Amazonsaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amazonsaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Amazonsaurus maranhensis
Carvalho a kol., 2003
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Amazonsaurus bol približne 12 metrov dlhý bylinožravý dinosaurus zo skupiny Sauropoda. Známy je z nekompletnej kostry. Žil pred 115 až 110 miliónmi rokov na území dnešnej Brazílie. Jediný druh je Amazonsaurus maranhensis.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Amazonsaurus predstavoval dlhokrkého štvornohého dinosaura s malou hlavou a dlhým chvostom. Napriek tomu, že veľkosťou prekonal najväčšie dnešné suchozemské živočíchy – slony africké, patril medzi najmenšie známe sauropody (nerátajúc veľmi primitívne a trpaslíčie formy).

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Sedimenty, v ktorých boli nájdene pozostatky amazonsaura naznačujú, že žil v záplavových nížinách v blízkosti riečnej delty. Podobne ako iní jeho príbuzní, Amazonsaurus bol prispôsobený na spásanie nízkych až prízemných rastlín. Hoci mal krk ohybný smerom do strán, dokázal ho len veľmi obmedzene vztyčovať smerom hore, nad úroveň pliec. Vzhľadom na malú veľkosť amanzosaura je pravdepodobné, že žil podobne ako viaceré iné sauropody v čriedách.

Systematika[upraviť | upraviť zdroj]

S bližším zaradením Amazonsaura sú problémy. Salgado a kol. v ich štúdii z roku 2004 ukázali, že bol vyspelejší než Rebbachisauridae, ale primitívnejší než Dicraeosauridae a Diplodocidae. Patril tak do nadčeľade Diplodocoidea s neistým bližším príbuzenstvom. Objavujú sa však názory, že môže predstavovať primitívneho zástupcu Dicraeosauridae.

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Salgado, L., Garrido, A., Cocca, S.E., & Cocca, J.R. 2004. Lower Cretaceous rebbachisaurid sauropods from Cerro Aguada del León (Lohan Cura Formation), Neuquén Province, northwestern Patagonia, Argentina. Journal of Vertebrate Paleontology 24(4): 903-912.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]