Portál:Geografia/Odporúčaný článok/45 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rusko (po rusky Россия), dlhý tvar Ruská federácia, je krajina, ktorá sa nachádza vo východnej Európe a severnej Ázii. S plochou 17 075 400 km² je to najväčšia krajina sveta, skoro dvakrát väčšia ako druhá Kanada. Podľa obyvateľstva je to ôsma krajina na svete po Číne, Indii, USA, Indonézii, Brazílii, Pakistane a Bangladéši.

Rusko je najrozľahlejšia krajina na Zemi je 1,5-krát väčšia ako Európa. Leží na svetadieloch Európa a Ázia. Európsku časť zaberá Východoeurópska nížina rozčlenená pahorkatinami. Na juhu ju ohraničuje vrásové pohorie Kaukaz. Na východe ju zasa kryhové pohorie Ural oddeľuje od Západosibírskej nížiny.

Medzi Jenisejom a Lenou sa dvíha riečnymi dolinami pretkaná Stredosibírska plošina, ku ktorej sa od juhu pripájajú pásma Altaja a Saján. Na východ od Leny náhorné plošiny, panvy, nížiny a doliny oddeľujú jednotlivé východosibírske pohoria. Kamčatka so svojimi činnými sopkami už patrí k tichooceánskemu vrásovému systému. Najvyšší vrch krajiny sa týči v Kaukaze.

Hlavné mesto Moskva má vyše 10 miliónov obyvateľov a počet obyvateľov mesta sa prudko zvyšuje. Ďalšie významné mestá sú Petrohrad, Novosibirsk, Nižnyj Novgorod, Jekaterinburg.

Najvyšší bod je Elbrus (5642 m). Najvýznamnejšie rieky: Ob, Irtyš, Jenisej, Lena, Amur, Ural, Volga, Don.