Dead

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Per Yngve Ohlin
Základné informácie
Umelecké mená Dead, Pelle
Narodenie 16. január 1969
Štokholm, Švédsko
Úmrtie 8. apríl 1991 (22 rokov)
Kråkstad, Nórsko
Hrá na nástrojoch spev
Roky pôsob. 1987 – 1991
Súvisiace
články
Mayhem

Per Yngve Ohlin (* 16. január 1969, Štokholm, Švédsko – † 8. apríl 1991, Kråkstad, Nórsko) bol švédsky spevák, ktorý sa preslávil predovšetkým ako vokalista nórskej black metalovej skupiny Mayhem, s ktorou hral od roku 1988 až do svojej samovraždy v roku 1991.

Per Ohlin (hovorovo Pelle Ohlin) sa narodil 16. januára 1969 v Štokholme vo Švédsku. Ako dieťa mal veľké zdravotné komplikácie, trpel poruchou spánku a v desiatich mal silné vnútorné krvácanie sleziny po úraze na lyžiach. Po prevoze do nemocnice bol vyhlásený za mŕtveho, avšak prebral sa, ale bol psychicky nevyrovnaný (obdivoval smrť), kvôli čomu bol pravdepodobne obeťou šikanovania (Údajne bol zbitý, hoci to je vo Švédsku veľmi zriedkavé. Podľa svojho brata vraj totiž znechucoval spolužiakov svojou záľubou v smrti).

V roku 1986 založil death metalovú kapelu Morbid, s ktorou nahral December Moon. Čoskoro ale z kapely odišiel a pridal sa ku kapele Mayhem. Tam sa zoznámil s gitaristom, s ktorým si dobre rozumel (Deadova záľuba v smrti sa hodila k Euronymousovej záľube v okultizme). S Deadom začalo najslávnejšie obdobie kapely. Paradoxne pozornosť ktorá Mayhemu pomohla k sláve bola skôr negatívna – Dead sa niekoľkokrát na javisku porezal a nosil šaty ktoré predtým na niekoľko týždňov zahrabal pod zem. Podľa ostatných členov skupiny bol mimo javiska Dead introvertný a uzavretý.

Neskôr s Euronymousom kúpili dom neďaleko Kråkstadu, kde obaja žili. Euronymousa ale začalo Deadovo bláznovstvo štvať a začali sa hádať. V roku 1991, pár dní pred svojou samovraždou, požiadal Varga Vikernesa o niekoľko nábojov do svojej brokovnice. Dead predtým lovil v lese pri svojom dome, takže Varg (ktorý Deada poznal len ako hudobníka, nevedel o jeho samovražedných sklonoch) mu náboje dal. Dead sa potom pokúsil podrezať, ale nôž bol príliš tupý. Dead sa potom zastrelil. Napísal odkaz na rozlúčku, kde bolo napísané len „ospravedlňujem sa za krv“. Keď Euronymous telo našiel, neotáľal a vydal sa do obchodu kúpiť fotoaparát. Deadovo telo potom niekoľkokrát vyfotografoval a premiestnil niektoré veci. Až potom zavolal políciu. Pochovaný bol 26. apríla. Euronymous sa staval k Deadove samovražde veľmi chladne a využil ju len k ešte väčšej publicite okolo kapely. Fotografia s detailom prestrelenej hlavy a vytečeného mozgu Deada bola použitá na prednú časť obalu albumu Dawn of the Black Hearts.[1]

Dead bol pravdepodobne psychicky chorý od svojich 10 rokov, kedy prekonal klinickú smrť.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.discogs.com/viewimages?release=382961

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Dead na českej Wikipédii.