Dánska cirkev

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Katedrála v Kodani

Dánska cirkev (po dánsky: Folkekirken) je luteránska štátna cirkev Dánskeho kráľovstva. Dánska cirkev pôdobí aj v Grónsku. V Dánsku aj Grónsku je najväčšou cirkvou. V roku 2023 mala 4 276 271 a v roku 2023 sa ku nej hlásilo 72,1 % dánov. V roku 2007 sa na Faerských ostrovoch od nej oddelila samostatná Faerská cirkev.

Dánska cirkev sa hlási k Biblii, Apoštolskému, Nicejsko-carihradskému, Athanaziánskemu a Augsburskému vyznaniu a k Malému Lutherovmu katechizmu ako aj ostatným teologickým textom luteranizmu. Dánska cirkev zachováva ornáty, biskupské insígnie, hierarchické usporiadanie, kadidlo a iné.

Kodaňským biskupom je v súčasnosti Peter Skov-Jakobsen. Dánska cirkev má 11 diecéz. Je členom Svetového luteránskeho zväzu a Spoločenstva Porvoo. Do duchovnej služby ordinuje aj ženy a sobáši aj páry rovnakého pohlavia.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počas reformácie kráľ Kristián III. prijal luteránstvo, nechal uväzniť katolíckych biskupov na ktorých miesta nastúpili superintendenti, ktorý sa zakrátko tiež začali nazývať biskupmi. Bohoslužby sa začali slúžiť v dánčine. Katolíkom, mníšskym rádom vrátane jezuitov, bol pobyt v krajine zakázaný pod trestom smrti a museli opustiť krajinu. Až ústava z roku 1849 zmiernila kráľov dohľad nad cirkvou a umožnila náboženskú slobodu. Od roku 1947 Dánska cirkev svätí ženy za kňazky, a od roku 1995 aj za biskupky.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dánská národní církev na českej Wikipédii.