Bohuslav Nosák

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bohuslav Nosák
slovenský evanjelický kňaz, notár, básnik, prekladateľ, publicista, redaktor
Bohuslav Nosák
Narodenie3. február 1818
Tisovec, Slovensko
Úmrtie5. apríl 1877 (59 rokov)
Sabinov, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Bohuslav Nosák

Bohuslav Timotej Ignác Nosák-Nezabudov (* 3. február 1818, Tisovec – † 5. apríl 1877, Sabinov) bol redaktor Slovenských národných novín.

Evanjelický kňaz, notár, romantický básnik, prekladateľ, publicista, redaktor, autor historických próz a cestopisov. Narodil sa 3. februára 1818 v malohontskom Tisovci do učiteľskej rodiny Andreja Nosáka a jeho manželky Márie rodenej Kováčovej. Do školy chodil v Čiernej Lehote. Študoval na gymnáziu v Dobšinej, na lýceu v Levoči, teológiu v Bratislave, kňazské skúšky skladal u P. Jozefiho. Bol považovaný za najlepšieho redaktora novín hneď po Ľudovítovi Štúrovi.

Patril v Levoči medzi najhorlivejších členov a funkcionárov tamojšieho študentského Ústavu československého, založeného roku 1837 profesorom Michalom Hlaváčkom. Už ako študent levočského lýcea bol prispievateľom Kuzmányho Hronky a pražských Květov a Včely. Jeho básnické príspevky nájdeme v almanachu levočských študentov v Jitřenke (1840).

Počas svojich štúdií na ev. lýceu v Bratislave od roku 1838 bol jedným z najhorlivejších stúpencov Ľudovíta Štúra. Ako člena cestovateľského spolku ho vyslali počiatkom štyridsiatych rokov na Zakarpatskú Ukrajinu, o ktorej uverejnil okrem iného v Orle tatranskom (1845 – 1846) bystrú a hodnotnú reportáž Listy z neznámej zeme. Roku 1842 sa zúčastnil vydania prvého ročníka Hurbanovej Nitry.

Istý čas pobudol ako ev. kaplán v Liptovskom Mikuláši a potom v Pešti. Odtiaľto písal roku 1844 Stankovi Vrazovi do Záhrebu a rokoval s ním o svojom odchode k južným Slovanom, čo sa však nakoniec neuskutočnilo.

Nosák bol veľmi vzdelaným človekom. Ovládal viacero rečí. Jeho bohatá prekladateľská činnosť po revolúcii svedčí, že v redakcii bol Štúrovi platným pomocníkom. Písal básne, povesti, literárne kritiky a prekladal zo zahraničných literatúr. Prispieval do Nitry, Orla tatranského, Slovenských národných novín, Priateľa ľudu, slovom pracoval na všetky strany.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

 Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]