Bystrík Režucha

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bystrík Režucha
slovenský dirigent a vysokoškolský pedagóg
Narodenie14. január 1935
Bratislava, Slovensko
Úmrtie16. august 2012 (77 rokov)
Bratislava, Slovensko

Bystrík Režucha (* 14. január 1935, Bratislava – † 16. august 2012, tamže)[1] bol slovenský dirigent, vysokoškolský pedagóg, čestný dirigent Slovenskej filharmónie a čestný predseda Klubu Bystríkov.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyštudoval dirigovanie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave u prof. Ľudovíta Rajtera a následne na Hochschule für Musik v Lipsku. Pôsobil najprv ako druhý dirigent Symfonického orchestra Československého rozhlasu v Bratislave, neskôr dlhé roky ako šéfdirigent Štátnej filharmónie Košice, ktorú pomáhal založiť. V rokoch 19841989 dirigoval Slovenskú filharmóniu.

Ako pedagóg pôsobil na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a ako profesor hosťoval tiež na Michiganskej Univerzite a na Univerzite štátu Massachusetts v USA. Za svoje celoživotný prínos k rozvoju hudby na Slovensku získal pri príležitosti 50. výročia vzniku Slovenskej filharmónie ocenenie čestný dirigent.

Absolvoval množstvo koncertných turné a dirigoval symfonické telesá nielen v Európe, USA, a tiež v Mexiku, na Kube, vo Venezuele, Japonsku, Kórejskej republike, či Singapure. Počas svojho pôsobenia v Symfonickom orchestri Československého rozhlasu a v Slovenskej filharmónii nahral tiež veľa platní a CD nahrávok.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Významný slovenský dirigent Bystrík Režucha by sa dnes dožil 80 rokov [online]. teraz.sk, 2015-01-14, [cit. 2015-02-16]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]