Gondova jama

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gondova jama
potok
Zdrojnica Detvianska Huta, Veporské vrchy
Ústie Slatina, Hriňová
Dĺžka 7,6 km
Povodie Hron
Rád toku IV.
Hydrologické poradie 4-23-03-013
Číslo recipienta 4-23-03-1983
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Gondova jama predtým Skalisko je potok v Podpoľaní, v severovýchodnej časti okresu Detva.[1] Je to ľavostranný prítok Slatiny, meria 7,6 km a je tokom IV. rádu.

Prameň[upraviť | upraviť zdroj]

Pramení vo Veporských vrchoch, v podcelku Sihlianska planina, neďaleko obce Detvianska Huta v nadmorskej výške približne 835 m n. m.

Opis toku[upraviť | upraviť zdroj]

Od prameňa steká do spomenutej obce, tečie severozápadným smerom, sprava priberá najprv prítok prameniaci v južnej časti osady Ľuľovka, potom prítok prameniaci v severnej časti tejto osady, stáča sa na západ a opäť z pravej strany priberá potok spod Kubovej. Ďalej napája malú vodnú nádrž, preteká osadou Skalisko už vo výbežku Zvolenskej kotliny, v podcelku Detvianska kotlina, priberá pravostranný prítok z juhozápadného svahu Nemcovky (759,2 m n. m.) a opäť sa stáča. Pokračuje juhozápadným smerom cez intravilán mesta Hriňová, kde zľava priberá Pulpavu a Slanec. Potom pokračuje k ústiu západným smerom a na území mesta sa v nadmorskej výške cca 462 m n. m. vlieva do Slatiny.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-15]. Dostupné online.