Bitka pri Selezivke

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka pri Selezivke
Súčasť Druhej svetovej vojny, pôsobenie Zaisťovacej divízie v Sovietskom zväze
Dátum 31. december 1942
Miesto Selezivka, Ukrajina
Casus belli Protipartizánska akcia proti zväzku plk. Saburova
Výsledok neúspech operácie, únik partizánskych jednotiek
Protivníci
Zaisťovacia divízia
Nemecké policajné oddiely
Sovietska partizánska brigáda plk. Saburova
Velitelia
mjr. jazd. Ivan Fajnor
stot. pech. Jozef Čambalík
stot. pech. Ján Nálepka
plk. Alexander Nikolajevič Saburov
Sila
Zaisťovacia divízia:
5 peších práporov
Smiešaný priezvedný oddiel (SPO)
delostrelecký oddiel
letka 11[1]:206
viac ako 2000 partizánov

kanóny, minomety (nedostatok streliva), obrnený automobil Tatra[1]:209

Straty
3 mŕtvi, 8 ranených, mjr. Fajnor neskôr následkom zranenia podľahol [1]:210 30 mŕtvych, 200 ranených, 5 zajatých[1]:210
Zaisťovacia divízia
PerekaljeTernova / CharkovBjesujevo / MalodušPtičLojevChojnikySelezivkaAntonovSmaľavičy

Bitka pri Selezivke (Salizovke[1]:206, Selizovke[2]:98) bola bitka Zaisťovacej divízie so Žitomirskym partizánskym zväzkom A. N. Saburova v ukrajinskej obci Selezivka na pomedzí Ukrajiny a Bieloruska v rámci nemeckej protipartizánskej operácie. Vďaka aktivitám stot. Jozefa Čambalíka a stot. Jána Nálepku sa partizánom podarilo pri Selezivke vykĺznuť z obkľúčenia.

Predohra[upraviť | upraviť zdroj]

Aktivity partizánov na konci roku 1942 prinútili nemecké velenie prevziať iniciatívu a zahájiť koncom decembra akciu proti Žitomirskému partizánskemu zväzku plk. Saburova. Od informátora poznalo nemecké velenie polohu štábu v obci Selezivka aj početný stav partizánov a výzbroje (kanóny, obrnené auto). Zaisťovacia divízia nasadila do akcie 5 peších práporov, Smiešaný priezvedný oddiel (SPO), delostrelecký oddiel III/31 a letku 11. Oddiely vyrážali do akcie počas vianočných sviatkov.

Partizáni boli o útoku informovaní nielen vďaka náletom stíhačiek Avia B.534 partizánsky tábor 28. decembra. Saburova o útoku na Selezivku plánovanom na 31. decembra informoval aj stot. Ján Nálepka. [1]:208

Bitka[upraviť | upraviť zdroj]

Samotný útok na Selezivku začal 31. decembra 14:30. Okrem nemeckých jednotiek sa na útoku priamo zúčastnila útočná skupina pod velením mjr. jazdectva Fajnora pozostávajúca z 1. cyklistickej eskadróny SPO, práporu II/101 stot. Jozefa Čambalíka a čaty 7/31 delostreleckej batérie. Oddiel spozorovala jazdecká hliadka partizánov a upozornil velenie zväzku, že útok začína. Predsunutá prieskumná 6/101 rota sa dostala do paľby partizánov. Prápor II/101 prieskumnému sledu nepomohol, stot. Čambalík po zahájení paľby ustúpil. Čambalíkov postup bol výsledkom dohody stot. Nálepku so Saburovom. Prieskumná rota 6/101 sa ale dostala aj do silnej paľby postupujúcich nemeckých policajných jednotiek, ktoré ju pokladali za partizánov. Nedošlo síce k stratám na životoch, ale situácia sa vyjasnila až po asi dva a pol hodinách.

mjr. Fajnor zhromaždil a zorganizoval slovenské jednotky a dohodol ďalší útok v spolupráci s Nemcami. Útok mal začať 18:00 delostreleckou prípravou. Slovenské delá a minomety rozmiestnené východne od Selezivky zahájili ale zámerne paľbu do nemeckých postavení západne od Selezivky. Paľbu riadil osobne stot. Nálepka. Útok sa vďaka tomu rozpadol. Už prvú prestrelku medzi Slovákmi a Nemcami partizáni využili na únik hlavných síl a druhý útok dopadol už len na krycie oddiely brániace partizánske bunkre do posledného muža. Pri útoku bol zranený aj mjr. Fajnor, ktorý chcel odčiniť straty spôsobené Nemcom a tak útočil v prvých radoch. Oficiálne bol zranený partizánskym granátom, neoficálne bol podľa zbrojára Jána Babjaka zranený vlastným granátom, ktorý hádzal na partizánsky bunker.[1]:209

Selezivka bola dobytá po tvrdom boji v skorých ranných hodinách 1. januára 1943. Vďaka stot. Čambalíkovi a stot. Nálepkovi unikol celý partizánsky zväzok aj s poľnou nemocnicou a trénmi. Delá, minomety a ťažké guľomety pre nedostatok streliva zakopali do zeme a obrnenú Tatru museli zapáliť a nechať na mieste.

Dohra[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci partizáni boli takmer úplne obkľúčení a trpeli nedostatkom munície, vďaka postoju slovenských jednotiek uniklo vyše 2000 partizánov so 700 povozmi vrátane plk. Saburova za cenu 30 mŕtvych, 200 ranených, 5 zajatých. Slovenské jednotky mali 3 mŕtvych a 8 ranených. Po zraneného mjr. Fajnora priletelo 1. januára 1943 lietadlo, napriek tomu zraneniu neskôr podľahol. Vrchné veliteľstvo nemeckej brannej moci (OKW) požiadalo o udelenie Železného kríža in memorian pre mjr. Fajnora. Vrchný veliteľ Ukrajiny gen. letectva Karl Kitzinger, nevediac o príčine zlyhania operácie, vyslovil SPO a II/101 práporu "pochvalu za udatné chovanie sa v boji proti bandám dňa 31. decembra 1942".[1]:210

Protipartizánska akcia pokračovala aj nasledujúce dni prenasledovaním unikajúceho oddielu a došlo k viacerým stretom. Pri obci Karteniči boli 3. januára 1943 partizánmi zajatí vojaci Alojz Belica, Michal Gamra a Imrich Štafen a následne boli zrejme zlikvidovaní. Hlavné sily partizánov narazili v ten istý deň pri prekračovaní rieky Uborť pri obci Rubež na 3/102 rotu II/102 práporu a pokúsili sa preraziť. Rota pod velením npor. Lehotského svoje postavenie udržala aj vďaka pomoci II/102 práporu za cenu 6 mŕtvych a 15 zranených. [1]:211 Jednotlivé prápory Zaisťovacej divízie pátrali po partizánoch až do 31. januára. Nemeckým jednotám sa podarilo ešte zachytiť partizánsky zväzok Saburova v priestoroch bunkrov bývalej Stalinovej línie na bývalej poľsko-sovietskej hranici, napriek tomu sa partizánom podarilo 5. januára definitívne vymaniť sa z obkľúčenia. Prežili dokonca aj vzdušný výsadok, ktorého cieľom bolo zlikvidovať Saburovov štáb a 100 výsadkárov zabili. [1]:213

Veliteľ Zaisťovacej divízie plk. Rudolf Pilfousek bol s akciou spokojný, zvlášť vyzdvihol II/102 prápor, SPO a pioniersku čatu za dobytie Selezivky a rotu 3/102 za boj pri Rubeži.

Bitka pri Selezivke bola po vojne vyzdvihovaná ako vzorová akcia spolupráce slovenských jednotiek s partizánmi.[2]:99

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f g h i j MIČIANIK, Pavel. Slovenská armáda v ťažení proti Sovietskemu zväzu (1941 - 1944) II. Zaisťovacia divízia a železniční pionieri. 2. vyd. [s.l.] : DALI-BB s.r.o., 2020. ISBN 978-80-8141-235-6.
  2. a b FALŤAN, Samo. Slováci v partizánskych bojoch v Sovietskom Zväze. [s.l.] : Slovenské vydavateľstvo politickej literatúry, 1957.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]