Erwin Schrödinger

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Erwin Schrödinger
rakúsky fyzik
Erwin Schrödinger
Narodenie12. august 1887
Viedeň, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie4. január 1961 (73 rokov)
Viedeň, Rakúsko
PodpisErwin Schrödinger, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Erwin Schrödinger

Erwin Schrödinger (* 12. august 1887, Viedeň, Rakúsko – † 4. január 1961, Viedeň) bol rakúsky fyzik, spolutvorca kvantovej mechaniky. Preslávil sa predovšetkým formuláciou nerelativistickej vlnovej rovnice pre popis hmotných častíc, ktorú na jeho počesť nazývame Schrödingerova rovnica. Za túto základnú prácu v roku 1933 obdržal Nobelovú cenu za fyziku (spolu s Paulom Diracom). Je taktiež autorom slávneho myšlienkového experimentu Schrödingerova mačka, ktorý asi najlepšie vystihuje Schrödingerov (a taktiež mnohých ďalších) skeptický postoj k obecne prijímaným interpretáciám kvantovej mechaniky.

Erwin Schrödinger prispel vo veľkej miere nie len ku kvantovej fyzike. Zaoberal sa tiež históriou a filozofiou fyziky a vedy všeobecne a jeho kniha What is life? (Čo je to život) z roku 1944, aj keď bola určená širokej verejnosti, ovplyvnila celú radu vedcov, ktorí stáli pri zrode molekulárnej biológie, a medzi ktorými nechýbali objavitelia molekuly DNA Francis Crisk či James D. Watson.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Rakúsko-Uhorsku vo Viedni ako jedináčik. Otec bol majiteľom továrne, venoval sa taktiež talianskemu umeniu a botanike. Jeho matka a teta ho zbožňovali a Erwin prežil ideálne detstvo. Pretože mali anglických predkov, Erwin hovoril dokonale anglicky aj nemecky. Najprv mal súkromných učiteľov, neskôr navštevoval akademické gymnázium so zameraním na literatúru a filozofiu. Gymnázium dokončil v roku 1906, a potom nastúpil na Viedenskú univerzitu. Veľmi ho ovplyvnili prednášky Friedricha Hasenöhrla z teoretickej fyziky, v matematike ho zaujala algebra prednášaná Franzom Mertensom. Jeho veľkým vzorom bol Ludwig Boltzmann.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.