Fenrir

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
"Spútanie Fenrisa" (1909) Dorothy Hardy.

Fenrir (starosev.obyvateľ močiara“), Fenrisúlfr (starosev. „vlk Fenris“), Hródvitnir (starosev. „slávny vlk“), alebo tiež Vánagandr (starosev. „príšera rieky Ván“) je v severskej mytológií hrôzostrašný vlk. Je spomenutý v Poetickej Edde, Prozaickej Edde a Heimskringle. V oboch Eddách je Fenrir otec vlkov Skölla a Hatiho Hródvitnisson, synom Lokiho a je predurčený zabiť boha Odina počas udalostí Ragnaröku, avšak bude zabitý Odinovým synom Vídarrom.

V Prozaickej Edde sú ďalšie informácie o Fenrirovi, vrátane jeho rýchleho rastu a spútania zato, že ukúsne Týrovi pravú ruku. Fenrirova podobizeň je zobrazená na rôznych predmetoch a v literatúre.

Svedectvá[upraviť | upraviť zdroj]

Poetická Edda[upraviť | upraviť zdroj]

Fenrir sa spomína v troch strofách básne Völuspá a dvoch strofách básne Vafþrúdnismál. V 40. strofe básne Völuspá prezrádza völva Odinovi, že na východe sedí stará žena v lese Járnvidr „a chová tam Fenrirových potomkov. Jeden z nich bude naháňať mesiac v trollej koži “. Neskôr v básni völva predpovedá, že Odina zje Fenrir počas Ragnaröku:

"Bitka bohov" (1882) Friedrich Wilhelm Heine.
Potom naplní sa druhý
Hlínov zármutok,
keď Odin do boja,
s vlkom ide
a Beliho vrah,
proti Surtrovi.
Nato drahý priateľ
Friggin padne.

V nasledujúcich strofách völva opisuje, že Odinovo „vysoké dieťa Triumfu Otca“ (jeho syn Vídarr) príde a zabije beštiu a s jeho rukami zabodne meč do srdca „Hvedrungrovho syna" – pomstí tak smrť svojho otca. V prvej z dvoch strof spomínajúcich Fenrira vo Vafþrúdnismály sa Odin pýta múdreho jötunna Vafþrúdnira:

„Veľa som cestoval, veľa som vyskúšal,
často skúšal som Sily;
odkiaľ príde slnko do jemného neba,
keď Fenrir zaútočil na toto? “

V nasledujúcej strofe Vafþrúdnir odpovedá, že Sól (tu spomínaná ako Álfrödull) ponesie dcéra pred Fenrirovým útokom na ňu, a že dcéra by mala pokračovať v púti jej zosnulej matky po nebesiach.

Prozaická Edda[upraviť | upraviť zdroj]

V Prozaickej Edde sa Fenrir spomína v troch knihách: Gylfaginning, Skáldskaparmál a Háttatal.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fenrir na anglickej Wikipédii.