Houma

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Územie kmeňa Houma
Zástava kmeňa Houma

Houma (znamená Červený) je domorodý kmeň patriaci do Muskogeskej jazykovej rodiny (Muskogean languages family). Kmeň hovoril jazykom Choctaw, ktorým hovorili aj kmene Chickasaw, Choctaw a Chakchiuma.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Indiáni kmeňa Houma boli kedysi súčasťou kmeňa Chakchiuma a žili pozdĺž rieky Yazoo v Mississippi. Houmovia sa oddelili od Čakčiumov niekedy okolo roku 1682 a následne sa presunuli smerom do vnútrozemia od východného brehu rieky Mississippi tesne pod existujúcou hranicou medzi štátmi Mississippi a Louisiana. V roku 1650 mal kmeň 3000 ľudí. V roku 1699 Iberville povedal, že kmeň Houma mal 1800 ľudí, z čoho bolo 350 bojovníkov.

Houmovia boli kmeňom s typickou kultúrou juhovýchodných indiánov, ktorá je závislá na ich totemoch. U Houmov to bol Červený rak. Houmovia boli poľnohospodársky kmeň usadených lovcov. V roku 1699 boli u nich ešte náznaky ich väzby na skoršiu Mississippskú kultúru. Ich dediny boli postavené na úpätí hôr, aby boli chránené pred povodňami rieky Mississippi. Dve hlavné dediny boli Veľká Houma a Malá Houma. Dedina bola kruhová, v ktorej bolo okolo 140 chatrčí z prútia a potretých náterom. Chatrče boli postavené v dvoch radoch okolo veľkého centrálneho námestia. Tri veľké stavby na vyvýšenej plošine dominujú verejnému priestoru, z ktorých dva boli chrámy v ktorých duchovný zachovávali pre Houmov večný oheň. Bubny vyrábali z veľkých tekvíc zo semenami vnútri.

Muži boli pomerne vysoký. Ako oblečenie nosili kúsok odevu rozpínaného až po kolená a pokrytým morčacím perím. Toto perie bolo pridané pre teplo, ale aj pre dekoráciu. Ženy boli do pása nahé s krátkou sukňou. Obe pohlavia nosili dlhé a pletené vlasy. Rozsiahle bolo tetovanie tela a tváre. Francúzi si všimli, že starší muži, vrátane náčelníka, mali ploské čelo, ale zdá sa, že tento zvyk bol u konca, pretože u mladších mužov to videné nebolo.

Poľnohospodárstvo poskytovalo kmeňu Houma väčšiu časť stravy. Ich dediny boli obklopené poľami v ktorých rástli kukurica, fazuľa, dyne, melóny a slnečnice. Stravu si dopĺňali lovom a rybárčením.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Na jar roku 1682 René-Robert Cavelier de La Salle a Henri de Tonti zostúpili na dolnú Mississippi, kde v apríli 1682 La Salle vyhlásil Mississippi Valley (Louisiana) podliehajúcu Francúzom. Vrátane všetkých domorodých národov. La Salle navštívil kmene Taensa a Natchez. Vedel aj o kmeni Houma a označil ich umiestnenie na svojej mape, ale nenavštívil ich. Tesne nad budúcim umiestnením New Orleans poznamenal, že zničil malý kmeň Tangipahoa, ako dôsledok nedávnej vojny s kmeňom Houma. Po návrate do Illinois, La Salle oznámil svoj objav, ale francúzski úradníci v Kanade boli zaujatý s vojnou v oblasti Veľkých jazier proti Irokézom a prejavili malý záujem pre rozsiahlu oblasť, ktorú La Salle práve pridal k Francúzskej ríši. La Salle si uvedomoval, že aj Španielsko má nárok na nové územie a preto sa vrátil do Francúzska získať podporu pre svoj plán na vytvorenie novej francúzskej kolónie pri ústí Mississippi. Henri De Tonti mal zatiaľ na starosť jeho post v Illinois.

Bohužiaľ francúzska vláda v Paríži mala vlastné problémy s Britániou a Španielskom, ktoré nakoniec vyústili do vojny kráľa Viliama (1688 – 1699). La Salle napokon dostal kráľovský súhlas a vyplával z Francúzska v roku 1685 s 200 kolonistami, z ktorých niektorí boli prijatý z francúzskych väzníc. Henri De Tonti išiel v roku 1686 po prúde na stretnutie pri ústi rieky. La Salleho navigátor, ale minul obrovskú deltu pri ústí Mississippi a vyložil kolonistov na pobreží Texasu, 400 míľ na západ. Tonti dorazil na miesto podľa plánu, zároveň sa zastavil u kmeňa Houma, kde strávil päť dní. Pre kmeň Houma to bol prvý kontakt s Európanmi. Tontimu sa podarilo uzavrieť mier s kmeňom Quinnipissa, ktorý napadol Francúzsku expedíciu v roku 1682.

Tonti dosiahol ústie rieky, ale nikto tam nebol. Počkal tam až pokiaľ mu nedošli zásoby a následne odišiel do Illinois. U náčelníka Quinnipissov zanechal La Sallemu list. La Salle tento list nikdy nevidel.

V marci 1687 sa pokúšal La Salle nájsť pomoc pre svoju zmietanú kolóniu, ale bol zavraždený svojimi vlastnými mužmi na pláňach východného Texasu. V roku 1689 sa Tonti vydal na záchranu preživších z La Sallovej kolónie. Zastavil sa v dedine kmeňa Taensa, proti prúdu prišiel k Houmom a pokračoval po súši do Texasu. Tam sa Tonti na západe Texasu stretol s indiáni Caddo, ale jeho úsilie nájsť La Salleho bolo márne. Väčšina z La Salleho osadníkov už bola zmasakrovaná kmeňom Karankawa. Na ďalší európsky kontakt museli Houmovia čakať až do konca vojny kráľa Viliama v roku 1697.

Okolo roku 1700 boli Houmovia v pohraničnom boji s kmeňom Bayougoula. Ibervillov brat Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville sprostredkoval v marci toho istého roku medzi kmeňmi mier. Kmene potom umiestnili na brehu Bayou do zeme veľkú červenú tyč, ktorá určila novú hranicu medzi kmeňom Houma na severe a kmeňom Bayougoula na juhu. Domorodci ju nazvali Istrouma a Francúzi Baton Rouge. V roku 1706 Houmovia opustili svoje dediny v regióne Červenej rieky.

V roku 1708 bol kmeň Houma napadnutý kmeňom Tunica, ktorý bol tlačený kmeňom Chickasaw do ústia rieky Yazoo a po prúde smerovali k Francúzom. Tunikovia neboli za dobre s kmeňom Natchez. Usadili sa po prúde medzi nimi a kmeňom Houma. Keď Tunikovia prepadli Houmov, tak v boji pozabíjali polovicu z nich. Zvyšok Houmov utiekol na Bayou St.John v blízkosti New Orleans, kde sa spojili s kmeňmi Acolapissa a Bayougoula, kde sa usídlili niekedy okolo roku 1722. Pod tlakom bielych osadníkov ďalej migrovali. Houmovia mali dobré vzťahy s Francúzmi a pomáhali im vo vojne proti Natčezom (1729) a Čikasawom (1731). Vojny a choroby výrazne znížili ich počet, takže v roku 1739 ich bolo už len 300, a to boli medzi nimi aj Akolapissovia a Bayougoulovia.

Počnúc kmeňom Quinipissa v roku 1698, absorbovali Houmovia medzi seba ľudí z takmer každého malého kmeňa v regióne. Do roku 1739 sa spojili s kmeňmi Acolapissa a Bayougoula, a počas nasledujúceho storočia absorbovali do svojich radov aj niekoľko členov z kmeňov Alabama, Atakapa, Biloxi, Chitimacha, Chatot, Choctaw, Mobile, Pascagoula, Taensa a Tunica.

V roku 1776 Houmovia predávajú značnú časť svojho územia dvom Francúzskym kreolom. Indiáni z kmeňa Chickasaw, ktorí sú príbuzní s kmeňom Choctaw, ale sú ich nepriatelia sa stávajú veľmi agresívny voči iným kmeňom v Louisiane, vrátane kmeňa Houma a kmeňov z domorodej konfederácie Caddo. Zároveň im hrozilo nebezpečie od jedného kmeňa z domorodej konfederácie Creek, ktorým bol kmeň Talapoosa. Tento kmeň žil v Alabame, ale teraz sa sťahoval ku Veľkej Čiernej rieke (Big Black River) v Louisiane. Talapoosovia robia útoky proti americkým osadníkom a ohrozujú aj Houmov. Houmovia sa napokon okolo roku 1805 pričleňujú ku kmeňu Atakapa pri jazere Lake Charles.

V roku 1836 ostalo pri pobreží Mexického zálivu zopár miešancov troch kmeňov Houma, Acolapissa a Bayougoula, kde postupne začínajú rásť v počte. V roku 1900 ich bolo 100. Na 125 ľudí zrástol ich počet do roku 1910. V nasledujúcich rokoch zaznamenali ešte výraznejší nárast v populácii. Na 639 v roku 1920, 936 v roku 1930. V roku 1994 ich bolo už 11 000. V súčasnosti sú Houmovia najväčší kmeň v Louisiane.

V roku 1979 vznikol United Houma Nation, ktorý registroval v tom čase 11 000 členov. Kmeň je štátom uznaný. V roku 1997 požiadali vládu o federálne uznanie, ale po siedmych rokoch rokovaní bola v decembri 1994 ich žiadosť zamietnutá. Hoci bolo uznané, že Houmovia majú domorodý pôvod, nemohli nájsť dostatočné dôkazy, že boli potomkami kmeňa Houma. United Houma Nation v súčasnosti žaluje federálnu vládu v snahe zvrátiť rozhodnutie.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]