Anton Veľký

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
svätý
Anton Veľký
Anton Pustovník
Anton Opát
Anton Egyptský
Antonius Abbas
mních, askéta, svätec
grécka ikona svätého Antona Veľkého
grécka ikona svätého Antona Veľkého
Biografické údaje
Narodenieasi 251
Herakleopolis Magna
Úmrtie356
Veset
Uctievanie
Atribútybiskupská berla, ošípaná, zvon, kríž v tvare T [1]
CirkevGréckokatolícka cirkev
Pravoslávna cirkev
Koptská ortodoxná cirkev
Katolícka cirkev
Sviatok17. januára (Gréckokatolícka cirkev, Pravoslávna cirkev), 30. januára (Koptská ortodoxná cirkev)
Odkazy
Spolupracuj na CommonsAnton Veľký
(multimediálne súbory na commons)

Svätý Anton Veľký alebo svätý Anton Pustovník alebo svätý Anton Egyptský alebo Antonius Abbas (* asi 251, Herakleopolis Magna – † 356, Veset) bol egyptský kresťanský mních, askéta a svätec, považovaný za priekopníka mníšskeho života. Prezývajú ho „Otec mníchov“ a bol prvý z tzv. púštnych otcov.

Zo života[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho rodičia boli urodzení a bohatí kresťania a aj on bol vychovávaný kresťansky. Mal mladšiu sestru. Keď mal 20 rokov, tak im zomreli rodičia. Po smrti rodičov sa staral o svoju sestru. Prevzal aj rodinný majetok [2]. Keď počul v chráme slová z Mt 19,21 predal svoj majetok, časť venoval sestre a zvyšok pre chudobných. Rozhodol sa, že bude slúžiť Bohu a odišiel do púšte. Tam vytrvalo bojoval s démonmi. Postupne sa okolo neho začalo zhromažďovať viac mladých mužov. Keďže mu obdiv ľudí veľmi nevyhovoval odišiel ďalej do púšte.

Anton bol prívetivý k ľuďom ale vyhýbal sa heretikom, najmä ariánom. Napriek tomu, že žil na púšti ďaleko od sveta, obľúbil si ho aj cisár Konštantín Veľký a jeho synovia, a písali mu listy.

Jeho život zachytil sv. Atanáz Alexandrijský. O Antonovi je okrem jeho životopisu známych aj mnoho krátkych poučných príbehov (príhod) – apoftegmat, pozri Apofthegmata tón hagión paterón. Zomrel vo veku 105 rokov.

Gréckokatolícka a pravoslávna cirkev si ho pripomína 17. januára. Na Slovensku je zasvätených niekoľko chrámov a je aj patrónom mesta Spišská Belá[3].

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Sv. Atanáš: Život sv. Antonína Poustevníka. 2. vyd. Olomouc : Refugium Velehrad-Roma, 2010. 104 s. Prameny spirituality, XII. ISBN 978-80-7412-041-1
  • "Anton Veľký, prepodobný. 17. január." In: Antonín Čížek: Synaxár : Životy svätých. Prešov : Spolok biskupa Petra Pavla Gojdiča, 1998, s. 151-156. ISBN 80-967341-1-3
  •  "Dňa 17. januára : Svätý Anton Veľký." In: Andrej Josafát Gregor Truch: Život svätých : Duchovné čítanie pre slovenských gréckokatolíckych veriacich na každý deň kalendárneho roka. Preklad a úprava: Michal Čarný. Prešov : Vydavateľstvo Michala Vaška, 2003, s. 63-67. ISBN 80-7165-381-0

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Svätý Anton Pustovník [online]. Rímskokatolícka farnosť sv. Antona Pustovníka, Jarovnice. Dostupné online.
  2. Sv. Anton Pustovník [online]. Rímskokatolícka farnosť obetovania Pána, Dubovica. Dostupné online.
  3. Sv. Anton Opát a Pustovník – patrón mesta [online]. Mesto Spišská Belá. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]