František Hečko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
František Hečko
slovenský spisovateľ, redaktor a publicista
Narodenie10. jún 1905
Suchá nad Parnou, Slovensko
Úmrtie1. marec 1960 (54 rokov)
Martin, Slovensko
ManželkaMária Jančová
Hrob na Národnom cintoríne v Martine

František Hečko (pseudonymy Rastislav Zvončiansky, Elena Rubačová, Marek Habdža, Štefan Čulek a i.) (* 10. jún 1905, Suchá nad Parnou – † 1. marec 1960, Martin) bol slovenský básnik, prozaik, redaktor a publicista, manžel slovenskej spisovateľky Márie Jančovej. Je básnikom a prozaikom slovenského sedliactva.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako najstarší syn v rodine malého sedliaka a vinohradníka v Suchej nad Parnou. Študoval vo vinohradníckej škole v Modre, v Bratislave, na strednej pôdohospodárskej v Košiciach a vo vyššej družstevnej škole v Prahe.[1] Pracoval na veľkostatku a na Ústrednom družstve v Bratislave, neskôr bol redaktorom viacerých novín a časopisov (Hospodársky obzor, Roľnícke noviny a i.). Po ukončení 2. svetovej vojny pracoval ako ľudovovýchovný referent a redaktor časopisov a edícií vychádzajúcich v Matici slovenskej (Matičné čítanie, Praktická knižnica Matice slovenskej a iné) a napokon i ako šéfredaktor Matičného čítania. Pôsobil tiež vo Zväze slovenských spisovateľov a v rokoch 1954 – 1956 sa stal tiež jeho predsedom. Často sa sťahoval (Vozokany, Veľké Leváre, Bernolákovo, Martin, Bratislava, a iné). Pochovaný je na Národnom cintoríne v Martine.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje prvé literárne diela (poéziu i prózu) začal publikovať v časopisoch (Mladé prúdy, Svojeť, LUK, Slovenské pohľady, Tvorba, Elán a i.). Je autorom básní so sociálnymi motívmi, intímnej lyriky a sociálnych románov, tematicky čerpajúcich z prostredia dediny a z obdobia druhej svetovej vojny. Venoval sa tiež publicistickej činnosti s národohospodárskou a kultúrnovýchovnou tematikou. Svojou tvorbou sa radí k literárnemu smeru socialistický realizmus.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

Poézia[upraviť | upraviť zdroj]

Romány[upraviť | upraviť zdroj]

Publicistické diela[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HEČKO, FRANTIŠEK: Svätá tma ; Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1963, strana 211, riadok 8 a nasl.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]