Elie Wiesel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Elie Wiesel
americký prozaik, dramatik, filozof,
politický aktivista a náboženský mysliteľ
Elie Wiesel
Rod. menoEliezer Wiesel
Narodenie30. september 1928
Sighetu Marmației, Rumunsko
Úmrtie2. júl 2016 (87 rokov)
Manhattan, New York, New York, USA
ManželkaMarion Erster Rose (1969 – )
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Elie Wiesel
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Eliezer „Elie“ Wiesel, KBE (* 30. september 1928, Sighetu Marmației, Rumunsko – † 2. júl 2016, Manhattan, New York, New York, USA[1]) bol americký prozaik, esejista, dramatik, filozof, humanista, politický aktivista, náboženský mysliteľ a nositeľ Nobelovej ceny za mier.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Sighetu ležiacom v dnešnom Rumunsku v ortodoxnom a chasidskom prostredí. Počas druhej svetovej vojny sa mesto Sighet stalo súčasťou Maďarska a v roku 1944 miestne úrady deportovali celú židovskú komunitu do koncentračného tábora Auschwitz II - Birkenau, ktorý sa nachádzal na území Poľska. Wiesel prešiel tiež koncentračnom táborom Buchenwald a z celej rodiny prežil len on a dve jeho sestry. Po vojne odišiel do Francúzska, kde študoval na Sorbonne a potom sa živil ako novinár.

Neskôr žil v USA a prednášal humanitné vedy na univerzite v Bostone. V roku 1987 založil, spoločne so svojou ženou Marion, Nadáciu Elieho Wiesela pre humanitu (Elie Wiesel Foundation for Humanity). V roku 1996, spoločne s Václavom Havlom a Yoheiom Sasakawa, založil "brainstormingovú" konferenciu Forum 2000. Angažoval sa v pripomínaní odkazu holokaustu.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1958 vydal svoju prvú knihu - Noc - novelu, ktorá popisuje jeho zážitky a skúsenosti z koncentračných táborov. Celkovo napísal vyše štyridsať románov, poviedkových zbierok a esejí, z ktorých sa väčšina venovala holokaustu.

Popularizátor termínu Holokaust[upraviť | upraviť zdroj]

Ako novinár s inštinktom pre jasné pomenovanie udalostí bol prvý, kto začal systém nacistickej perzekúcie a koncentračných táborov označovať anglickým termínom holokaust (úplné zničenie, úplná katastrofa, masaker).[2][3]

Citáty[upraviť | upraviť zdroj]

Ako sa dá vysvetliť, že ani Hitler ani Himmler neboli exkomunikovaní z cirkvi? Že Pius XII. nikdy nepovažoval za nutné, ak nepoviem nevyhnutné, odsúdiť to, čo sa dialo v Osvienčime a v Treblinke? Že veľká časť príslušníkov SS boli veriaci, ktorí boli svojim cirkvám verní až do konca? Že niektorí zabijaci chodili k spovedi, keď práve nemasakrovali? A že tí všetci pochádzali z kresťanských rodín a mali kresťanské vzdelanie?[4]

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1986 mu bola udelená Nobelova cena mieru za dlhoročnú aktivitu v boji na obranu ľudských práv a za umeleckú tvorbu. Okrem tej získal za svoju prácu množstvo ocenení, napr .:

Bol aj držiteľom maďarského štátneho vyznamenania, ktoré sa však v júni 2012 rozhodol Maďarsku vrátiť, pretože sa mu nepáčilo, že sa členovia maďarskej vlády zúčastnili obnoveného pohrebu nacistu Józsefa Nyírő.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zemřel Elie Wiesel. Pojmenoval holocaust a usiloval o to, aby se neopakoval
  2. Jaký je význam slova holocaust / holokaust, abcHistory.cz, 14. 1. 2015.
  3. Zemřel Elie Wiesel. Muži, který jako první použil výraz holocaust, bylo 87 let - zpravy.aktualne.cz
  4. Wiesel, Elie: A Jew Today, Random House, New York, 1979, s. 13.
  5. Rozhlas.cz. Elie Wiesel vrátil Maďarsku státní vyznamenání [online]. [Cit. 2012-06-18]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Elie Wiesel

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Elie Wiesel na českej Wikipédii.