm
Christian Mayer
Narodenie20. august 1719
Modřice, Habsburská monarchia
Úmrtie16. apríl 1783 (63 rokov)
Mannheim, Nemecko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Christian Mayer

Christian Mayer (* 20. august 1719, Modřice – † 16. apríl 1783, Mannheim) bol česko-nemecký jezuita, fyzik, astronóm, geodet, kartograf a meteorológ. Preslávil sa predovšetkým objavmi a štúdiom dvojhviezd. Založil hvezdáreň.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa na Morave. Vyštudoval teológiu v Mainzi a potom, roku 1745, vstúpil do Spoločnosti Ježišovej v Mannheime. Tu dostal učiteľské školenie a začal učiť matematiku a klasické jazyky v Aschaffenburgu. V roku 1751 bol menovaný profesorom filozofie na univerzite v Heidelbergu, v roku 1752 sa stal tamtiež profesorom experimentálnej fyziky.

Pri pobyte v Paríži, kde študoval hydrológiu, sa od tunajších astronómov, ktorými boli Nicolas Louis de Lacaille, Jérôme Lalande, César François Cassini de Thury či Pierre Bouguer, naučil využívať nové astronomické a geodetické prístroje. Po návrate do Nemecka si v palácovej záhrade vo Schwetzingene zriadil prvé observatórium a pozoroval potom návrat kométy (1759), tranzit Venuše (1761) aj čiastočné zatmenie v rokoch 1765 a 1778. Roku 1769 pozoroval ďalší prechod Venuše cez Slnko v Petrohrade, spolu s Andersom Johanom Lexellom. So svojím kolegom Johannom Metzgerom objavili vyše sto dvojhviezd. Mayer ako prvý vyslovil myšlienku, že sa dvojhviezdy točia okolo spoločného ťažiska.

Roku 1763 bol menovaný dvorným astronómom. V roku 1768 bol zvolený za člena Nemeckej akadémie vied - Leopoldina. V roku 1771 bol poverený riadením výstavby Mannheimskej hvezdárne, neskôr sa stal jej prvým riaditeľom. Roku 1773 sa stal členom britskej Kráľovskej akadémie vied (Royal Society).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Christian Mayer na českej Wikipédii.