Joseph Brodsky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Joseph Brodsky
ruský a americký spisovateľ
Joseph Brodsky
Osobné informácie
Narodenie24. máj 1940
 Leningrad, Sovietsky zväz
Úmrtie28. január 1996 (55 rokov)
 New York , USA
Dielo
Významné oceneniaNobelova cena za literatúru (1987)
Ovplyvnený
PodpisJoseph Brodsky, podpis (z wikidata)
Odkazy
Spolupracuj na CommonsJoseph Brodsky
(multimediálne súbory na commons)

Joseph Brodsky, rodným menom Iosif Alexandrovič Brodskij, rus. Ио́сиф Алекса́ндрович Бро́дский (* 24. máj 1940, Petrohrad – † 28. január 1996, New York) bol ruský básnik a neskôr americký esejista a literárny kritik, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1987.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v židovskej rodine ako syn fotografa sovietskeho námorníctva. V skorom detstve prežil boje o Leningrad. Keď mal pätnásť rokov odišiel zo školy a snažil sa dostať na školu pre ponorkový výcvik (школа подводников), ale márne. Našiel si prácu ako operátor frézy (фрезеровщик) v továrni. Neskôr sa rozhodol stať sa lekárom a pracoval v márnici. Neskôr pracoval na viacerých postoch v nemocnici, na lodi a na geologickej expedícii.

V tom istom čase sa Brodsky zapojil do programu samovzdelávania a učil sa angličtinu a poľštinu (aby mohol prekladať básne od Czesława Miłosza, jeho obľúbeného básnika a kamaráta). Svoje vlastné básne a literárne preklady začal publikovať približne v roku 1957. Písal apoliticky a bol ovplyvnený ruskou spisovateľkou Annou Andrejevnou Achmatovovou.

V roku 1964 ho ruské úrady obvinili z "parazitizmu". Ruská novinárka Frida Vigdorova "prepašovala" na západ odpis z tohto procesu.

Sudca: Aká je vaša profesia, všeobecne?
Brodsky: Som básnik a literárny prekladateľ.
Sudca: Kto vás uznáva ako básnika? Kto vás zaregistroval do radov básnikov?
Brodsky: Nikto. Kto ma zaregistroval medzi ľudí?
Sudca: Študovali ste to?
Brodsky: To?
Sudca: Ako sa stať básnikom. Ani ste sa nepokúsili dokončiť si školu kde vás na to pripravia, kde vás to naučia?
Brodsky: Nemyslím si, že sa to naučíte v škole.
Sudca: Tak ako?
Brodsky: Myslím, že to ... prichádza od Boha.[1]

Bol odsúdený na päť rokov nútených prác. V roku 1965 mu bol trest odpustený po protestoch sovietskych a zahraničných prominentných literátov ako Jevgenij Jevtušenko a Jean-Paul Sartre. 4. júna 1972 bol Brodsky vyhnaný zo Sovietskeho zväzu a v roku 1980 sa stal občanom USA. Zomrel na srdcový infarkt vo svojom apartmáne v New Yorku. Pochovaný je v talianskych Benátkach.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Originálny prepis znie: Судья: А вообще какая ваша специальность? Бродский: Поэт. Поэт-переводчик. Судья: А кто это признал, что вы поэт? Кто причислил вас к поэтам? Бродский: Никто. (Без вызова). А кто причислил меня к роду человеческому? Судья: А вы учились этому? Бродский: Чему? Судья: Чтобы быть поэтом? Не пытались кончить Вуз, где готовят... где учат... Бродский: Я не думал, что это дается образованием. Судья: А чем же? Бродский: Я думаю, это... (растерянно)... от Бога... Anglický preklad na stránke Spomienka na Josepha Brodského Archivované 2006-10-03 na Wayback Machine od Cissie Dore Hill v Hoover Institution Archives

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]