Výber sveta (futbal)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Výber sveta (Výber FIFA alebo FIFA XI) je futbalové mužstvo zložené z hráčov viacerých krajín pri príležitosti rôznych exhibičných, charitatívnych a rozlúčkových zápasov. Súperom Výberu sveta bývajú reprezentačné a klubové mužstvá, prípadne kontinentálne výbery. Pozvánka do mužstva Výberu sveta je považovaná za prestížnu záležitosť, tejto pocty sa dočkali aj viacerí slovenskí a českí futbalisti.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pod názvom „stretnutie storočia“ vošlo do histórie futbalu meranie síl medzi reprezentáciou Anglicka a mužstvom označeným ako „Zvyšok sveta“. Zápas sa uskutočnil 23. októbra 1963 v Londýne v rámci osláv storočnice najstaršieho futbalového zväzu na svete The Football Association. V drese so znakom FIFA sa predstavili najväčšie hviezdy svetového futbalu tej doby Lev Jašin, Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás či Eusébio, ako aj trojica reprezentantov Československa Josef Masopust, Svatopluk Pluskal a slovenský futbalista storočia Ján Popluhár. Československo bolo rok predtým finalistom MS 1962 v Čile, Josef Masopust sa stal držiteľom Zlatej lopty a tieto úspechy sa prejavili aj v nominácii Výberu sveta. Len Československo a Španielsko malo v tíme trojnásobné zastúpenie. Ladislav Kuna bol členom Výberu sveta pri rozlúčkovom zápase jedného z najlepších brankárov v histórii Leva Jašina, v Moskve si zahral po boku velikánov Bobbyho Charltona a Gerda Müllera.

V ére samostatného Slovenska mali česť hrať vo Výbere sveta Ľubomír Moravčík a Miroslav Karhan. Ľubomír Moravčík sa stal v roku 1999 v juhoafrickom Johannesburgu prvým Slovákom, ktorý sa v mužstve FIFA presadil strelecky [1], Miroslava Karhana si pozval na svoj rozlúčkový zápas „karpatský Maradona“ Gheorghe Hagi [2].

Slováci a Česi vo výbere sveta[upraviť | upraviť zdroj]

Dátum Miesto Udalosť Súper Výsledok Slováci a Česi vo výbere
23. októbra 1963 Londýn 100. výročie založenia The Football Association Anglicko Anglicko 2 : 1 Slovensko Ján Popluhár, Česko Josef Masopust, Česko Svatopluk Pluskal [3]
27. mája 1971 Moskva rozlúčkový zápas Leva Jašina Dynamo ZSSR Sovietsky zväz 2 : 2 Slovensko Ladislav Kuna, Česko Ivo Viktor
16. decembra 1980 Barcelona charitatívny zápas UNICEF FC Barcelona Španielsko 2 : 3 Česko Rostislav Vojáček
8. októbra 1991 Mníchov charitatívny zápas UNICEF Nemecko Nemecko 1 : 3 Česko Tomáš Skuhravý
17. augusta 1999 Johannesburg exhibičný zápas Tím Nelsona Mandelu 2 : 2 Slovensko Ľubomír Moravčík Gól
24. apríla 2001 Bukurešť rozlúčkový zápas Gheorghe Hagiho Rumunsko Rumunsko 2 : 2 Slovensko Miroslav Karhan

V štyroch zápasoch bol jedným zo zostavovateľov a trénerov Výberu FIFA slovenský tréner storočia Jozef Vengloš.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Moravčík dal gól za Výber sveta
  2. Karhan medzi Hagiho hviezdy
  3. Anglie porazila mužstvo světa 2:1
  4. All Stars Turecka - Výber sveta 4:4
  5. Vengloš s Parreirom trénerom Výberu sveta

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]