Epiphone

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Epiphone
Epiphone
Založená1873, Izmir, Osmanská ríša
ZakladateľAnastasios Stathopoulos
SídloQueens, New York (1908–1957)
od r. 1957 patrí značka k spoločnosti Gibson, Spojené štáty
PriemyselVýroba hudobných nástrojov
ProdukciaElektrické gitary
akustické gitary
archtop gitary
dobro
basgitary
bendžá
mandolíny
ukulele
zosilňovače
gitarové efekty
VlastníkGibson Guitar Corporation
(od r. 1957)
Webepiphone.com

Epiphone je v súčasnosti americká značka hudobných nástrojov, ktorú ešte v roku 1873 v İzmire vo vtedajšej Osmanskej ríši založil Anastasios Stathopoulos. V roku 1908 sa firma presťahovala do New Yorku. Po prevzatí podniku svojho otca, v roku 1928, jeho syn, Epaminondas Stathopoulos, pomenoval spoločnosť na „Epiphone“. Názov je kombináciou jeho prezývky vytvorenej z krstného mena, „Epi“, s príponou „-phone“ (z gr. „phon-“=„hlas“)[1] V tomto istom roku začala spoločnosť vyrábať gitary.

Od 30. do začiatku 50. rokov 20. storočia spoločnosť Epiphone produkovala rad akustických a (neskôr) elektrifikovaných archtop gitár (dizajn gitary s otvorom v tvare písmena „f“, ktorý neskôr dostal prezývku „Gibsonka“).

Spoločnosť Epiphone bola konkurentom firmy Gibson a ich nástroje používali mnohí profesionálni hudobníci. Vyrábali aj niekoľko modelov plochých gitár, ako napríklad Epiphone Invader. V roku 1957 kúpila spoločnosť Epiphone, Inc. firma Gibson, ktorá relokovala pôvodné dielne Epiphone z newyorkskej štvrte Queens do závodov Gibson v meste Kalamazoo, v štáte Michigan, kde sa až do roku 1969 spoločne s rovnakou konštrukčnou kvalitou vyrábali nástroje Epiphone a aj ich sesterské modely Gibson.

Od roku 1970 sa v továrňach v Spojených štátoch Gibson prestala vyrábať značka Epiphone a výroba bola presunutá do zahraničia, kde sa produkoval rad lacnejších modelov. Dnes sa Epiphone stále používa ako značka spoločnosti Gibson a to ako pre lacné modely iných produktov značky Gibson, tak aj pre niekoľko exkluzívnych modelov so značkou Epiphone. Okrem gitár vyrába Epiphone aj kontrabasy, bendžá a iné strunové nástroje, ako aj zosilňovače.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Epiphone na anglickej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Epiphone - History [online]. Epiphone.com. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Epiphone