Avimimus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Avimimus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Avimimus portentosus
Kurzanov, 1981
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Avimimus je rod vyspelého vtákovitého dinosaura zo skupiny Oviraptorosauria. Dosahoval dĺžku približne 1,5 metra a pravdepodobne predstavoval všežravca alebo bylinožravca.[1] Dosiaľ je známy len z neúplných pozostatkov nájdených na území dnešného Mongolska. Žil približne pred 70 miliónmi rokov a obýval okolie vodných tokov v polopúštnych oblastiach. Jediný druh je Avimimus portentosus.[2]

Stavba tela[upraviť | upraviť zdroj]

Zástupcovia rodu Avimimus boli ľahko stavaní, s dlhými nohami prispôsobenými na beh. Mali guľatú lebku a skrátené čeľuste s bezzubým, no v prednej časti vrúbkovaným zobákom. Krk bol pohyblivý, esovito prehnutý, ako u dnešných vtákov ale aj iných dinosaurov. Na kostiach pomerne dlhých predných končatín sa zachovali náznaky prítomnosti peria. Živočích sa nikde nezachoval ucelený, preto sa s istotou nevie, ako vyzeral jeho chvost. Telo bolo pravdepodobne kryté perím, ktoré je doložené u príbuzných rodov ako napríklad Caudipteryx.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The Age of Dinosaurs. Ed. Dodson, Peter; Britt, Brooks; Carpenter, Kenneth; Forsterová, Catherine A.; Gillette, David D.; Norell, Mark A.; Olshevsky, George; Parrish, J. Michael; Weishampel, David B.. [s.l.] : Publications International, LTD.. ISBN 0-7853-0443-6. Kapitola Avimimus, s. 130.
  2. KURZANOV, S. M.. An unusual theropod from the Upper Cretaceous of Mongolia Iskopayemyye pozvonochnyye Mongolii (Fossil Vertebrates of Mongolia). Trudy Sovmestnay Sovetsko-Mongolskay Paleontologiyeskay Ekspeditsiy (Joint Soviet-Mongolian Paleontological Expedition), 1981, roč. 15, s. 39 – 49.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Avimimus portentosus [online]. DinoData, [cit. 2012-05-02]. Dostupné online. (anglicky)