Jav, Prav a Nav

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slovania vraj zobrazovali svet ako veľký dub. V jeho korune žili bohovia, okolo kmeňa ľudia a korene patrili mŕtvym.

Jav, Prav a Nav sú tri mýtické svety popísané vo Velesovej knihe, zrejme falošnom náboženskom spise dávnych Slovanov. Prav je svetom bohov, Jav je svetom ľudí a Nav je nemateriálny svet patriaci dušiam našich mŕtvych predkov.[1] Populárne boli najmä medzi novopohanmi v Rusku.

Slovania si podľa autora/autorov Velesovej knihy predstavovali svet ako obrovský košatý dub, ktorý delili na tri časti:

  • Prav (sila správcu, práva, nadriadenosti) je svet bohov, ktorý je pre ľudí neviditeľný a nachádza sa v košatej korune. Je to právo správcu Svaroga, boha Slnka, ktorý vládne svetu Jav i Nav. Svet bohov bol stvorený na samom počiatku bohom - otcom Rodom. Modernou paralelou k tejto koncepcii sú fyzikálne zákony, ale s jedným rozdielom. Zákon, ktorý hovorí, že kameň, keď sa vyhodí, tak spadne je nielen faktom, ale platí tiež zároveň princíp spravodlivosti, boží a právny zákon, že kameň spadne, keď je vyhodený.
  • Jav (to, čo je zjavné) je ľudský hmotný svet, ktorý sa nachádza okolo kmeňa stromu.
  • Nav (to, čo nie je zjavné) je podzemný svet mŕtvych v koreňoch dubu. Do Navu odchádzali duše zomrelých po svojej smrti. Vládcom tu bol boh Veles.

Hviezdy, ktoré sú duše mŕtvych, ako Svarga a Irij, sú súčasťou sveta Nav.

Podobný je tiež antropogenetický princíp, ten ale hovorí, že fyzikálne zákony sú užitočné.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jiří Atweri, Slovanské pohanství dnes, Vlivy novopohanství na společnost i jednotlivce, Magisterská diplomová práce, 2007 [online]. Masarykova univerzita v Brne, [cit. 2008-06-28]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jav, Prav a Nav na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).