Gretsch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gretsch
Gretsch
Právna formaSúkromná firma
Založenár. 1883
ZakladateľFriedrich Gretsch
SídloSavannah, Georgia, Spojené štáty
PôvodBrooklyn, New York
VedenieFriedrich Gretsch (zakladateľ, †1885) [1]
Fred Gretsch Sr. (Friedrichov nasledovník)[1]
Fred Gretsch Jr.[1]
William Walter "Bill" Gretsch (bývalý prezident)[1]
Fred W. Gretsch (prezident)[1]
PriemyselVýroba hudobných nástrojov
ProdukciaSúčasnosť: Electrické a akustické gitary, basgitary, ukulele, bicie nástroje
Predtým: Lap steel gitary, bendžá, mandolíny, zosilňovače
DivízieGretsch Drums
Gretsch Guitars
WebGretsch.com

Gretsch je americká firma, ktorá vyrába a distribuuje hudobné nástroje. Spoločnosť bola založená v roku 1883 v Brooklyne v New Yorku 27-ročným nemeckým prisťahovalcom, Friedrichom Gretschom. Založil ju krátko po svojom príchode do Spojených štátov. Až do svojej smrti v roku 1895 Friedrich Gretsch vyrábal bendžá, tamburíny a bicie nástroje. V roku 1916 jeho syn, Fred Gretsch starší, presťahoval prevádzku do väčšieho závodu, kde sa stal popredným výrobcom amerických hudobných nástrojov. V priebehu rokov sa vo firme Gretsch vyrábala široká škála hudobných nástrojov, no v súčasnosti sa zameriavajú na elektrické, akustické, rezonančné gitary, basgitary, ukulele[2] a na bicie nástroje[3].

Hudobné nástroje so značkou Gretsch boli rešpektované na trhu hlavne v 50. rokoch 20. storočia. V roku 1954 začal Gretsch spolupracovať pri výrobe radu elektrických gitár s rešpektovaným gitaristom z Nashville, Chetom Atkinsom. Výsledkom ich spolupráce bola gitara s dutým telom Gretsch 6120 a ďalšie neskoršie modely, ako boli napríklad Country Gentleman, či Tennessean. Elektrické gitary pred rokom 1957 používali jednocievkové snímače, ktorých neoddeliteľnou súčasťou boli aj značné problémy s bzučaním. Frustrácia z týchto snímačov podnietila Atkinsa k spolupráci s americkým vynálezcom a inžinierom Rayom Buttsom na vývoji nového „humbuckingového“ snímača, ktorý bol spojením dvoch jednocievkových snímačov sériovo a mimo fázu.

V 50. rokoch boli elektrické gitary Gretsch prijímané umelcami hrajúcimi rockabilly, ako napríklad Eddie Cochran, či Duane Eddy. Popularita gitár Gretsch prudko vzrástla aj v polovici 60. rokov. Bolo to kvôli ich spojeniu s gitaristom The Beatles. Georgeom Harrisonom, ktorý už v prvých rokoch kapely hral na na týchto gitarách. Neskôr patrila značka Gretsch k výbave gitaristov ako Eric Clapton, Pete Townshend dostal jednu túto gitaru v roku 1970 ako darček od Joea Walsha a použil ju na nahrávaní albumov skladieb Who's Next a Quadrophenia.

V roku 2002 firma Gretsch uzavrela obchodnú zmluvu s Fender Musical Instruments Corporation. Podľa podmienok zmluvy si Fred W. Gretsch ponecháva vlastníctvo, zatiaľ čo Fender má výhradné práva na vývoj, výrobu, predaj a distribúciu gitár Gretsch po celom svete.[4]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gretsch na anglickej Wikipédii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e Remembering Bill and Sylvia Gretsch | Gretsch [online]. . Dostupné online.
  2. Folk & Bluegrass [online]. . Dostupné online.
  3. Gretsch Guitars [online]. . Dostupné online.
  4. Gretsch & Fender Join Forces, Iconic Companies Ink Global Deal [online]. . Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gretsch