Diskusia s redaktorom:Gioel

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ahoj, Gioel. Vítame Ťa v slovenskej Wikipédii! / Welcome to the Slovak Wikipedia!
Slovenská Wikipédia je slovenská jazyková verzia Wikipédie, ktorá vznikla v októbri 2003 a k dnešnému dňu má 248 585 článkov.

Začal(a) si dobre a si na najlepšej ceste začať prispievať a pridávať množstvo dobrých článkov. Ďakujeme za Tvoj prínos k tvorbe encyklopédie a tešíme sa na spoluprácu. Veríme, že sa nám bude dobre spolu pracovať a že sa tu budeš medzi ostatnými cítiť príjemne.

Odporúčame Ti, aby si si prečítal/a nasledujúce stránky, ktoré Ti uľahčia prácu pri Tvojom upravovaní:

Príručka Pieskovisko
(miesto pre experimenty)

Obsah Pomocníka Kaviareň
(diskusia redaktorov)
Často kladené otázky Päť pilierov Wikipédie
Wikitext Čo Wikipédia nie je

Na diskusných stránkach sa vždy podpisuj: stačí napísať 4 vlnovky ~~~~ alebo ich vložiť kliknutím na ikonu lište nad oknom na úpravu.

Naopak články sa nikdy nepodpisujú.

Tak ešte raz vitaj a ďakujeme za Tvoje príspevky. Dúfame, že sa tu uvidíme často.
Za uvítací výbor: Maros


If you have questions, comments, or something is not clear to you, or if you would like to know something about the Slovak Wikipedia, look at the Slovak Wikiembassy, where someone might even help you in your language :).

vytvorenie tabulky[upraviť zdroj]

1.urob si tabulku napr. vo worde, vycentruj si ju a uprav tak ako chceš aby vyzerala a daj uložiť ako - html. to ti vytvorí súbor s koncovkou html. potom si tento súbor znova otvor a chod v internet exploreri na "zobrazit" - "zdrojový kod" otvorí ti nové okno so zdrojovým kódom stránky, ten si skopíruj a vlož ho do horného okna tejto web stránky:[1] a uplne dole stlač tlačidlo convert, následne v spodnom okne ti to prekonvertuje z html formátu do wiki formátu. obsah okna si znova skopíruješ a vložíš ho na svoju wiki-stránku kde tú tabuľku potrebuješ dať, pred uložením si radšej stlač tlačidlo náhľad, uvidíš ako to vyzerá, alebo si to vyskúšaj na pieskovisku [2].

Upozornenie:

2.ak máš office 2000 tak ti to nebude fungovať, ten používa novší jazyk xhtml

3.kopíruj si len zdrojový kod od "table" - tak sa začínajú tabuľky v html formáte

4. vo wiki formáte sa každá tabuľka musí začínať takto: {|

a na konci končí takto |}

5. občas ten konvertor nefunguje, ale jednoduché tabuľky v pohode. veľa zdaru :-)  :Peter439 16:25, 11 jún 2006 (UTC)

    • Dakujem ale uz mam vsetky dostupne informacie :) aj tak si myslim ze si to popisal zbytocne zlozito :) ale aj tak dakujem --Gioel 16:32, 11 jún 2006 (UTC)

Pomôcka[upraviť zdroj]

Gioel prečítaj si prosím niečo o zhrnutí úprav, bude ti jasnejšie čo sa ti Maroš snažil vysvetliť:) Ak prekladáš z inojazyčnej wiki, stačí ak v zhrnutí úprav necháš odkaz:PREKLAD Z CS, alebo Z EN, proste z akej mutácie prekladáš. --Bubamara 16:47, 11 jún 2006 (UTC)

  • aha po dlhsom uvazovany som to asi pochopil :) diky --Gioel 16:55, 11 jún 2006 (UTC)
  • Teraz, keď tomu už rozumieš, by sme ocenilli, keby si to upravil tak, aby tomu ďalší nováčik ľahšie pochopil. Ďakujeme. helix84 17:11, 11 jún 2006 (UTC)
    • a co mam upravit? --Gioel 17:21, 11 jún 2006 (UTC)
      • Ten návod Wikipédia:Zhrnutie úprav sa dá upravovať rovnako, ako ktorýkoľvek iný článok na wiki. Takže ak je tam napríklad nejasná formulácia, uprav ju, ak sme na niečo zabudli, pridaj vysvetlenie. helix84 17:30, 11 jún 2006 (UTC)
  • Tiež očakávam otázky a komentáre k tomu prekladu commons:Commons:Licencovanie. helix84 17:13, 11 jún 2006 (UTC)


Oznam!
Do článku Leopold Horowitz si pridal(a) materiál, ktorý je zrejmou kópiou z iného zdroja. Wikipédia neumožňuje na svojich stránkach umiestňovať materiály chránené autorskými právami, ktoré nemajú výslovné povolenie od držiteľa autorských práv. Je to potenciálne porušenie aplikovateľného práva a našich zásad. Text bol odstránený, prípadne nahradený inštrukciami, ako nedostatok napraviť a ďalšie informácie nájdeš aj na stránke Wikipédia:VRTS. Ďakujeme.


Gioel dala som ti takzvané copyvio na Horowitza, pretože si ho celý hodil z tej košickej stránky. Aby si vedel prečo, tu máš pár viet na vysvetlenie, ostatné je v článku Wikipédia:Autorské práva.

  • ... Nikdy nepoužívajte materiály, ktoré porušujú autorské práva iných. To by mohlo viesť k právnym sporom a vážne ublížiť projektu. Ak máte pochybnosti, prepíšte text vlastnými slovami.

Vezmite na vedomie, že autorský zákon riadi tvorivé vyjadrovanie myšlienok, nie myšlienky či informácie samotné. Preto je úplne legálne prečítať encyklopedický článok či prácu, preformulovať ju vlastnými slovami a poslať do Wikipédie. --Bubamara 16:52, 12 jún 2006 (UTC)

hej viem otom ze to tak funguje... aj som to tak doteraz stale robil.. ale dostal som povolenie takze som myslel ze to tam mozem vlozit.. --Gioel 16:55, 12 jún 2006 (UTC)
Výborne, ak si získal takéto povolenie. Pre istoru však ešte raz požiadaj autora, nech ti pošle naspäť mail s týmto textom: Diskusia_k_Wikipédii:Zdroje#Štandardný žiadací email. Tiež mu povedz, že odkaz samozrejme radi uvedieme, ale nemôžeme zaručiť, že ho v budúcnosti nejaký redaktor neodstráni. Určite však nastálo zostane v histórii, keď ho uvedieš do zhrnutia úprav. helix84 16:58, 12 jún 2006 (UTC)
No ono to nieje take jednoduche ak myslim... Z tej stranky kde som to zobral.. a opytal povolenie je napisane ze obsah podlieha pod ich autorske prava.. a preto som sa chcel opytat ci to mozem pouzit.. a mi napisali ze hej ak uvediem skade je zdroj.. ale ak dobre viem tak oni ten clanok nepisali to pisal nejaky clovek raz davno v novinach oni ho prelozili iba do slovenciny ak dobre viem.... a teraz neviem ci musim od neho ziskavat povolenie alebo od toho kto vravi ze je to jeho autorske pravo ale pritom autorom nieje.. --Gioel 17:07, 12 jún 2006 (UTC)
Na šírenie prekladu je potrebný súhlas od pôvodného autora aj prekladateľa. Pokiaľ prekladateľ nemá súhlas pôvodného autora, tiež nemôže preklad šíriť. Takže taký súhlas by nám bol na figu. V každom prípade, Bubamara ti vyššie naznačila možné riešenie. helix84 17:09, 12 jún 2006 (UTC)
ta nic potom.. nech sa to vymaze.. a ta ja som potom z toho vol.. to je ako s tymi erbami.. keby sme tim clanok zarabali peniaze tak nepoviem ale ved to je free.. ja to nemienim prepisovat..

ako nieze by som nechcel ale kvalita toho by bola katastrofalna takze nic :) --Gioel 17:12, 12 jún 2006 (UTC)

Symboly obce upravuje zákon 369/1990 Zb. o obecnom zriadení, autorské právo je niečo iné zákon 618/2003 Zb. Šírenie nemá nič spoločné s tým, čo to predávaš alebo dávaš zadarmo, hovorí sa tomu aj ušlý zisk (autora). V každom prípade ja som tie zákony nevymyslel.
Nedíval som sa vlastne ani na dotyčný text, ale môžeš z neho vypísať zoznam čistých faktov, napríklad dnes som tak spravil v článku Július_Filo (zdroj dolu). helix84 17:19, 12 jún 2006 (UTC)
Mimochodom, doprekladal som návod Commons:Commons:Licencovanie, tak budem rád, keď mi napíšeš, či je zrozumiteľný alebo či je v ňom niečo nejasné. helix84 17:21, 12 jún 2006 (UTC)
Ver tomu ze rad by som to precital a napisal ti nato moj nazor :) ale odradza ma velky obsah :)) mozno niekdy.. --Gioel 17:31, 12 jún 2006 (UTC)

Obrázky[upraviť zdroj]

Ahoj, vidím, že si nahral množstvo obrázkov z Rozhanoviec. Ak ich uvoľňuješ ako PD, bolo by vhodné, keby si ich nahral radšej na Wikimedia Commons, odkiaľ je možné ich použiť vo všetkých Wikipédiách a iných sesterských projektoch. --Wizzard 12:38, 13 júl 2006 (UTC)

vela chces odomna :) ako nerobilo by mi to problem keby tu vsetko nebolo take zlozite :) vies kolko mi to dalo pokial som povedz zistil ako sa to nahrava ako to dat na page a co je vlastne PD a ako sravit aby ste ich nezmazali :) --Gioel 12:56, 13 júl 2006 (UTC)

Áno, rozumiem ti, aj mne trvalo dlho, aby som ako-tak pochopil, aké obrázky je sem možné nahrať a mnoho z nich mi bolo zmazaných. Nevadí, ide len o to, že slobodné obrázky patria na Commons, a na našu wiki len špeciálne prípady neslobodných. Teda ak teraz nemáš čas to tam prehodiť, možno to časom urobím ja alebo niekto iný. --Wizzard 13:00, 13 júl 2006 (UTC)

-- nejde oto ze nemam cas ja by som to aj spravil skor neviem ako :))) --Gioel 13:11, 13 júl 2006 (UTC)

Aha, tak to je iná vec. Teda treba sa len zaregistrovať na commons:Hlavná stránka a nahrať tam tie obrázky rovnako ako sem. Označiť ich rovnakým tagom a pridať rovnaký popis, ale radšej v angličtine. Potom až budú obrázky na commons, bude ich možné vymazať zo slovenskej wiki, lebo budú vlastne dvakrát. Ešte je vhodné pridať obrázkom aspoň jednu kategóriu. --Wizzard 13:20, 13 júl 2006 (UTC)

-- no tak tu je viac problemou a zakladny asi ten pisany text v anglictine :) no nic asi si pockam na integrovane wiki :)) --Gioel 14:00, 13 júl 2006 (UTC)

Sorry, nenapadlo ma, že angličtina môže byť problém. V každom prípade, po zaregistrovaní a prihlásení na commons si môžeš nastaviť jazyk na slovenčinu a väčšinu vecí by si mal potom mať po slovensky. A ak aj nie, nie je tam tak veľa slov, ktoré by mohli brániť nahraniu obrázkov. --Wizzard 14:05, 13 júl 2006 (UTC)

-- no hej mam to tak aj v anglickej verzii ze mam nastavenu slovencinu ale myslel som ako anglicky popis k tomu obrazku.. --Gioel 14:10, 13 júl 2006 (UTC)

Tak v tom ti niekto môže ochotne pomôcť, alebo to urob napríklad tak, že tam napíš text v slovenčine, predtým daj niečo ako sk: a niekto to môže potom preložiť :D --Wizzard 14:20, 13 júl 2006 (UTC)

Obrázky môžeš pomenovať napr. Slovakia_Rozhanovce1.jpg až 5. Popis obrázku: village Rozhanovce in Slovak Republic, source: own work a kategoriu môžeš dať napríklad: Slovakia. A nezabudni na licenciu, lebo obrázok ti vymažú, takže môžeš dať tú šablónu kde je "PD-self" ak súhlasíš s uvoľnením obrázkov.

Peter439 15:03, 13 júl 2006 (UTC)
  • Gioel zaregistruj sa na commons ak ešte nie si, je to jednoduche, Helix preložil tie začiatočné pokyny do slovenčiny. Keď budeš zaregistrovaný, pozri si túto stránku: Move-to-commons assistant. Odtiaľ môžeš v pohode nahrávať obrázky, nie je to ťažké, ak to už aj ja ovládam:) Keď si klikneš na tu stránku, vidíš tam okienka. Do okienka Language code: dáš namiesto en, naše sk, ak ten obrázok je z našej wiki. Potom je tam - Image name :. Tam prenesieš názov obrázka, z našej wiki, ktorý tam chceš mať, napr. Image name :Obrázok:Foto rozhanovce 01.jpg (tie obrázky by asi bolo lepšie premenovať, ale nevadí). Nakoniec stlačíš Get text. Tak a v tejto chvíli, ak ten obrázok, súbor nemáš vo svojom, počítači, uložíš si ho. Keď to máš, stlačíš na stránke ktorú budeš mať pred sebou "upload to commons". Ešte predtým vyberieš vhodnú licenciu, aj to je v slovenčine vďaka Helixovi asi, takže nemáš problém:) A je to:) Takto som postupovala pri tomto obrázku, Dzurinda má svoju kategóriu a obrázok je aj v geografii:)) - Category:Mikuláš Dzurinda. Ak je tam niečo zlé, snáď mi neodtrhnú hlavu na commons, veď sú to len obrázky:). Tento postup je veľmi dobrý, pretože urobí robotu za teba. Vypíše tabuľku, ty len klikáš, tak, veľa zdaru a nezmazaných obrázkov na commons:)--Bubamara 15:25, 13 júl 2006 (UTC)