Etrúrske kráľovstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Etrurské kráľovstvo)
Etrúrske kráľovstvo
Regno di Etruria
 Toskánske veľkovojvodstvo 1801 – 1807 Prvé francúzske cisárstvo 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Geografia
Mapa štátu
Obyvateľstvo
Štátny útvar
Vznik
1801
Zánik
1807
Predchádzajúce štáty:
Toskánske veľkovojvodstvo Toskánske veľkovojvodstvo
Nástupnícke štáty:
Prvé francúzske cisárstvo Prvé francúzske cisárstvo

Etrúrske kráľovstvo (tal. Regno di Etruria) bolo kráľovstvo, ktoré tvorilo väčšiu časť Toskánska a existovalo v rokoch 18011807. Názov kráľovstva pochádza zo slova Etruria (slov. Etrúria), čo je starý názov, ktorým starí Rimania označovali krajinu, ktorú obývali Etruskovia.

Vznik kráľovstva[upraviť | upraviť zdroj]

Kráľovstvo vzniklo na základe Aranjuezskej zmluvy uzavretej dňa 21. marca 1801. Dohodu uzavrelo napoleonské Francúzsko a Španielsko na jednej strane a parmskí Bourbonovci na strane druhej. Bourbonovcom tak bola nahradená strata ich území v severnom Taliansku, ktoré od roku 1796 okupovali francúzske vojská. Podľa dohody sa Ferdinand Parmský vzdal všetkých nárokov na trón v Parmskom vojvodstve a následne jeho syn Ľudovít získal Etrúrske kráľovstvo, ktoré vzniklo zo starého Toskánskeho vojvodstva.

Panovníci[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý kráľ Ľudovít I. zomrel veľmi mladý v roku 1803 a na trón nastúpil jeho neplnoletý syn Karol Ľudovít, ktorý vládol pod menom Ľudovít II.. Jeho matka, Mária Lujza vládla za neho ako regentka.

Začlenenie do Francúzska[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1807 Napoleon kráľovstvo zrušil a začlenil ho do Francúzska. Vytvoril z neho tri francúzske kolónie - Arno, Méditerranée a Ombrone.

Teraz už bývalému etrúrskemu kráľovi a jeho matke prisľúbil nové kráľovstvo nachádzajúce sa v severnom Portugalsku - Kráľovstvo severnej Luzitánie, no tento plán sa nikdy neuskutočnil z dôvodu zániku spojenectva medzi Napoleonom a španielskymi Bourbonovcami v roku 1808.

Po Napoleonovom páde v roku 1814 bolo Toskánsko obnovené ako habsburské veľkovojvodstvo. V roku 1815 bolo Vojvodstvo Lucca vyčlenené z Toskánska a malo slúžiť ako dočasná náhrada pre parmských Bourbonovcov. Existovalo až do roku 1847, kedy Bourbonovci znovu získali vládu v Parme.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Kingdom of Etruria na anglickej Wikipédii.