Diskusia:Slovenský opál

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Celkom nechápem zmysel tohto článku, v podstate ide o duplicitu obsahu Dubnícke bane. Čomu sa má tento článok venovať? Rád by som to upravil, no nenachádzam žiadne vodítko v spleti tých informácií.--Pe3kZA 09:52, 30. december 2016 (UTC)[odpovedať]


@Slovakiaopal: Opakovane sa pýtam autora, v čom prínosný je tento článok, keďže prevažná väčšina obsahu je už TU?! Buď treba od seba oddeliť bane a opál a vytvoriť dva samostatné články bez rozsiahlych identických textov, alebo tých pár „nových“ informácii doplniť do článku Dubnícke bane. V takomto stave to nemá šancu na wiki „prežiť“. Mimochodom, tu som ti vytvoril priestor na úpravu aktuálne nedostupného obsahu, no zostal nedotknutý! Je problém porozumieť tým pár vetám, či v čom je chyba?! Vytvárať nové klony podobného (takmer identického) obsahu je stratou času autora i nás, ktorí sme donútení sa tomu venovať. A ver mi, že dokola omieľať veci, vyplývajúce z pravidiel wiki, donekonečna nebaví nikoho.--Pe3kZA 00:23, 10. január 2017 (UTC)[odpovedať]

Vážený pán redaktor Pe3kZA, Váš názor ak sa neurazíte by som si dovolil okomentovať, ako aj môj počin v rámci vyhotovenia samostatnej stránky na Slovenský opál. Prepáčte nechcem sa sporiť o pravdu , chcem Vám len predostrieť moje pohnútky. ďakujem Vám za Váš čas a záujem.

ad. 1, Slovenský opál sa opiera o štandardizáciu miesta pôvodu a výrobku. ad. 2, Príspevok nepojednáva o Opálových baniach ako destinácii či mieste, ale o " Minerále " , ktorý je v rámci Európy a Ázie jedinečný. ad. 3, Príspevok Opál, ktorý je na Wikipédii a je uvádzaný v slovenčine je dosť zmätočný, neúplný a celkovo predpokladám nepodložený a tým pádom nevyhovujúci - a to prežil hoooodne dlho na Wikipédii.

Moje pohnútky sú jednoznačne založené na skúsenosti v danom odbore a na danej lokalite pri "znovu objavení" Slovenského opálu , ak chcete po starom Dubnického. Kto ho má v zbierke minerálov zapísaný ako Dubnický nech to aj tak ostane, nikoho nechceme nútiť k premenovaniu zbierok či zmenám ktoré niekto neakceptuje. Je to jeho slobodná vôľa.

Skúsenosti Vám popíšem pár riadkami. Odpusťte nemám na Vás telefón,ani mail, tak to napíšem tu, aj keď je mi to proti srsti. Ešte v roku 2011 sme mali investorov zo zahraničia a oni požadovali overenie dokumentov cez MH SR ohľadom opálových baní. Div sa svete MH SR nevedelo že nejaké opálové bane na Slovensku vôbec sú. Odpísali, že na Slovensku opálové bane nie sú a nachádzajú sa len v Austrálii a Mexiku. Austrália je známa opálom po celom svete, nakoľko sa o propagáciu niekto vedome stará a snaží sa vytvárať povedomie. Túto úlohu som si zobral pred rokmi na seba s kolegami aj ja. Nevedomosť, úzkoprsosť, nechcenie, nevedomosť, zabíjajú Slovenský národ. Väčšinou sa potýkame s poznámkou " A to na co, šak ani pred tym nebulo take ", " to dobre i tak" a .t. ď. Konštatujem, že to nie je najlepšia cesta pre Slovákov. Nepoukázať na " NAJ " Slovenska by bola nesmierna hanba. Nemáme sa za čo hanbiť, čo sa týka Slovenských opálových baní či samotného opálu. Ešte v roku 2012 sme etablovali Slovenský opál na medzinárodných opálových trhoch, nakoľko bol uvádzaný ako HUHGARIAN OPAL. Verte mi táto strastiplná cesta trvá viac ako 11 rokov. Takt by som mohol rozprávať dlhé hodiny a vysvetľovať prečo tieto kroky robíme.

Dejiny sú fajn, to nepochybne, ale dnes sme samostatná republika a trošku zmeny nezaškodí, keď nebudeme stále prezentovať Slovákov ako sedliakov, opilcov či zlodejov. Borovička, Janošik, Sedliak v handrách, bryndza to je síce OK, ale nie jediné čo ľudí z celého sveta zaujíma. Tohto roku sme previedli opálových baniach viac ako 12 tisíc návštevníkov z celého sveta. Úspech Vám nikto neodpustí :). Návštevníci sa nepýtali na Dubnik, ale na Slovenský opál a opálové bane. Dubnik a názvy s ním spojené sa im zdali nepochopiteľné, nakoľko neboli zaťažený žabomyšími vojnami.

Práve z týchto dôvodov prosím redaktorov o pomoc a spoluprácu.

Ak je tam nejaký problém z odkazmi alebo niečo nie je podložené tak Vás úctivo prosím o konkrétne poznámky. Veľmi rád doplním prípadne vysvetlím.

Ďakujem.--Slovakiaopal (diskusia) sa nepodpísal(a)

@Slovakiaopal: Tak polopate, lebo toto k ničomu nevedie...
  1. v čom prínosný je tento článok, keďže prevažná väčšina obsahu je už TU?! Nateraz z môjho pohľadu v ničom, lebo info o SO sú v článku o baniach! A ďalšie argumenty o názvosloví riešiť nemienim, sú dostatočne objasnené v článku Dubnícke bane s potrebným [[Slovenské opálové bane|presmerovaním]].
  2. nikto spochybňuje tebou uvádzaný názov „Slovenský opál“, ktorý je uvedený aj v článku Dubnícke bane! Presuň konečne pozornosť k obsahu, nie nekonečným rečiam o názvosloví! Tieto veci sa dajú riešiť presmerovaním a uvedením alternatívnych názvov v článku. Ide o obsah, ktorý je takmer identický! Preto to treba upratať alebo zmazať.
  3. tu som ti vytvoril priestor (kópiu) článku Dubnícke bane (s textom o Slov. opále) na úpravu, ktorý sa po dokončení môže presunúť; nateraz si ho nevyužil a len si vytvoril motanicu presmerovaní, ktorú bolo treba upratať.
  4. Opakovane upozorňujem, že vytvárať nové klony podobného (takmer identického) obsahu je stratou času autora i redaktorov wiki
Pe3kZA 11:36, 10. január 2017 (UTC)[odpovedať]

re tak že polopatistický:


v čom prínosný je tento článok, keďže prevažná väčšina obsahu je už TU?! Nateraz z môjho pohľadu v ničom, lebo info o SO sú v článku o baniach! A ďalšie argumenty o názvosloví riešiť nemienim, sú dostatočne objasnené v článku Dubnícke bane s potrebným [[Slovenské opálové bane|presmerovaním]].

v čom prínosný je tento článok - odpoveď - jedná sa o minerál a nie lokalitu !

keďže prevažná väčšina obsahu - odpoveď - je na Dubnickych baniach o bani a nie opále. Z uvedeného vyplýva, že odkaz treba dať z opálových baní na túto stránku.

Nateraz z môjho pohľadu v ničom - odpoveď - je to Váš názor a domnievam sa, že nemusí byť správny ale to je vec náhľadu a názoru. Nikto nie je vševedúci.

Preto to treba upratať alebo zmazať. - odpoveď - ničnemažte nakoľko je to opodstatnené aj keď Vám sa to nezdaá, navrhujem osobný rozhovor ako som Vám navrhoval a nie sa tu naťahovať ako malé deti.

priestor (kópiu) článku Dubnícke bane (s textom o Slov. opále) na úpravu, ktorý sa po dokončení môže presunúť; nateraz si ho nevyužil a len si vytvoril motanicu presmerovaní, ktorú bolo treba upratať. - odpoveď - správne píšete " priestor (kópiu) článku Dubnícke bane " a nie minerálu!!! je to také ťažké pochopiť???. Zatiaľ som nemal čas upraviť stránku Dubicke bane.

Opakovane upozorňujem, že vytvárať nové klony podobného (takmer identického) obsahu je stratou času autora i redaktorov wiki - odpoveď - nikto Vás o to neprosil, ste jediný kto túto stránku forsíruje niekde do autu a neviem prečo. Som rovnaký redaktor ako vy a práva máme na Wikipédii rovnocenné. Prosím Vás opätovne úctivo navštívte lokalitu, naštudujte si materiály a potom niečo negujte.


Údaje sú na stránke Slovenský opál zrozumiteľné, podložené faktami a štúdiami. Pošlite mi Vás mobil na mail prípadne mobilné číslo a nevybavujme sa tu. mail slovakiaopal@gmail.com. Môžte sa stretnúť so spolupracovníkmi a geológmi a to by mohlo Vám pomôcť.

Ďakujem--Slovakiaopal (diskusia) sa nepodpísal(a)

Dobrý deň, je mi ľúto, ale diskusiu som zaznamenal až dnes, dovtedy mi nebolo jasné o ktorom článku ste sa bavili. Faktom je, že obsah tohto článku je do veľkej miery totožný s článkom Dubnícke bane. Ak má byť tento článok ponechaný má byť po obsahovej stránke odlišný od článku o baniach. Po druhé čo je vlastne slovenský opál? Je to certifikované označenie pre drahý opál (angl. "Precious opal"), forma opálu cenená pre jej estetické vlastnosti, v tomto ohľade treba ladiť aj prípadný samostatný článok.--Pelex (diskusia) 13:13, 10. január 2017 (UTC)[odpovedať]

RE Pelex Ďakujem, plne beriem na vedomie Váš postreh a pripomienky.

Slovakiaopal 15:50, 10. január 2017 (UTC)



Ste skusený redaktor, vidno to na vašej práci v rámci wiky úprav. Navrhujem opraviť stranku tak, ako je na pieskovisku, myslím, že máme na to obdobný náhľad. Urobil som predprípravu.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Redaktor:Slovakiaopal/pieskovisko2

Slovakiaopal 15:43, 13. január 2017 (UTC)
V tejto diskusii sa diskutuje o článku Slovenský opál, o dubníckych baniach sa diskutuje tu.--Pelex (diskusia) 19:38, 13. január 2017 (UTC)[odpovedať]