Abelisaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Abelisaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Abelisaurus comahuensis
Bonaparte a Novas, 1985
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Abelisaurus bol stredne veľký dravý dinosaurus. Známy je z takmer kompletnej lebky dlhej približne 85 cm. Žil pred približne 80 miliónmi rokov na území dnešnej Argentíny. Jediný druh je Abelisaurus comahuensis.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Lebka Abelisaura

Abelisaurus predstavoval pomerne primitívneho teropóda zo skupiny Ceratosauria, zástupcu tej istej čeľade ako Carnotaurus. Na rozdiel od svojho príbuzného Carnotaura však mal dlhšiu a pomerne konzervatívnu lebku s veľkými odľahčovacími otvormi, bez akýhkoľvek kostených rohov, prípadne kostených hrebeňov. Je však možné, že drsnatina tiahnúca sa od očníc smerom ku nozdrám slúžila ako základňa pre nejakú formu hrebeňa tvoreného keratínom. Podobne ako u Carnotaura, aj sánka Abelisaura bola pomerne štíhla. Na základe veľkosti lebky bolo vypočítané, že Abelisaurus dosahoval dĺžku 7 až 9 metrov s váhou okolo 1 500 kg. Svojho času tak predstavoval najväčšieho predátora.

Nález a pomenovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Lokalita nálezu fosílií Abelisaura

Abelisaura opísali v roku 1985 argentínsky paleontológovia José Bonaparte a Fernando Novas na základe jedinej, takmer kompletnej lebky. Nazvali ho Abelisaurus („Abelov jašter“), na počesť Roberta Abela, riaditeľa múzea, ktorý ho objavil.[1] Abelisaurus je jedným z mnohých dinosaurov, ktorých fosílne pozostatky boli objavené v Patagónii (súvrstvie Anacleto v provincii Río Negro). Súvrstvie Anacleto sa datuje do vrchnej kriedy a lokalita nálezu fosílií pochádza konkrétne z raného kampánu, teda zhruba z obdobia pred 83 až 80 miliónmi rokov.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BONAPARTE, J. F., NOVAS, F.E. Abelisaurus comahuensis, n.g., n.sp., Carnosauria of the Late Cretaceous of Patagonia. Ameghiniana, 1985, roč. 21, s. 259 – 265.
  2. LEANZA, H. A., APESTEGUIA, S.; NOVAS, F.E.; DE LA FUENTE, M. S. Cretaceous terrestrial beds from the Neuquén Basin (Argentina) and their tetrapod assemblages. Cretaceous Research, 2004, roč. 25, čís. 1, s. 61 – 87.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]