Denisa Žiláková

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Denisa Žiláková
Slovenská právnička
Denisa Žiláková v úrade
Denisa Žiláková v úrade
Štátna tajomníčka Ministerstva dopravy Slovenskej republiky
Momentálne v úrade
od 25.10.2023
Predchodca Jaroslav Kmeť
Biografické údaje
Rodné menoDenisa Ivanová
Narodenie14. september 1974 (49 rokov)
Košice, Česko-Slovensko
Alma materUniverzita Komenského v Bratislave
Štátna príslušnosťSR
Národnosťslovenská
Rodina
Deti1

JUDr. Denisa Žiláková, MBA, LL.M. , rod. Ivanová (* 14. september 1974, Košice[1]) je súčasná štátna tajomníčka Ministerstva dopravy Slovenskej republiky,[2] slovenská právnička a odborníčka na európske právo a fondy.

Pracovná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 2004 vyštudovala právo na Právnickej fakulte Univerzite Komenského.[1] Špecializovala sa na manažment na Inštitúte európskej integrácie pri Fakulte manažmentu UK v Bratislave. Svoje vzdelanie si rozšírila štúdiom manažmentu európskych fondov na Európskej akadémii pre dane, ekonómiu a právo v Berlíne a európskeho práva na King's College v Londýne. Ďalšie štúdium absolvovala na École de Langue – Accord v Paríži a získala titul MBA na Cambridge Business School v Prahe.

Profesionálna kariéra Žilákovej je viac ako dve desaťročia spojená s európskou legislatívou a fondmi Európskej únie. V rokoch 2001 až 2005 pracovala pre Európsku komisiu ako poradkyňa pre spravodlivosť, vnútorné vzťahy a predvstupové fondy v rámci Delegácie Európskej komisie. Medzi rokmi 2005 a 2007 zastávala pozíciu generálnej riaditeľky sekcie na Ministerstve dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky. Následne, až do roku 2012, pracovala na Ministerstve financií SR ako riaditeľka odboru pre európske fondy.

V období 2012 až 2016 viedla sekciu Operačného programu Doprava na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Od roku 2016 do augusta 2023 pôsobila ako generálna riaditeľka sekcie Centrálny koordinačný orgán, najprv na Úrade podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, a neskôr na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Pred svojím vymenovaním do funkcie štátnej tajomníčky na Ministerstve dopravy SR pracovala na Ministerstve vnútra SR ako poradkyňa pre eurofondy.[3]

Ako štátna tajomníčka sa venuje európskym fondom, stratégii dopravy, vodnej a železničnej doprave[4] a bezpečnosti cestnej dopravy[5].

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Rada lyžuje a amatérsky hrá golf. Má syna Šimona.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Absolventi [online]. Bratislava: Univerzita Komenského, [cit. 2023-12-07]. Dostupné online.
  2. Vláda vymenovala nových štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev [online]. trend, [cit. 2023-10-25]. Dostupné online.
  3. Štátna tajomníčka - JUDr. Denisa Žiláková, MBA, LL.M. [online]. mindop.sk, [cit. 2023-12-07]. Dostupné online.
  4. Zmodernizovanie gabčíkovských plavebných komôr otvára nové možnosti, lodná doprava po Dunaji sa môže zintenzívniť [online]. sita, [cit. 2023-12-20]. Dostupné online.
  5. Priority Programového vyhlásenia vlády v cestnej doprave [online]. RTVS, [cit. 2023-11-29]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]