Židia v Dominikánskej republike

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Interiér synagógy v Santo Domingu

Židia v Dominikánskej republike majú zvláštnu históriu. Keď v roku 1938 nechcel žiadny iný národ prijať židovských utečencov, dominikánsky vodca Rafael Trujillo ponúkol prijatie 100 tisíc Židov. Medzi rokmi 1940 a 1945 bolo vydaných 5 tisíc dominikánskych víz, avšak len 645 Židov sa vydalo do Dominikánskej republiky. Uprchlíci sa usadili v malom pobrežnom meste Sosua.

Každému utečencovi bolo pridelených 80 akrov pôdy, 10 kráv, mula a kôň. Aj keď boli profesiou noví osadníci z Nemecka a Rakúska väčšinou umelci, rýchle si zvykli na život roľníka, ktorý im ponúkalo mestečko Sosua a založili úspešné židovské družstvo špa. Productos Sosua, ktoré dnes produkuje väčšinu mäsových a mliečnych výrobkov v krajine.

Trujilliho veľkorysosť pravdepodobne pramenila z potreby, aby svet prehliadol jeho brutálny masaker 25 tisíc obyvateľov Haiti z roku 1937 a z túžby „obieliť“ jeho národ. Veril, že mladí európski muži sa oženia s dominikánskymi ženami a budú mať potomkov svetlejšej farby pleti. Mal pravdu v tom, že väčšina osadníkov boli mladí muži, ktorí sa oženili s dominikánskymi dievčatami. Ich deti sa väčšinou považujú za Židov a mnoho z nich zostalo v Sosue.

Dnes v Sosue zostalo len 50 z pôvodných židovských rodín. V 40. rokoch sa takmer 700 obyvateľov presunulo buď do New Yorku alebo do Miami. Židia zo Sosui tvoria veľmi úzko zviazanú komunitu, aj keď niekedy v Dominikánskej republike už nebývajú. Dedina Sosua sa vďaka otvoreniu neďalekého medzinárodného letiska Puerto Plata stala jednou z hlavných destinácii cestovného ruchu v Dominikánskej republike.

Dnes má Sosua 3000 dlhodobých obyvateľov, z toho 120 Židov. Tí, ktorí v Sosue zostali a ponechali si svoju pôdu zarobili majetok. Jeden z pôvodných osadníkov z Viedne, Erik Hauser, dnes vlastní blok v lukratívnej štvrti s hotely a reštauráciami, ktoré boli postavené na jeho 80 akroch. V súčasnosti je najbohatším občanom mesta Sosua.

Mesto Sosua má činnú synagógu, v ktorej sa konajú bohoslužby každý Šabat a cez vysoké sviatky. Pesachové sedery slávia každý zo židovskej obce v svojich domovoch a každoročný purimový karneval je hlavnou udalosťou obce. Táto malá židovská komunita má tiež múzeum venované uchovaniu histórie a príbehu pôvodných židovských osadníkov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]