Ibiš lekársky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Althaea officinalis)
Ibiš lekársky

Ibiš lekársky.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Althaea officinalis
Linnaeus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Ibiš lekársky (Althaea officinalis) ľudovo nazývaný lajbiš, preskiernik, ibišek je liečivá rastlina z čeľade slezovité (Malvaceae).

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Je to trváca, vyše 1 m vysoká rastlina, porastená mäkou plsťou. Stonky vyrastajú z hrubého podzemku a v dolnej časti majú dloňovito päťlaločnaté, v hornej časti dlanovito trojlaločnaté, zamotosivé, plstnaté, pílkovité listy. Kvety sú slabo ružovkasté a veľké vyrastajúce z pazúch listov a zakončujú byľ riedkymi strapcami. Sú päťpočetné, majú päťramenný kalich pod ktorým je zelený kalištek. Kvitne v júli až v auguste. Rozmnožuje sa semenami, alebo umelo delením trsov. Vrchný semenník je terčovitý, mnohopuzdrový a dozrieva na diskovitý plod rozpadajúci sa na viac tvrdiek.

Ekológia[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku rastie v južných oblastiach na vlhkých slaných teplých lúkach. Hojne rastie v oblasti Stredozemného mora.

Zber a účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Zbiera sa koreň a kvet. Koreň sa vykopáva v jeseni alebo na jar z dvojročných až trojročných rastlín. Listy sa zbierajú pred kvitnutím iba postupne. Kvet sa zbiera v čase kvitnutia. Droga obsahuje vo všetkých častiach až 35% slizu, silicu, cukor, škrob, mastný olej a iné. Je to stará liečivá rastlina s odhlieňovacím a slizovým účinkom. Používa sa pri kataroch dýchacích a tráviacich orgánov. Z odvarov sa pripravujú sirupy, čaje a obklady.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]