Arganový olej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Výroba arganového oleja

Arganový olej, prezývaný tekuté zlato alebo marocké zlato, je vzácny rastlinný olej. Vďaka svojim vlastnostiam a pozitívnym účinkom je veľmi obľúbený v kozmetickom, farmaceutickom, aj potravinárskom priemysle. Jeho vzácnosť spočíva nielen v jeho účinkoch, ale aj v ojedinelom výskyte stromu, z ktorého plodov sa získava. Ide o arganovník, vyskytujúci sa výlučne v Maroku, AlžírskuIzraeli. Oblasti jeho výskytu sú pod ochranou UNESCO. Organizácia vyhlásila oblasť na juhozápade Maroka o rozlohe 25 687,8 km² za biosférickú rezerváciu.[1]

Výroba arganového oleja[upraviť | upraviť zdroj]

Výroba arganového oleja je pomerne náročná. Olej sa získava z plodov arganovníka, ktorých sa na výrobu litra oleja spotrebuje až 30 kg. Aj preto je tento olej drahší, ako napríklad olivový. Výrobné tradície pochádzajú od marockého kmeňa Berberov, ktorí arganový olej používajú už mnoho rokov. Zber plodov a výroba oleja prebieha výhradne ručne. Nazbierané plody – arganové orechy sa najskôr nechajú usušiť na slnku. Potom sa roztlčú a škrupina sa odstráni. Získané semená je potrebné rozdrviť pomocou kamenných mlynov. Takto upravené semená sa miešajú s vodou a nakoniec lisujú. Tak vzniká vzácny zlatožltý olej. Ak sa semená pred rozdrvením pražia, získava sa tak potravinársky arganový olej. Ak lisovanie prebieha za studena, olej je vyrábaný na kozmetické účely. V prípade, že by tradičný ručný postup výroby nebol dodržaný, olej by si nezachoval všetky účinné látky.

Berberské ženy sú pri výrobe arganového oleja organizované v komunitách. Aj vďaka tejto ťažkej práci a vysokému svetovému dopytu po pravom arganovom oleji sa však zvyšuje kvalita ich života a aj života ich rodín. Výroba prebieha v súlade s podmienkami „fair trade“, teda spravodlivého obchodu. Ženy dostávajú za svoju prácu náležitú mzdu a majú dobré pracovné podmienky.

Zloženie arganového oleja[upraviť | upraviť zdroj]

Arganový olej je bohatý na účinné látky a bioaktívne zložky.

Arganový olej ako liek[upraviť | upraviť zdroj]

Liečivé účinky arganového oleja sú známe najmä pri problémoch a kožných ochoreniach ako lupienka, atopické ekzémy, hnisavé zápaly kože, ale aj akné. Napriek tomu, že je arganový olej mastný, do pokožky sa rýchlo vstrebe a neupcháva póry. Účinný je tiež pri liečbe zranení kože, preležanín a dokonca aj popálenín. Má antiseptické účinky.

Arganový olej v kozmetickom priemysle[upraviť | upraviť zdroj]

V tejto oblasti je arganový olej mimoriadne obľúbený, a to či už ako súčasť kozmetických produktov alebo samotný a bez úprav. Používa sa na pokožku celého tela, na vlasy a na nechty.

Arganový olej a pleť[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka obsahu vitamínov A, E, F je arganový olej mimoriadne účinný ako prostriedok pre udržanie mladistvého vzhľadu pokožky. Má totiž schopnosť napnúť pokožku, vyhladiť jemné vrásky a spevniť ju. Zabraňuje tiež starnutiu kožných buniek a udržiava vodu v pokožke. Vďaka nemu teda pleť nie je vysušená. Je prevenciou vzniku strií, či pomarančovej kože. Stačí ho pravidelne natierať na rizikové partie tela. Je vhodný pre všetky typy pokožky, dokonca aj pre pokožku detí. Odporúča sa používať ho aj namiesto denného krému.

Arganový olej a vlasy[upraviť | upraviť zdroj]

Známe sú pozitívne účinky arganového oleja na kvalitu vlasov. Arganový olej možno použiť ako zábal alebo masku na vlasy. Výsledkom sú vlasy lesklé, pevné a ľahko upravovateľné. Pozitívne účinky má však aj na pokožku hlavy. Zabraňuje totiž tvorbe lupín.

Arganový olej a nechty[upraviť | upraviť zdroj]

Pri problémoch so zádermi okolo nechtových lôžok a pri problémoch s lámavosťou nechtov stačí namočiť ruky do arganového oleja, či rozmasírovať olej na nechtoch a v ich okolí.

Potravinársky arganový olej[upraviť | upraviť zdroj]

V potravinárstve je arganový olej veľmi obľúbený najmä vďaka príjemnej orieškovej chuti. V krajinách ako Maroko je bežnou súčasťou kuchyne. Používa sa pri úprave rýb, varení omáčok, príprave šalátov, či tradičného kuskusu. Známe sú však aj recepty, kde je arganový olej základom. Napríklad Krém Amlou Beldi je tradičnou súčasťou marockých raňajok. Vzniká rozmixovaním mandlí, medu a arganového oleja a natiera sa na chlieb. Arganový olej však možno užívať len samotný, a to trikrát denne lyžičku oleja pred jedlom. Okrem toho, že je prevenciou srdcovo-cievnych ochorení (znižuje hladinu cholesterolu),[2][3] je aj prevenciou nádorových ochorení.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. . Dostupné online.
  2. Berrougui H, Ettaib A, Herrera Gonzalez MD, Alvarez de Sotomayor M, Bennani-Kabchi N, Hmamouchi M (2003): Hypolipidemic and hypocholesterolemic effect of argan oil (Argania spinosa L.) in Meriones shawi rats. J Ethnopharmacol. 2003 Nov;89(1):15-8.
  3. Berrada Y, Settaf A, Baddouri K, Cherrah A, Hassar M (2000): Experimental evidence of an antihypertensive and hypocholesterolemic effect of oil of argan, Argania sideroxylon. Therapie. 2000 May-Jun; 55(3): 375-8.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]