Dario Fo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Dario Fo
taliansky dramatik, divadelný režisér
a skladateľ
Dario Fo v roku 1984
Dario Fo v roku 1984
Narodenie24. marec 1926
San Giano, Taliansko
Úmrtie13. október 2016 (90 rokov)
Miláno, Taliansko
PodpisDario Fo, podpis (z wikidata)
Odkazy
Webstránkadariofo.it
CommonsSpolupracuj na Commons Dario Fo

Dario Fo (* 24. marec 1926, San Giano, Taliansko – † 13. október 2016, Miláno)[1] bol taliansky dramatik, divadelný režisér a skladateľ, a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (1997). Používal metódy komédie dell´arte a úzko spolupracoval so svojou manželkou Francou Rame.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Leggiuno-Sangiano. Jeho otec Felice pracoval ako prednosta stanice, kvôli čomu sa rodina často sťahovala. Bol tiež amatérskym hercom.

V roku 1940 odišiel študovať architektúru do Milána, ale jeho štúdia prerušila 2. svetová vojna, v ktorej bola jeho rodina aktívne zapojená v protifašistickom odboji. Ku koncu vojny bol povolaný do armády, ale utiekol a po zvyšok vojny sa skrýval.

Po vojne pokračoval v štúdiu v Miláne a začal pôsobiť v hnutí piccoli teatri, kde uvádzal improvizované monológy. V roku 1950 začal pracovať v divadelnej spoločnosti Franca Parentiho a napokon zanechal prácu asistenta architekta a divadlu sa venoval naplno.

V roku 1951 sa stretol s Francou Rame pri spolupráci na produkcii revue Sette giorni a Milano. Nasledovali zásnuby. V tom istom roku bol pozvaný tvoriť rozhlasovú reláciu Cocorico. Napísal 18 satirických monológov, ktorých základ tvorili biblické príbehy spracované ako politická satira. Pohoršené autority reláciu zrušili.

V roku 1953 napísal a režíroval satirickú hru Il dito nell´occhio. Napriek pozitívnym ohlasom verejnosti bola hra vládnymi a cirkevnými autoritami cenzurovaná a divadelná spoločnosť mala problém nájsť divadlo, ktoré by ju uviedlo.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. È morto Dario Fo, il giullare sommo «Mistero Buffo» il suo capolavoro [online]. Corriere della Sera, 2016-10-13, [cit. 2016-10-13]. Dostupné online. (taliansky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Dario Fo

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]